Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "1984 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ", εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, με την ματιά της Stella Kaltsogianni‎''Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.
Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό. Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.''
Ψυχοπλακωτικό,καταθλιπτικό,τρομακτικό. . . γεμάτο μαύρες σκέψεις και ανασφάλεια.Αυτά μου προκάλεσε διαβάζοντάς το και φαντάζομαι στον καθένα(που το έχει διαβάσει).Πέρα από αυτό είναι ένα βιβλίο που περιέχει μέσα στο "φανταστικό" αλήθειες, ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ που μπορεί να μη μας αρέσουν αλλά δε παύουν να είναι αλήθειες.Το κακό είναι ότι με κούρασε και μάλιστα πολύ. Βαριόμουν απίστευτα να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω το ίδιο πράγμα.Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε μετά τη μέση,από τη σελ. 200 για την ακρίβεια. Με προβλημάτισε πάρα πολύ.Αυτά που περιγράφει είναι σενάρια φαντασίας για την ώρα, με κάποια στοιχεία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά θα μπορούσαν να συμβούν στο μακρινό μέλλον και χαίρομαι πάρα πολύ που δε θα ζω για να τα δω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου