Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ βιβλιου για Ύπνος και θάνατος, Α. Τζέι Καζίνσκι με την ματιά της Γιώτα Βασιλείου


Ψάχνοντας κάτι άσχετο στην ιστοσελίδα του Λιβάνη, έσκασα στο Ύπνος και Θάνατος, το οποίο διάβασα πριν κανένα χρόνο περίπου αλλά δεν είχε τύχει να το σχολιάσω τότε. Είπα λοιπόν να το κάνω σήμερα. :)
Α. Τζέι Καζίνσκι είναι το ψευδώνυμο των Anders Ronnow Klarlund και Jacob Weinreich οι οποίοι γράφουν ως δίδυμο, αστυνομικά μυθιστορήματα με μεταφυσικές προεκτάσεις που διαφέρουν αρκετά απ' ότι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα.
Όσον αφορά τώρα στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχω να πω και πάρα πολλά. Δεν ήταν πολύπλοκο βιβλίο, ούτε τόσο βαρύ και σκληροπυρηνικό, όσο τα αστυνομικά που συνηθίζω να διαβάζω. Σίγουρα όμως ήταν διαφορετικό και σίγουρα ήταν μια ιστορία η οποία ξεφεύγει πολύ από την πεπατημένη. Και η αφήγηση ήταν ρευστή και ξεκούραστη και σε κάποιες στιγμές γρήγορη και δυναμική που θύμιζε σκηνή από χολυγουντιανή ταινία.
Ο αστυνομικός λίγο χαμένος, λίγο μπλεγμένος, λίγο αγχωμένος για προσωπικούς τους λόγους, που όμως έρχονται κι εμπλέκονται με την υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει.
Ο serial killer τώρα... αυτός κι αν είναι μπλεγμένος και δεν ξέρει τι του γίνεται. Χαμένος στον κόσμο του και στον διακαή του πόθο για επίτευξη του στόχου του, την πατάει και κάνει το μοιραίο λάθος.
Για το θύμα, τι να πω για το θύμα... δεν θα πω τίποτα. Θα σας αφήσω να κρίνετε εσείς αν κι όταν το διαβάσετε.
Αν έπρεπε να το βαθμολογήσω θα του έβαζα ένα 8/10, όχι γιατί ήταν κακό και δε μου άρεσε, αλλά γιατί δεν με έκανε να θέλω να κοιμηθώ με αναμμένα φώτα (ναι ξέρω τι θα πείτε... είμαι μαζόχα! Ε είμαι, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;)
  
Γιώτα Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου