Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το "Ο χορός της νύμφης" της κ. Γκουτζικίδου με την ματια της Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

"Ο χορός της νύμφης" της κ. Γκουτζικίδου
 Για το είδος του το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Ένα απομονωμένο χωριό κοντά σε ένα γυναικείο μοναστήρι και δύο ιστορίες μέσα σε διάστημα 30 ετών που με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Η αγάπη συγκρούεται με την ανάγκη για εκδίκηση, μυστικά που έμειναν κρυμμένα με κάθε κόστος για πολλά χρόνια έρχονται στην επιφάνεια και κάποιος πρέπει να πληρώσει για το κακό που έχει προκληθεί. Θα είναι ο υπαίτιος αυτός που θα πληρώσει ή για άλλη μια φορά θα πληγωθεί κάποιος αθώος; 
Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη μου επαφή με τη γραφή της κ. Γκουτζικίδου και οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα. Το κείμενο είναι στρωτό, η ατμόσφαιρα που δημιουργεί εκπληκτική και κατάφερε και με κράτησε σε αγωνία όσον αφορά την εξέλιξη της πλοκής και την τελική απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Άξια αναφοράς είναι επίσης η ατμόσφαιρα που δημιούργησε στην ιστορία που αναφέρεται στο παρελθόν, τα άγρια καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα μέσα στο μοναστήρι δημιούργησαν ένα πέπλο σκοτεινιάς με μια ελαφριά δόση αγωνιάς, που (σε μεγαλύτερο βέβαια βαθμό) συναντώ συχνά σε αστυνομικά μυθιστορήματα. 
Σε γενικές γραμμές δεν υπήρχαν υπερβολές, ούτε και πολλές συμπτώσεις (εξαιρουμένων δύο και μόνο σημείων)
Το συστήνω για να το διαβάσετε σε κάποια χρονική στιγμή που θέλετε ένα ωραίο κοινωνικό μυθιστόρημα. Όσον αφορά εμένα: θα διαβάσω και άλλα βιβλία της κ. Γκουτζικίδου, με έχει κερδίσει ως αναγνώστρια.
Ζηλιασκοπούλου Βίκυ
 Μια νύχτα βιβλικής καταστροφής, μια αιμόφυρτη γυναίκα λιποθυμά μπροστά στην πύλη της Μονής του Αγίου Στεφάνου.
Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι και από πού προέρχεται, ενώ ένα θανάσιμο μυστικό σφραγίζεται το ίδιο βράδυ, με όρκους σιωπής.
Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, στο γειτονικό χωριό, το Πέτρινο, καταφτάνει μια όμορφη δασκάλα για να αναταράξει τις ζωές των κατοίκων, για να ξυπνήσει κοιμισμένους εφιάλτες και να δικαιωθεί το "χθες" στο "σήμερα".
Ποια πραγματικά είναι και τι θυμίζει το σμαραγδένιο βλέμμα της σε όσους τη συναντούν;
Πώς συνδέεται το παρελθόν με το παρόν;
Ένας κύκλος μυστηρίου και καλά κρυμμένων μυστικών αρχίζει να ξεδιπλώνεται με συνταρακτικές συνέπειες για όλους, ενώ ένας δυνατός έρωτας συγκλονίζει τα θεμέλια της μικρής κοινωνίας που δεν ξεχνά.
Ένας τόπος αποκομμένος από θεούς και ανθρώπους, ένας θρύλος για μια νεράιδα που κατοικεί σε μια υδάτινη σπηλιά, μια ηρωίδα αγάπης και εκδίκησης ταυτόχρονα. Μία ιστορία που οι μύθοι συναντούν την πραγματικότητα και οι ήρωες κυνηγημένοι από τον ίδιο τους τον εαυτό στήνουν έναν χορό που δεν θα τελειώσει προτού αποκατασταθεί η αδικία... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου