Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" του ΘΟΔΩΡΗ ΔΕΥΤΟΥ, από την Δημόγλου Χρυσάνθη


Η πορεία μιας οικογένειας μεγαλεμπόρου σιτηρών και καπνών, του Λάμπρου Κυριακίδη, που αναγκάζεται να εκαταλείψει την Τραπεζούντα μετά την υποχώρηση του Ρώσικου στρατού. Ελλάδα, Γεωργία, Ρωσία, τα μέρη που έχει σκορπίσει η οικογένειά του. Η εγγονή του Λάμπρου, που άφησε πίσω το μωρό της για να το σώσει και η επιθυμία της να γυρίσουν για να το βρουν. Έχονας καταλήξει μετανάστες στο Μόναχο ταξιδεύουν στην πατρίδα που οι εκπλήξεις είναι πολλές και θα τους λυτρώσουν. Δυνατές συγκινήσεις από αυτή την ανθρώπινη, αληθινή ιστορία.  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών  και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα,  έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία,  τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο  Ιεροκλής με την οικογένεια του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου