Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Επικίνδυνη νηνεμία" της ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ, εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



   Ένα άκρως εθιστικό μυθιστόρημα που ξεκινάς την ανάγνωση του βράδυ και σε βρίσκει το ξημέρωμα. Διαβάζεται χωρίς καμια υπερβολή με μια ανάσα γιατί η πλοκή του είναι καθηλωτικοι και οι ρυθμοί του κινηματογραφικοί. 
   Κάλυμνος στο σήμερα. Άρτεμη, Ελένη, Νίκος και Ταξιάρχης. Τέσσερα πρόσωπα που τα δένει ένας μίτος που δε σπάει, γιατί το παρελθόν τους και το παρόν τους είναι άρρηκτα δεμένα. Ο καθένας τους βιώνει το δικό του προσωπικό μαρτύριο, με μυστικά ζωής που του κατατρώνε τα σωθικά και στο κέντρο μια υπόθεση ενάλιας αρχαιοκαπηλίας. Οταν ερχονται στο φως τα μυστικά αυτά κάποιοι ανακουφιζονται αλλα πεφτουν απο το βάθρο τους και ο αναγνώστης έκπληκτος τους ακολουθεί ζώντας μαζί τους με πάθος. 
   Ομολογώ πως αυτό το μυθιστόρημα δεν το γνώριζα. Το διάβασε η κολλητή μου και μιλώντας για αυτό με ενθουσιασμό μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Στα θετικά του είναι πως δε πλατιάζει με ανούσιες περιγραφές, η ηθογράφηση των προσώπων γίνεται χωρίς υπερβολές και η πλοκή του θυμίζει ταινία περιπέτειας με κοινωνικά μηνύματα. Μπραβο στην κ.Βλάχου για αυτό το ακρως εθιστικό και σύγχρονο μυθιστόρημα και θα αναμένω με αγωνία το νέο της πόνημα.


 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η απελπισμένη έκκληση της Άρτεμης για βοήθεια φτάνει στην Ελένη σε ένα σημείωμα κρυμμένο μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Με έναυσμα έναν ακόμα σφοδρό καβγά με τον άντρα της, η Ελένη εγκαταλείπει την Αθήνα για να βρει τη φίλη της. Η Αρτεμη, με ψυχή και σώμα τραυματισμένα από ένα ατύχημα αλλά πάντα αδάμαστη σαν τα κύματα που παλιότερα έσχιζε σαν γοργόνα, ζει στην Κάλυμνο με τον αδελφό της τον Ταξιάρχη. Όταν η Ελένη τη συναντά, βρίσκει τον χαρακτήρα της αλλαγμένο. Είναι όμως ο Ταξιάρχης η αιτία για το μυστηριώδες σημείωμα;

Ταυτόχρονα, σε μια κρυφή σπηλιά και σε ένα καράβι που κάνει «επιδρομές» στους κοντινούς βυθούς, διεξάγεται μια παράνομη επιχείρηση οργανωμένη προσεκτικά από έναν ισχυρό και ύπουλο άνθρωπο. Στα δωμάτια του σπιτιού τής Άρτεμης και του Ταξιάρχη η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Αργά τη νύχτα, η αποθήκη με τη σφηνωμένη πόρτα έχει φως και στο παράθυρό της η Άρτεμη ισχυρίζεται ότι βλέπει έναν άγγελο, κάνοντας την Ελένη να αμφιβάλλει για το μυαλό της. Η Ελένη, ωστόσο, φοράει ακόμα τη βέρα του Νίκου και ο Νίκος, ένας καταδυόμενος αρχαιολόγος που τον δένουν δυνατοί όσο και επώδυνοι δεσμοί με την Κάλυμνο, δεν είναι διατεθειμένος να τη χάσει. Θα κινήσει γη και ουρανό για να σπάσει τον κλοιό που σφίγγει συνεχώς γύρω από τις δύο γυναίκες. Μέσα στο υπέροχο, άγριο σκηνικό του νησιού, οι ρόλοι αντι‐ στρέφονται συνεχώς, ο κίνδυνος ελλοχεύει, η απληστία, ο έρωτας, το μίσος και η ιδεολογία επηρεάζουν τις εξελίξεις και οι ήρωες υπερβαίνουν τα όριά τους και επιχειρούν το ακατόρθωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου