Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "Η σύγκρια" της Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη απο τις Εκδόσεις Σαββάλας με την ματιά της ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΝΑ

Η σύγκρια
Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη
Εκδόσεις Σαββάλας
 Μέσα Μάνη γύρω στα 1900… Σ’ ένα τόπο και μια εποχή όπου η δύναμη και η «περιουσία» κάθε οικογένειας είναι τα αρσενικά παιδιά, μια ισχυρή φαμίλια αποφασίζει να παντρέψει τον γιο της, κόντρα στα συνηθισμένα, με μια κοπέλα κατώτερης τάξης.
Όταν τα χρόνια περνούν και εκείνη δεν μπορεί να κάνει παιδιά, ο άγραφος νόμος της Μέσα Μάνης επιβάλλει μια δεύτερη σύζυγο, μια «σύγκρια», μέσα στο ίδιο σπίτι, η οποία σε λίγο καιρό φέρνει στον κόσμο το πολυπόθητο αγόρι. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως όλοι περίμεναν.
-------------
Το βιβλίο αυτό πραγματικά το απόλαυσα . Οι μανιάτες , ο τρόπος ζωης τους , η περηφάνια τους παντα με γοητευαν σαν λαός και οταν ειδα οτι το βιβλίο αυτο πραγματευοταν το έθιμο της σύγκριας δεν μπορούσα να το αφήσω .Βέβαια για το θέμα της σύγκριας ουσιαστικά γίνεται αναφορά μόνο στο πρώτο μισο του βίβλιου και μετα η συγγραφέας θιγει το θεμα της μετανάστευσης .Εδω να πω (ως καμενη απο βάσανα ,κακουχιες απο άλλους ελληνες συγγραφείς) ότι περίμενα να έχει άλλη τροπή το βιβλίο απο αυτή που είχε ..Περιμενα συγκρούσεις μεταξύ γυναικών, πόνο, δάκρυ, αντιδικίες ..
Καμιά σχέση ..Το βιβλίο αυτό προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που το αρσενικό ηταν τόσο πολύτιμο στην αγονη περιοχή της Μάνης και να δικαιολογήσει την επιλογή της σύγκριας ,μας βοηθησε να κατανοήσουμε τον τροπό ζωης και σκέψης των Μανιατων .Το υπόλοιπο μισο βιβλιο θίγει το θεμα της μετανάστευσης και οι αναφορές της ειναι εξαίσιες χωρις να γίνεται μελοδραματικη δειχνει τις δυσκολίες που τραβηξε το ζευγάρι για να μπορέσει να κέρδισει το στοίχημα στην
"Νέα γη". Οι ήρωες απλοι και αγαπητοί και η γραφη της συγγραφέως εξαιρετικη ,απλη και ξεκούραστη, εχει δουλέψει και ερευνήσει και φαίνεται στην γραφή της χωρίς ωστόσο να σε κουράζει με φλυαρίες .
9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου