Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "ΠΟΥΛΙ ΘΑ ΚΑΜΩ ΤΗΝ ΧΑΡΑ" της ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝΑΡΗ ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΑΚΗ απο τις εκδόσεις ΠΝΟΗ με την ματιά της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝΑΡΗ-ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΑΚΗ
ΠΟΥΛΙ ΘΑ ΚΑΜΩ ΤΗ ΧΑΡΑ
                                              
                                     “Πουλί θα κάμω τη χαρα να φύγει να πετάξει
                                στων πονεμένων τσι καρδιές εκειά να πάει να κάτσει.”

Με την συνοδεία της παραπάνω μαντινάδας που έγραψε ο αγαπημένος πατέρας της, επιθυμεί η κ. Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη να καλωσορίσει τους αναγνώστες της, σ΄αυτό το δεύτερο βιβλίο της συγγραφικής της πορείας! Τα βαθυστόχαστα αυτά λόγια όσο χαρμόσυνα και ν΄ακούγονται, παραπέμπουν σ΄ένα δυσάρεστο γεγονός που έμελε να ζήσει η Λένα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας! Ήταν όμως και η αφορμή να κοιτάξει βαθιά μέσα της, να εμβαθύνει στην ψυχή της, να συνειδητοποιήσει το πραγματικό της πρόβλημα, να πολεμήσει τις ενοχές της, για νά ΄βρει το σθένος ν΄αγαπήσει τον εαυτό της και πάνω απ΄όλα να τον εμπιστευθεί!
Είναι αδύνατο να διανοηθεί ανθρώπου νους, το τραγικό συμβάν που συνέβη στη ζωή της Λένας! Την μέρα της μεγάλης της χαράς, εισπράττει την μεγαλύτερη λύπη! Ασύλληπτο, στερούμενο κάθε λογικής βάσης! Η μοίρα, παραφυλάει και “βγάζει γλώσσα” στην ομορφότερη στιγμή της ζωής της! Πάντα αυτή, έχει τον τελευταίο λόγο και όταν κάνουμε σχέδια, απλά μας χλευάζει. Μία μεγάλη αγάπη λήγει άδοξα! Η έντονη συγκίνηση και χαρά δίνει την θέση της στην πίκρα και στην λύπη! Η Λένα βυθίζεται σε μια τελματική θλίψη, κλείνοντας κάθε δίοδο επικοινωνίας με γονείς και αγαπημένα πρόσωπα. Με μοναδικό “συνοδοιπόρο” στο σκοτεινό αυτό ταξίδι, τις ενοχές της, αδρανοποιείται μέσα σ΄ενα έλος απελπισίας. Εκεί, όπου υπάρχει μόνο σκοτάδι και αν δεν δώσει στον εαυτό της την ευκαιρία που της αξίζει, δεν θα ξανανιώσει ποτέ, το χάδι της ζωής.
Θέλω όμως να επισημάνω και κάτι άλλο, που είναι φανερό, πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει για την συγγραφέα και στα δύο βιβλία της! Η δύναμη της αληθινής φιλίας! Όπως και στην “αγάπη ποτέ δεν έσβησε”, το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας, έτσι και στο “Πουλί θα κάμω την χαρά” τα κεντρικά πρόσωπα περιβάλλονται από ανθρώπους που συναισθάνονται τον πόνο των άλλων και κάνουν τ΄αδύνατα δυνατά για να τους βλέπουν χαρούμενους. Γιατί ο πόνος όπως και η χαρά πρέπει να μοιράζεται για να ελαφραίνει και να πληθαίνει αντίστοιχα! Tην στιγμή που η Λένα θα βρει παρηγοριά στο ερμητικά κλειστό δωμάτιό της, συντροφιά με μια άψυχη φωτογραφία, δικοί της άνθρωποι, στενοί της φίλοι θα “συνομωτήσουν” και θα δημιουργήσουν τις καλύτερες προυποθέσεις για να διαχειριστεί την άρνηση απέναντι σε μια πραγματικότητα που την πνίγει και ν΄αντικρύσει ξανα μ΄αισιοδοξία την ζωή! Μια ηλιαχτίδα ελπίδας που θα έχει την μορφή του φτερωτού θεού του έρωτα, θα φωλιάσει δυνατά μέσα της, θα την ταρακουνήσει συθέμελα και θα φέρει την άνοιξη, την αναγέννηση της ψυχής της!
                                   
Θα μπορούσε το συγκεκριμένο βιβλίο να γίνει ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας και αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών; φυσικά και για ένα επιπρόσθετο λόγο ακόμη. Χωρίς επιστημονικά παραθέματα και τεκμηριώσεις αλλά με τρόπο προσιτό στον αναγνώστη, απλό και κατανοητό, συνειδητό, με ενσυνείδητη δουλειά και ψάξιμο επιπρόσθετων γνώσεων, η συγγραφέας περιγράφει μία σημαντική απώλεια, γύρω από την οποία πλέκει την θλιβερή ιστορία μιας κοπέλας, που ενώ βυθιζόταν σταδιακά και σταθερά στα σκοτάδια της κατάθλιψης, το πείσμα της, η θέληση για ζωή, η σύμπραξη των συμπαθέστατων γονιών της αλλά και η αυταπάρνηση και η άπλετη αγάπη που εισέπραξε από τους αγαπημένους της, την βοήθησαν να ξαναγεννηθεί και να δει την θετική πλευρά της ζωής!
Μία ιστορία, ένα βιβλίο μάθημα ζωής και γνώσης για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά, αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέας Μαρίας Πρινάρη-Καρκαβατσάκη! Διαβάστε το! Δεν θα σας αφήσει αδιάφορους, απεναντίας θ΄ανοίξει ένα παράθυρο στο φως και στην αισιοδοξία!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

Η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα πρώτα δώδεκα χρόνια της ζωής της τα έζησε στο χωριό της το Μάραθος. Στη συνέχεια, πήγε στο Ηράκλειο όπου, αφού αποφοίτησε από το λύκειο, εργάστηκε σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις έως το 1984. Από το 1985 εως και περυσι εμενε στην Αθήνα εξου και η γνωριμια μας και τωρα πια ως  συνταξιούχος επεστρεψε στον χωριο της που τοσο αγαπαει. Αυτό της προσφέρει την πολυτέλεια του χρόνου που χρειάζεται για να γράφει αυτά που σκέφτεται, φαντάζεται ή αισθάνεται. Είναι κάτι που πάντα έκανε, γράφοντας κυρίως ποιήματα τα οποία χάριζε σε όλους όσους αγαπά. Το βιβλίο  ΄΄Η αγάπη ποτέ δεν έσβησε΄΄ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, και η αγάπη της για αυτό που κάνει "γέννησε" και το δεύτερο πνευματικό της παιδί το βιβλιο « ΠΟΥΛΙ ΘΑ ΚΑΜΩ ΤΗΝ ΧΑΡΑ»που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου