Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:JACK KETCHUM ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΕΙΟΝ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:JACK KETCHUM

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΛΟΓΕΙΟΝ





ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Αμερικανικά προάστια. Ένα όμορφο, ήσυχο μέρος για να μεγαλώνει κανείς. Εκτός αν πρόκειται για την έφηβη Μεγκ ή την ανάπηρη αδερφή της, τη Σούζαν. Σε ένα αδιέξοδο, μέσα στο σκοτεινό υγρό υπόγειο του σπιτιού των Τσάντλερ, η Μεγκ και η Σούζαν είναι έρμαια στα κτηνώδη καπρίτσια και τις εκρήξεις οργής μιας μακρινής τους θείας που βυθίζεται ταχύτατα στην τρέλα. Μια τρέλα που επηρεάζει τους τρεις γιους της - και τελικά ολόκληρη τη γειτονιά. Μόνο ένα προβληματισμένο αγόρι στέκεται διστακτικά ανάμεσα στη Μεγκ και τη Σούζαν και τον βάναυσο, βασανιστικό τους θάνατο. Ένα αγόρι που είναι υποχρεωμένο να λάβει μια πολύ ώριμη απόφαση... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Όση απέχθεια κι αν νιώθει για αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης δεν μπορεί να τραβήξει το βλέμμα του. Σίγουρα όχι για λιπόψυχους» (Cemetery Dance) «Ο ρεαλισμός είναι που κάνει αυτό το μυθιστόρημα τόσο τρομακτικό. Τα τέρατα είναι άνθρωποι, πράγμα που τα κάνει ακόμα πιο φρικτά» (Afraid Magazine) «Μόνο δύο βεβαιότητες υπάρχουν σε τούτη τη ζωή, λέει το παλιό ρητό, ο θάνατος και οι φόροι, αλλά μπορώ να προσθέσω και μια τρίτη: η Disney Pictures δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει ταινία κάποιο μυθιστόρημα του Jack Ketchum. Στον κόσμο του Ketchum οι νάνοι είναι κανίβαλοι, οι λύκοι ξεφυσάνε χωρίς ποτέ να κουράζονται και η πρισκίπισσα καταλήγει σε ένα αντιπυρηνικό καταφύγιο, δεμένη από ένα δοκάρι, ενώ μια τρελή της καίει την κλειτορίδα με πυρακτωμένο σίδερο» (Sterphen King)

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Το βιβλίο του Ketchum είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όπως άλλωστε και τα περισσότερα βιβλία του. Δίνοντας λεπτομέρειες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής των ηρώων, ο συγγραφέας μάς προσφέρει μία εξαιρετική περιγραφή τόσο των αμερικανικών προαστίων στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα όσο και των πρωταγωνιστών της ιστορίας, οι οποίοι είναι άκρως πειστικοί και τρομακτικά ρεαλιστικοί, κάνοντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου και να υποκλιθεί στη συγγραφική μαεστρία τού Ketchum. Πρόκειται για μια ιστορία — βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Σίλβια Λίκενς, η οποία εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 1965 στην Αμερική — όπου όλα ξεκινούν σε ένα ήσυχο και καθημερινό προάστιο, ενώ τίποτα δεν προϊδεάζει τον αναγνώστη για την παρανοϊκή και εφιαλτική κατάσταση που θα διαδραματιστεί στην πορεία. Στο άλλο μισό του βιβλίου το ύφος αλλάζει, η ιστορία γίνεται εφιαλτική και ξεχνάς ό,τι ωραίο έχεις διάβαση στην αρχή για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Με αυτόν τον μαγικό τρόπο ο Jack Ketchum πιάνει απροετοίμαστο τον αναγνώστη για τη φρίκη που πρόκειται να βιώσει στις σελίδες του βιβλίου που ακολουθούν. Αν και πολλά χρόνια αναγνώστρια βιβλίων του συγκεκριμένου είδους και θεωρώντας τον εαυτό μου έμπειρο, ήρθε ο Ketchum με το Κορίτσι της διπλανής πόρτας να με διαψεύσει. Το βιβλίο ξεκινάει με τη φράση, «Νομίζεται ότι ξέρετε τι σημαίνει πόνος;» Μία φράση που δίνει στον αναγνώστη μία πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αλήθεια, τελικά ξέρουμε τι σημαίνει πόνος; Ένα βιβλίο που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη σας, μιας και ο Ketchum, κάτοχος 5 βραβείων Bram Stoker και κάτοχος του Grand Master Award του World Horror Convention, είναι ο Άρχοντας της λογοτεχνίας τρόμου. Το βιβλίο ήταν άψογο από κάθε πλευρά. Η ιστορία είναι δοσμένη αφηγηματική δεινότητα, η αγωνία του αναγνώστη βρίσκεται στο κόκκινο σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, ενώ το τέλος της ιστορίας επιτρέπει στον αναγνώστη να αναπνεύσει ελεύθερα, προσφέροντάς του την αρχαιοελληνική «κάθαρσις» της τραγωδίας. Σημειώνουμε επίσης ότι οι εκδόσεις λογείον φρόντισαν να «πλουτίσουν» τη συγκεκριμένη έκδοση, καθώς το κείμενο του Ketchum συνοδεύουν ο πρόλογος του Stephen King, μία συνέντευξη του συγγραφέα και των συντελεστών της ταινίας (το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο), καθώς και ένας πρόλογος του μεταφραστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου