Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡ ΤΖΕΙΜΣ", KATE SAUNDERS, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ




   Βικτωριανό Λονδίνο. Τρεις δολοφονίες γυναικών προκαλούν την οξυδερκή Λετίσια Ροντ να τις εξιχνιάσει. Παράλληλα, στην οικογένεια του Σερ Τζειμς επικρατεί αναστάτωση, γιατί ο νεαρός γιος τους θέλει να προχωρήσει σ έναν ανάρμοστο γάμο με την Έλεν. Η ταπεινή της καταγωγή και οι φήμες που τη συνοδεύουν ωθούν το Σερ να αναθέσει σε ποινικολόγο την έρευνα της υπόθεσης. Ο ποινικολόγος θα στείλει τη Λετίσια Ροντ ως γκουβερνάντα εκεί. Πολλά μυστικά κρύβονται...έτοιμα να εξιχνιαστούν.
   Λοιπόν, ομολογώ πως με ταξίδευσε ως ερευνήτρια και μένα στο ατμοσφαιρικό Λονδίνο. Σφιχτοδεμένη πλοκή χωρίς ανούσια πλατιάσματα, γεμάτο παλμό και ένταση. Η συγγραφέας με δεξιοτεχνία μεταφέρει τον αναγνώστη στο τότε και στην ομιχλώδη Βρετανία και το μυστήριο κυριαρχεί. Οι ανατροπές του συνεχόμενες και ακολουθώντας τη Λετίσια νιώθεις και εσύ πως τα μυστικά πρέπει να έλθουν στο φως. Τα θύματα αποζητούν δικαίωση και οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος αντικατοπτρίζουν πλήρως τις απόψεις που επικρατούσαν τότε. Τις διαφορές των ανθρώπων με βάση τις κοινωνικές τάξεις και πως ο έρωτας μπορεί να καθορίσει ζωές και το μίσος συμπεριφορές.
   Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων άψογη από τη συγγραφέα. Η ηθογράφηση είναι ενδελεχής και έτσι γνωρίζουμε τους ήρωες πολύπλευρα. Μου άρεσε ιδιαίτερα που η γραφή είναι πρωτοπρόσωπη, γιατί αφουγκραζόμαστε πλήρως τις σκέψεις της Λετίσια. Την ακούμε και την ακολουθουμε στη διελεύκανση της υπόθεσης. 
    Είναι επιτυχία για το συγγραφέα ο αναγνώστης να νιώθει εγκλιματισμένος πλήρως στο χωροχρόνο δράσης της ιστορίας του. Είναι, επίσης, επιτυχία όταν το μυθιστόρημα είναι ξένης λογοτεχνίας και γίνεται τόσο καλή δουλειά από το μεταφραστή να νιώθεις πως διαβάζεις το πρωτότυπο. Μπράβο στις εκδόσεις Διόπτρα για την προσεγμένη δουλειά. Η οικογένεια του Σερ Τζειμς είναι γεμάτη μυστικά...ελάτε να τη γνωρίσετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου