Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΦΌΝΟΙ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ", του Anthony Horowitz, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της Γιώτας Βασιλείου

Το ένα εκ των 3 τοπ βιβλίων που έχω διαβάζει μέχρι σήμερα, για το 2018 εννοείται, είναι "οι φόνοι της Κίσσας". Όλοι έχουμε διαβάσει σε διάφορες κριτικές και σχολιασμούς ότι πρόκειται για ένα βιβλίο φόρο τιμής στην βασίλισσα του σασπένς την Αγκάθα Κρίστι. Αυτό είναι απολύτως αληθές, αφού αν δεν διάβαζε κάποιος το όνομα του Anthony Horowitz στο εξώφυλλο θα πίστευε, ίσως πάρα πολύ άνετα, ότι το έχει γράψει πράγματι η Κρίστι.
Το καταπληκτικό που συμβαίνει, με αυτό το βιβλίο του Χόροουιτζ, είναι ότι πρόκειται για ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο! Φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε διαβάσει σχετικά με αυτό.
Επίσης να πω ότι, κάτι που εντείνει την αίσθηση του "βιβλίου μέσα στο βιβλίο" είναι η διαφοροποίηση της αρίθμησης των σελίδων η οποία αλλάζει μεταξύ των δύο ιστοριών. Αρίθμηση μέσα στην αρίθμηση... Μη με ρωτήσετε δηλαδή σε ποια σελίδα είμαι... Χιχιχι!
Αρχικά λοιπόν έχουμε την υπεύθυνη έκδοσης Σουζάνα Ράιλαντ, να διαβάζει το χειρόγραφο ενός από τους συγγραφείς της, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Μαζί με την Σουζαν, διαβάζουμε κι εμείς σε real time (περίπου δηλαδή) την ιστορία. Φτάνοντας στο τέλος της, η Σούζαν (μαζί κι εμείς), διαπιστώνει ότι λείπουν 2-3 κεφάλαια με την λύση του μυστηρίου. Και κάπου εκεί ανακαλύπτεται και το πτώμα του συγγραφέα. Με την γνώση του θανάτου του δημιουργού της ιστορίας, η Σούζαν καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να πάρει η ίδια τον ρόλο του ντετέκτιβ και να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Η ιστορία της ιστορίας (;;;!!!), τοποθετείται λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Σάκσμπι-ον-Έιβον της Αγγλίας κι έχει τον "αέρα" και τα αρώματα της βρετανικής εξοχής, που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν, στις ιστορίες της Αγκάθα με την Μις Μαρπλ.
Ως κεντρικούς ήρωες έχουμε έναν τετραπέρατο ιδιωτικό ερευνητή, τον Αττικους Πυντ, μαζί με τον αδαή αλλά φιλότιμο βοηθό του Τζέιμς Φρέιζερ καθώς κι έναν επιθεωρητη της αστυνομίας, τον Τσαμπ, ο οποίος ομως είναι αρκετά υποτονικός ως χαρακτήρας (προφανώς εσκεμμένα). Αυτός ο Τσαμπ λοιπόν, παρότι φαίνεται να αντιτίθεται στην ιδέα οτι πρωτοστατεί στις έρευνες ο ιδιωτικός ερευνητής, εν τούτοις, αυτός υποστηρίζει τις προσπάθειες του και ακολουθεί τις συμβουλές του. Να ήξερε και τι θέλει τελικά...
Τα θύματα ειναι ο πλούσιος ευγενής Σερ Μαγκνους Πάι κι η οικονόμος του Μαίρη Μπλάκιστον. Έχουν κι οι δυο πολλά να κρύψουν κι από πολλά να κρυφτούν.
Οι υποψήφιοι και εν δυνάμει δολοφόνοι είναι πολλοί και με πολλούς "σκελετούς", ο καθένας από αυτούς στην ντουλάπα του. Ο Χοροουιτζ ξεδιπλώνει με άνεση και μαεστρία το γαϊτανάκι των υπόπτων, καταστώντας κάθε έναν ικανό για το έγκλημα αυτό... ή και κάποιο άλλο...
Ποιος όμως σκότωσε τον Σερ Μάγκνους και την Μαίρη πραγματικά; Είναι όντως ένας ο δολοφόνος ή εμπλέκονται περισσότεροι; Αυτό μέλλει να το μάθετε διαβάζοντας για τους Φόνους της Κίσσας. Αυτό που εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι ο Anthony Horowitz έχει γράψει μια υπέροχη ιστορία, με σφιχτοπλεγμενη πλοκή, που δεν αφήνει κενά και απορίες.
Θα δώσω το 10/10 μου με όοολη μου την καρδιά!
Καλές αναγνώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου