Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

«Το Άουσβιτς, όπως το εξήγησα στην κόρη μου» (μετάφραση: Κορίνα Δευτεραίου, επίμετρο: Ρίκα Μπενβενίστε). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ


Ανατυπώθηκε και κυκλοφορεί ξανά στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο της Annette Wieviorka «Το Άουσβιτς, όπως το εξήγησα στην κόρη μου» (μετάφραση: Κορίνα Δευτεραίου, επίμετρο: Ρίκα Μπενβενίστε).

Πώς να κάνουμε ένα σημερινό παιδί να καταλάβει ότι οι ναζί καταδίωξαν και εξόντωσαν εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά, μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι;
Στο μείζον αυτό ζήτημα, στο πρόβλημα του απόλυτου κακού, μια διακεκριμένη ιστορικός απαντά στις πολύ άμεσες ερωτήσεις της κόρης της.

* * *
Δεν θυμάμαι να μου εξήγησαν ποτέ. Νομίζω ότι την ιστορία την είχα πάντα με κάποιον τρόπο ξανακούσει. Ωστόσο, σήμερα νιώθω πως ξέρω πότε ήταν η πρώτη φορά. Πρώτη φορά, λοιπόν, άκουσα την ιστορία από τη γιαγιά μου∙ ήταν βράδυ, και εκείνη στεκόταν δίπλα σε μια σόμπα πετρελαίου που δεν ζέσταινε αρκετά το μεγάλο ψηλοτάβανο σαλόνι. Η γιαγιά μου ήταν η καλύτερη, η πιο όμορφη, αυτή που μου έκανε όλα τα χατίρια, που μπορούσε να με κάνει καλά όταν αρρώσταινα, που ήξερε να κάνει τα πάντα για χάρη μου: να μου φτιάξει ένα ολόκληρο περίπτερο μέσα σε ένα κουτί από παπούτσια, να με πείσει να πάω στο σχολείο που μισούσα. Εκείνη, όμως, τη βραδιά μού έδινε το υλικό να ’χω να υφαίνω εφιάλτες για μια ζωή. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, μονάχα ότι «ήταν πόλεμος», ότι «τους πήραν», «με τρένο» –ακόμη και τα παιδιά σαν κι εμένα–, ότι «υπέφεραν πολλά», ότι πεινούσαν κι αρρώστησαν βαριά, ότι «όταν γύρισαν δεν βρήκαν τίποτα, κανέναν»...
Δεν τα εξηγούσαν όλα τούτα στο σπίτι. Εξάλλου, δεν μιλούσαν γι’ αυτό στο σπίτι. Ίσως γιατί μιλούσαν πάντα και γι’ αυτό. Ή ίσως γιατί μιλούσαν για όλα μέσα από αυτό. Δεν μου εξήγησαν, αφού πάντα ήξερα.
από το επίμετρο της Ρίκας Μπενβενίστε

* * *

Η Ανέτ Βιβιορκά γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948. Agrégée και διδάκτωρ της Ιστορίας, είναι διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία των Εβραίων του εικοστού αιώνα, την ιστορική μνήμη και το Ολοκαύτωμα, τη χρήση της μαρτυρίας στην ιστορική έρευνα, τον Πόλεμο της Αλγερίας και το γυναικείο ζήτημα.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Henri Herz για το κορυφαίο έργο της Déportation et génocide, και το 2000 με το Βραβείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το σύνολο του έργου της.
Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει, επίσης από τις εκδόσεις Πόλις, το βιβλίο της Άουσβιτς, εξήντα χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου