Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ", Ελενα Χουσνή, εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑΣ, με την ματια της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

      Σίγουρα κάποια θέματα δεν είναι για να αγγίζονται από όλους τους συγγραφείς . Τα ιδιαιτέρως δύσκολα που πονάνε σαν πληγή που αιμορραγεί χρειάζονται επιδέξιο χειρισμό και ικανούς γιατρούς της γραφής . Το θέμα των Χανσενικών της Σάμου , αλλά και γενικότερα της κοινότητας των λεπρών , ήμουν βέβαιη πως η πένα της Χουσνη θα το ακουμπούσε χωρίς να το πληγιάσει και άλλο . Επούλωσε αυτή τη κακοφορμισμένη πληγή για χάρη αυτών που δεν μπόρεσαν να ζήσουν όπως ήθελαν.


       Η συγγραφέας μας μεταφέρει στο λωβοκομείο του νησιού της Σάμου  και μας κάνει μάρτυρες της εκεί πραγματικότητας . Ένα μερος με ιστορία που πονά ντοπιους και μη . Γνωρίζουμε την καθημερινότητα και των στιγματισμένων αυτών άρρωστων ανθρώπων   και του γιατρού και της νοσοκόμας που τους κουράρουν . Η Ευτυχία και ο Γιώργης  της, ή αλλιώς η Μαρίνα και ο Μηνας από τη μεγάλη χίμαιρα του Καραγάτση , αγαπιούνται με πάθος στην μικρή κοινότητα των λεπρών . Κόντρα σε όσους δεν ήθελαν αυτή την ένωση γεννιέται ένα παιδί ορφανό από γονείς που θα ακολουθήσει μια τρικυμιώδη πορεία ζωής . Κοντά του η Μαρουδιώ , ο γιατρός , η Κατινα , ο Καπνουλας ενσαρκώνουν τους ρόλους τους , σ ένα έργο που θυμίζει αρχαία τραγωδία . Παράλληλα , πενήντα χρόνια μετά για την εκμετάλλευση του εγκαταλελειμμένου λεπροκομείου  ερίζουν ο αντιδήμαρχος και ένας πολιτικός  μηχανικός . Ο πρώτος επιδιώκει μανιασμένα το όφελος και ο δεύτερος την ιστορική μνήμη . Δυο αντίπαλοι που τους ενώνει κάτι που ούτε οι ίδιοι φαντάζονται. Μια δολοφονία που θα δώσει το σημα για να έρθουν μυστικά στο φως και αποκαλύψεις που θα συγκλονίσουν .

      Η περιθωριοποιημένη κοινωνία των λεπρών της Σάμου , η καταραμένη αυτή πολιτεία , ζωντανεύει μνήμες ζοφερές που πονάνε την ανθρωπότητα . Άνθρωποι που στιγματίστηκαν , που έζησαν σαν απόκληροι από την κοινωνία , κάποιοι που ενώ δε νόσησαν αλλά επέλεξαν για λόγους που θα δείτε στις σελίδες του βιβλίου  να ζήσουν εκεί , περνούν από μπροστά μας υποδυόμενοι το τραγικό τους πεπρωμένο . Απέναντι τους , όσοι δεν μπορούν να αποδεχτούν το διαφορετικο ή φοβούνται ή που ακόμα χειρότερα  αρέσκονται στο να τους εμπαίζουν και να τους βασανίζουν . Θα συναντήσετε πρόσωπα που θα σας συγκινήσουν . Θα δακρύσετε με όσα βίωσαν . Με την αβάσταχτη καθημερινότητα που καταδικάστηκαν να ζήσουν . Θα θαυμάσετε όσους τόλμησαν . Αυτούς που σήκωσαν ανάστημα και πάλεψαν για τα δικαιώματα τους και για την αγάπη ,που είναι αναφαίρετο δικαίωμα . Ανάμεσα σε αυτούς τους ήρωες πάντα θα υπάρχουν και μισάνθρωποι που δε θελεις να αντικρίσεις , γιατί το μόνο που βλέπεις  σε αυτούς και σε φοβίζει  είναι η μικροψυχία , η κακιά και η απληστία .

     Βέβαια , όλοι παίρνουν αυτό που τους αναλογεί και ο αναγνωστης θα νιώσει μια λυτρωτική κάθαρση .  Η διεισδυτική μάτια της Χουσνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων ωθεί τον αναγνώστη να κατανοήσει πράξεις και λογικές . Κάποιες θα τις δικαιολογήσει , άλλες θα τις καταδικάσει και ενδεχόμενα υπάρχουν και αυτές που δε θα κρίνει .

    Το μυθιστόρημα κινείται σε δυο χρόνους . Στο παρελθόν όπου η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη  και πενήντα χρόνια μετά που το γ εναλλάσσεται με το α πρόσωπο . Η Χουσνη σέβεται πάνω από όλα τους δικούς της ήρωες . Με λόγο δομημένο και ρεαλιστικό αναπαριστά αψογα  τα τεκταινόμενα εκεί, χωρίς μελό αλλά βασισμένη στα τεκμήρια που αποκόμισε από την έρευνα της . Σε κάποιες εικόνες ο ωμός και κυνικός της λόγος απόλυτα εναρμονισμένος με όσα ήθελε να αποδώσει με έκανε να σιχαθώ κάποιους ανθρώπους που ειλικρινά είναι  σαν να μην κατοικεί κάποιο συναίσθημα στην ψυχή τους . Άδειες καρδιές που σκορπούσαν πόνο χωρίς έλεος . Τελικά , όμως και αυτοί έλαβαν το τίμημα τους .

      Ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό που από τη στιγμή που εντάσσεται στην πλοκή μια δολοφονία αποκτά και αγωνία . Οι σελίδες του πάλλονται από συναίσθημα κι ένταση και πάνω από όλα από ρεαλισμό .  Έχοντας διαβάσει αλλά τρία μυθιστορήματα της συγγραφέως νιώθω πως έχει δημιουργήσει το δικό της είδος . Συνδυάζει την κλασική λογοτεχνία με τη σύγχρονη και συνεπαίρνει με αυτή την ιδιαίτερη μελωδία της  τους αναγνώστες .

     Όπως καταλάβατε , δεν είναι ενα εύκολο μυθιστόρημα από θεματική σκοπιά . Διαβάζεται ωστόσο  απνευστί αν και η συγγραφέας αποτυπώνει αποφαστικα  τη σκοτεινή διάσταση της ανθρώπινης ψυχής με ιδιαίτερη παραστατικότητα .

      Οι άνθρωποι αυτοί δεν έπρεπε να μείνουν  νούμερα χαραγμένα σε τάφους . Ήθελαν και τους άξιζε δικαίωση και η Χουσνη με τη συγγραφή αυτού του έργου τους τη χαρίζει , όπως τους αρμόζει .
   Βαθμολογία :9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου