Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ", Γιάννης Φιλιππίδης, εκδόσεις ΑΝΕΜΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γιάννη Φιλιππίδη τιτλοφορείται με τον ιδιαίτερο αλλά παράλληλα εύστοχο τίτλο "Το σπίτι με τις κλειδαριές". Το εξωφυλλο καθως και ο τιτλος του άριστα συνυφασμένα με την υπόθεση και τα νοήματα του . 

   Μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 50 στην ελληνική επαρχία όπου η μικρή Κατερίνα μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον οπου τα δυο αδέρφια της ,τη μισούν . Τη θεωρούν φονισσα της μάνας τους , γιατί εκείνη πέθανε στη γεννά . Βιώνει τη λεκτική και σωματική κακοποίηση και ενώ ο πατέρας της είναι καλός μαζί της ουσιαστικά είναι απών ,αφού είναι βυθισμένος στη χηρεία του . Με τέχνασμα των δυο αδερφών της βρίσκεται αν και ανήλικη σε ένα πλούσιο σπίτι ενός υποστηρικτή της χούντας και εκεί ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ζωής της . Η Μπεάτα , η κυρία της βίλας θα δει στα μάτια της Κατερίνας την κόρη που δεν είχε . Ο γιος της οικογένειας ο Παύλος πάσχει από διπολική διαταραχή και αναμετράται με τους δαίμονες του , όμως στο πρόσωπο της αντικρίζει τον δικό του άγγελο . Έτσι, μια νέα ζωή ξεκινά για αυτήν πλάι σε έναν άντρα ψυχικά ασθενή . Άραγε , η μοίρα τώρα θα σταθεί ευνοϊκή απέναντι της ; 

   Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που είναι ψυχογραφικο και διεισδύει στα άδυτα των οικογενειακών σχέσεων . Άνθρωποι διαφορετικών κοινωνικών τάξεων , άλλης μόρφωσης και καταβολών , μπαίνουν στο στόχαστρο του συγγραφέα, ο οποίος σκιαγραφει τα πρόσωπα του δράματος με ενδελεχή τρόπο . Με φόντο την ελληνική επαρχία του 50 με τα στεγανά , τις προκαταλήψεις και με κέντρο βάρος την κακοποίηση κάθε είδους ο Φιλιππιδης μας συστήνει την τραγική του ηρωίδα Κατερίνα, η οποια επωμίζεται άδικα το θάνατο της μάνα της και βιώνει το μίσος από τα ίδια της αδέρφια . Στη συνέχεια διέξοδο στα βάσανα της βρίσκει όταν μετακομίζει στο πλούσιο σπίτι της οικογένειας που ουσιαστικά την υιοθετούν , και εκεί γνωρίζει μια ιδιαίτερη ψυχική διαταραχή , τον διπολισμό αλλά και τον έρωτα με έναν άνθρωπο που θα τη δυσκολέψει λόγω συνθηκών . Είναι από τα βιβλία που χαρακτηρίζω βαθιά κοινωνικά . Χωρίς να γίνονται ιστορικές αναφορές στην εποχή που τοποθετείται η πλοκή ο συγγραφέας κατορθώνει να κάνει χαρτογράφηση της κοινωνίας . Δίνει βαρύτητα στις σχέσεις των ανθρώπων των μελών της οικογένειας αλλά και των ανθρώπων που κινούνται γύρω από αυτήν με τα ήθη , τα έθιμα , τις αντιλήψεις μιας εποχής σε πρώτο πλάνο . 

   Στις σελίδες του βιβλίου κυριαρχεί ο άμεσος τρόπος γραφής , ο οποίος διακρίνεται για την αλήθεια αλλά και το λυρισμό σου . Οι ήρωες ηθογραφουνται με ρεαλισμό , είναι τοποθετημένοι στο δικό τους βάθρο χωρίς καμία υπερβολή και πρωτοστατούν σε χορό αποκαλύψεων αλλά και εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα καθόλη τη διάρκεια της αφήγησης . Επίσης , δε μπορώ να μην σταθώ στις δυο γυναικείες φιγούρες που για μένα είναι κυρίαρχες στην υπόθεση . Στην Κατερίνα ,που είναι ένα πρόσωπο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά με υπομονή και επιμονή κατόρθωσε ο, τι έβαλε στο νου . Αξιοθαύμαστη , με θέληση και τσαγανό τα έβαλε ακόμα και με μια δύσκολη ασθένεια ,το διπολισμό και βοήθησε στο να βελτιωθεί η κατάσταση του Παύλου . Η αγάπη είναι βάλσαμο ακόμα και για τους πιο αρρώστους ανθρώπους . Δρα σα καταλύτης στη ψυχή τους και τους δίνει δυνάμεις να σταθούν στο γολγοθά τους . Ακόμα , θέλω να σταθώ στη Μπεάτα , η οποία μεγαλώνει ένα παιδί με διαταραχές στην Ελλάδα που τότε είχε στεγανά και περιθώριοποιούσε και με διορατική μάτια καταφερε να βοηθήσει στο να ιαθει . Επίσης , αγκάλιασε σαν κόρη την Κατερίνα χωρίς να σκεφτεί και να κρίνει άκομψα τις καταβολές της . Είναι μια ηρωιδα ιδιαίτερη , με δυναμικό χαρακτήρα και μυαλό κοφτερό χωρίς στεγανά . Τα υπόλοιπα πρόσωπα του δράματος όλα έχουν να αφήσουν κάποιο αποτύπωμα στην καρδιά σου , γιατί είναι δέσμια της εποχής που ζουνε και των όσων σκέφτονται και πράττουν. 

   Είναι αρκετά σκληρό το βιβλίο σε κάποια σημεία όχι γιατί είναι άσχημες οι εικόνες που περιγράφονται αλλά γιατί είναι τραγικές οι περιστάσεις . Αυτές σε ωθούν σε σκέψεις για τον άνθρωπο και το μυαλό του και για τη μοίρα . Άραγε , αυτή έχει την τελευταία λέξη ή εμείς με τις επιλογές μας ; Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου