Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΨΗ για «Μαθήματα νεκροψίας» των S. Fitzek & M. Tsokos με την ματιά της Γιώτα Βασιλείου

«Μαθήματα νεκροψίας» των S. Fitzek & M. Tsokos

Μαθήματα νεκροψίας κυριολεκτικά! Το βιβλίο αυτό το ξεκίνησα μετά το Πάντα ο διάβολος, το οποίο όπως είπα σε προηγούμενο ποστ μου, ήταν πολύ σκοτεινό και υποχθόνιο και μου κούρασε πολύ την ψυχή. Ως εκ τούτου, τα «Μαθήματα» μου φάνηκαν piece of cake που λένε. Γρήγορο, απλό, κατανοητό, διασκεδαστικό. Ένα βιβλίο για να περάσεις ιδανικά τις ώρες σου μαζί του. Επίσης ένα βιβλίο που θα μπορούσε να γίνει μια αξιοπρεπής ταινία δράσης (κι αντίδρασης).
Για να εξηγιόμαστε, δεν είναι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό (Βλ.Αλέξ), απλά δεν υπάρχει περίπτωση να σε κουράσει ή να το βαρεθείς. Απλά θα το διαβάσεις γρήγορα κι άνετα, σαν μυθιστόρημα στην παραλία. Τώρα για το αν θα θυμάσαι, αφού το διαβάσεις, τι είχε να σου πει είναι ένα ερώτημα. Ίσως και να το θυμάσαι, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν λαμβάνουμε συχνά μαθήματα… νεκροψίας! 
Οι κεντρικοί ήρωες είναι άνθρωποι κοινοί, θα μπορούσαν να είναι γείτονές μας, ίσως όμως και λίγο εξιδανικευμένοι. Ο διάσημος κι ολίγον αλαζονικός ιατροδικαστής βρίσκει τον δάσκαλό του στο πρόσωπο του απαγωγέα και βασανιστή της κόρης του (;). Ο νεαρός πλην σούπερ επιτυχημένος επιχειρηματίας-ασκούμενος ιατροδικαστής προσφέρει την βοήθειά του (οικονομική και μη) αγόγγυστα… ίσως γιατί έχει λαμβάνειν; Οι ενδιάμεσοι βοηθοί-θύματα, που βρέθηκαν μπλεγμένοι σε μια ιστορία άνευ προηγουμένου αλλά με πολύ μέλλον πρέπει να πω. Τέλος ο/η/οι δολοφόνος/οι-βασανιστής/ές-θύτης/ες-θύμα/τα ένα κουβάρι από πόνο, απώλεια, μίσος, απωθημένα, φόβο και δώσ’ του πάλι πόνο, απώλεια, μίσος κι απωθημένα. Όλοι μαζί μια πληγή που στάζει αίμα και πύον. Παρέα φτιάχνουν την ιστορία, η οποία σε παρασύρει σε ένα τρελό γαϊτανάκι. Δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια του ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα. Οι συγγραφείς το άφησαν έντεχνα αυτό, στην διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη να το αποφασίσει.
Και φτάνουμε στο τέλος της ιστορίας, που με μια σφαλιάρα στο πρόσωπο, γίνεται η μεγάλη ανατροπή και μένεις με το στόμα ανοιχτό! Προσωπικά γύρισα και ξαναδιάβασα τα προηγούμενα κεφάλαια, γιατί πίστεψα ότι κάτι έχασα και μου ξέφυγε η εξέλιξη αυτή. Τόσο πολύ με ξάφνιασε αυτό που συνέβη. Η αλήθεια ήταν ότι δεν το περίμενα κι ήταν μεγάλη χαρά αυτή.
Βαθμολογία από εμένα 8/10!!!
Καλή ανάγνωση!
  
Γιώτα Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου