Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

" Στόχος μου η αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων που μας ξεστρατίζουν από την έξοδο των προβλημάτων μας." Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ

Σε μια εποχή αξιακών κρίσεων η ποίηση μοιάζει με δυναμίτη που αναταράσσει τα λιμνάζοντα νερά της συνείδησης μας. Ένα τέτοιο είδος βιβλίου είναι η ποιητική συλλογή ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ της Μαργαρίτας Αρβανίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Μικρό σε μέγεθος μα μεγάλο σε αξία. Ποιήματα με λίγες λέξεις μέσα από τα οποία μεταφέρει μεγάλα νοήματα. Και αν λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, μια λέξη μπορεί να εμπεριέχει μια ολόκληρη ζωή .

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη μέσα από την ποιητική της συλλογή, δημοσιογραφεί ποιητικά ή αλλιώς μετουσιώνει σε ποίηση αυτά που σκέφτεται και γράφει, αυτά που πληγώνουν την ίδια, αυτά που αφορούν όλους μας σαν μέλη που συνυπάρχουμε στην ίδια κοινωνίας όπου επιθυμούμε να βιώνουμε στη πράξη το δικαίωμά μας όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχήσουμε!


Απευθύνεται στον σκεπτόμενο αναγνώστη με λέξεις ποίησης επιλεγμένες με προσοχή μία προς μια,  λέξεις σαν μετάγγιση ψυχής που γίνονται γέφυρες επικοινωνίας για κοινή πορεία προς τα εκεί που όλα γίνονται πιο όμορφα, πιο φιλικά στα μέτρα της καρδιάς!

Συναντάς στα ποιήματά της σιωπές που κρύβουν συναισθήματα δυνατά, που ασφυκτιούν και θέλουν να γίνουν κραυγές αντίστασης σε όσα πληγώνουν τη ποιότητα της ζωής μας μέσα στο σήμερα που απλώνεται γυμνό από αξίες με δόσεις δυσερμήνευτης ψευδαίσθησης καταστάσεων ζωής όπου οι καμουφλαρισμένες αιτίες των δυσκολιών που ζούμε εμποδίζουν την έξοδο μας από τα προβλήματα μας.

Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας που νοιώθει ότι έχει χρέος να μιλήσει με το δικό της τρόπο σκέψης και να επικοινωνήσει κατεκτημένες γνώσεις μέσα από τη πείρα της ανθρωπότητας, ικανές να συντελέσουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής που αλλιώς την περίμενε και αλλιώς της βγήκε, και αν η κοινωνία μας δεν επιθυμεί ή δεν διαθέτει την ωριμότητα ανάλογης ανταπόκρισης για το «καλό μας»,  όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας:  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΧΑΜΟ ΜΑΣ!

1) Τι θέλει να επικοινωνήσει το εξώφυλλο με τον τίτλο και την εικόνα του σε πρώτη ματιά.

Ο τίτλος ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ανάγει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμών και επιλογών ζωής  ικανών να οδηγήσουν στην άρση του σκηνικού αγωνίας, όπως υπονοείται  στο εξώφυλλο, που ταιριάζει με την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, «ήρωα» των ποιημάτων μου, μέσα σε μια κοινωνία όπου το αυτονόητο αγαθό της επιβίωσης και της ευτυχίας  έχει γίνει καθημερινός ανέλπιδος αγώνα!


2). Τι είναι για σένα η συγγραφή.

Η συγγραφή είναι κοινωνικός προορισμός, διακίνηση ιδεών, ευθύνη και υπευθυνότητα εκ μέρους του συγγραφέα καθώς η γραφή έχει τη δύναμη όχι μόνο να έλκει, να τέρπει αλλά να διαμορφώνει παράλληλα αξίες και  στάσεις ζωής, συντελώντας έτσι στη ποιότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι. Επιλέγω να είμαι κυρίως χρήσιμη με τα γραπτά μου γι αυτό και ασχολούμαι με τα δύσκολα θέματα της κοινωνίας καθώς στην απουσία της επαγρύπνησής μας για έγκαιρη αντιμετώπισή τους αυτά εισβάλλουν και καταλύουν όσα ωραία και ευχάριστα επιθυμούμε να ζούμε. Επιδιώκω ο λόγος μου να είναι  «αποφαντικός», να αναδεικνύει αλήθειες μέσα από τη σύγχυση των ψευδών εντυπώσεων, γιατί αυτό κυρίως έχει ανάγκη η κοινωνία μου, κόντρα στην όποια παραπληροφόρηση που απομακρύνει  το πολίτη από τη σωστή αντίληψη της αντικειμενικής πραγματικότητας. Στόχος μου η αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων που μας ξεστρατίζουν από την έξοδο των προβλημάτων μας.  

3). Ποιες σκέψεις σε οδήγησαν στις ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

Η εστίαση σε όσα μας διαφεύγουν καθώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, ερήμην μας, η ανάδειξη της αναγκαιότητας για προσωπική αναζήτηση  της γνώσης εκεί που κρύβεται σαν ανεπιθύμητο όπλο στα χέρια των λαών, οι επαναπροσδιορισμοί ζωής βάσει της αλήθειας των γεγονότων κόντρα στη παραπληροφόρηση και στο ψεύδος των εικασιών είναι  σκέψεις που με οδήγησαν στις ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. Η έκδοση των ποιημάτων μου, δίνει «φωνή» στην επικοινωνία  των γραπτών μου η διακίνηση των οποίων είναι το δικό μου λιθαράκι προσπάθειας ενάντια στη ποδηγέτηση του νου που οδηγεί τον άνθρωπο να γίνεται έως συνένοχος στα βάσανά του.

4). Η ποιητική συλλογή αποτελείται από τρεις ενότητες : Α) Κρίση αξιών, Β) Η ζωή απαιτεί με πράξεις δικές μας να βρούμε τη λύση και Γ) Η φύση με τα σημάδια της μας δείχνει τις στράτες της ζωής. Τι είδους ποιήματα περιέχονται.

 Γενικά είναι ποιήματα κοινωνικού προσανατολισμού. Στην πρώτη ενότητα ποίημα -ποίημα «εικονοποιώ» σκηνικά ζωής κοινωνικής κρίσης και αξιών, στη προσδοκία μου  να γεννήσουν   ερωτηματικά εκεί που δεν υπήρχαν πριν, για ανάλογες απαντήσεις και επιλογές  ζωής ικανές να οδηγήσουν σε μια ζωή όσο πιο κοντά στα επιθυμητά της ψυχής.

 Στην δεύτερη ενότητα περιέχονται ποιήματα στήριξης και εμψύχωσης του «ήρωα» που κρύβει ο καθένας  μέσα του, προκειμένου να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας καθώς τον προστατευμένο παράδεισο τον χάσαμε ανεπιστρεπτί ! Είναι προσωπική  ευθύνη η ποιότητα της ζωής μας.

Στην τρίτη ενότητα περιέχονται αντιπροσωπευτικά ποιήματα συμπεριφοράς της φύσης, η  οποία  με τα  σημάδια της μας δείχνει τις στράτες της ζωής για καλύτερη ζωή.


5). Τι είναι η ποίηση για σένα;   

   ΠΟΙΗΣΗ είναι…Ίαση. Κοινωνικός προορισμός. Με συναίσθημα. Μαχητικός. Σαν μεγεθυντικός φακός στέκει στα δύσκολα και στα ωραία με λόγια εμπνευσμένα "θεϊκής " πνοής σαν βάλσαμο δοσμένα, κατάθεση ψυχής. Έρχεται και συν-αρπάζει τα ανεκπλήρωτα και ανείπωτα καθαγιάζει, τους καημούς καταλαγιάζει στο Ιερό της Κάθαρσης καθώς μας οδηγεί ο δικός μας άνθρωπος ο Ποιητής.

Η ποίηση έτσι όπως ξεπήδησε από γεννησιμιού της,  στις πρωτόγονες κοινωνίες μέσα από τον μιμητικό χορό  σαν πράξη μαγική-παρεμβατική προς τις δυνάμεις της φύσης προκειμένου να τις εξευμενίσουν  για  να στείλουν τα όσα επιθυμούσαν,  όπως τη βροχή με τον χορό της βροχής, το καλό κυνήγι με τον χορό του κυνηγιού, το ζευγάρωμα, τη καλή σπορά,  τη συμφιλίωση με την εχθρική πραγματικότητα όπου σε καταστάσεις ψυχικών διαταραχών ψιθύριζαν στίχους στους πάσχοντες για να ηρεμήσουν ενώ παράλληλα  με την ευχαρίστηση του χορού εκπαιδευόντουσαν, καταφαίνεται ότι η ποίηση όπως αναδύεται μέσα από τον μιμητικό χορό, προορισμό έχει να εκφράζει και να στηρίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι και για μένα ποίηση, είναι ίαση κοινωνικός προορισμός καθώς μπορεί να τέρπει να έλκει να γεννάει συναισθήματα,  να εκπαιδεύει, και στη «κάθαρση» να οδηγεί, σαν αρωγός στήριξης για καλύτερη και πιο όμορφη ζωή!


6)  «Ελευθερία υπάρχει? Το ερώτημα είναι για ποιο όταν το κοινό συμφέρον είναι απών…» λες σε κάποιο σου ποίημα. Τι εννοείς. Στις μέρες μας, ημέρες καθολικής απαγόρευσης, υπάρχει ελευθερία,;

Σε μια ταξική κοινωνία όπου το κοινό συμφέρον εξουσίας και πολιτών είναι απών, πραγματική ελευθερία έχει μόνο η τάξη που ασκεί την εξουσία. Εξουσία  που μπορεί να την χρησιμοποιήσει έως ασυδοσία, έως κοινοβουλευτισμό με φασιστικό μανδύα…. Ή και στον  λαός συμβαίνει, διηρημένος στα κομμάτια του με αντικρουόμενα συμφέροντα, η ελευθερία του ενός να σημαίνει υποταγή του άλλου.

Σχετικά με την καθολική απαγόρευση που λες, προφανώς εννοείς την απαγόρευση μετακίνησης και κυκλοφορίας λόγω του ιού. Σε αυτή τη περίπτωση  ελευθερία σημαίνει  απειλή και  διασπορά του θανατικού,  πού ήδη συμβαίνει στις μέρες μας εξ αιτίας πολλών συνανθρώπων μας,  που πέφτουν θύματα «καθοδηγητών»  περί δικαιώματος ελευθερίας έξω στους δρόμους, η οποία σε αυτή τη μορφή, από τη στιγμή που σημαίνει θάνατος  για πολλούς συνανθρώπους μας, παύει να είναι προσωπικό δικαίωμα και ιδανικό!

 7). Γιατί ο κόσμος σήμερα δεν διαβάζει ποίηση;

Η ποίηση γεννήθηκε από την ανάγκη να εκφράζει τον άνθρωπο και τα όνειρά του. Όταν όμως δεν πληροί τον προορισμός της , όταν το βάρος της ποίηση πέφτει στη δομή στήριξης, με λέξεις εντυπωσιασμού, με πολλαπλά υπονοούμενα  και δυσνόητους συμβολισμούς, με συντακτικούς ακροβατισμούς αφαιρετικής τεχνικής  με στόχο κυρίως τον εντυπωσιασμό παρά την επικοινωνία του θέματος, τότε δημιουργείται  ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών που δε θέλουν να διαβάζουν ποίηση!. Δεν θέλουν και πολλοί εκδότες να εκδίδουν ποίηση, σαν ανεπιθύμητη! Ένα βαθμό ευθύνης σίγουρα έχει και η παιδεία όπου  δεν ασχολούνται σοβαρά με τη γνώση της ποίησης και την ομορφιά της παρά μόνο σαν διδακτέα ύλη για τις εξετάσεις.  


8) Τι ελπίζεις να αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο σου?

Την  αποφυγή της ποδηγέτησης της σκέψης, μέσα από την προσωπική αναζήτησης της αλήθειας τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας κόντρα σε όσα προσπαθεί η παραπληροφόρηση να μας πείσει σαν αληθινά αίτια των δεινών που ζούμε,  με αποτέλεσμα αλλού να είναι  ο εχθρός «μασκαρεμένος» σε  φίλος, προστατευμένος από τους εσωτερικούς μας εχθρούς που αναμένεται κάποια στιγμή να μας τον παρουσιάσουν και σαν σωτήρα, και αλλού το βόλι μας!  Θα ακολουθήσουν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις  και αν δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε τουλάχιστον να μη γινόμαστε συνένοχοι σε αυτές. Αυτή την ανάγκη για γνώση και αντικειμενική ενημέρωση για επανατοποθετήσεις και ανακατευθύνσεις ζωής με στόχο τη στήριξη της ελπίδας και της αισιοδοξίας για καλύτερη ζωή,  επιθυμώ να αποκομίσει ο αναγνώστης μου.

Σε ευχαριστώ Εύα Νάτση και την ομάδα  ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ για τη δυνατότητα που έδωσες στην επικοινωνία μας. Κοινό το Όραμα για μια καλύτερη ζωή όσο πιο κοντά στα επιθυμητά της καρδιάς μας.

Την εύχομαι σε όλους μας!    

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: 

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου