Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ", Ευα Μαζοκοπάκη, εκδόσεις ΠΗΓΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η Εύα Μαζοκοπάκη εμφανίστηκε στο συγγραφικό πανθεο με το κοινωνικό μυθιστόρημα "Η οργή του τυφλού ποταμού". Στο χωριό Καλουδι της Κρήτης τρεις γενιές βιώνουν ανομολόγητα πάθη, κρατάνε κρυμμένα μυστικά και παραδίνονται στη μοίρα και στα λάθη τους. Άνθρωποι μιας κλειστής κοινωνίας που επτασφράγιστα μυστικά τριάντα ετών, που αφορούν σε δολοφονίες και εξαφανίσεις, είναι και θύτες και θύματα. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, εκβιασμοί, στενόμυαλες συνειδήσεις σύνθετουν το σκηνικό ενός οικογενειακού δράματος. Η ύβρις, η νέμεσις και η τισις έχουν όμως να βάλουν την τελευταία πινελιά σ αυτό το έργο της ζωής. Μια ιστορία με ήρωες καθημερινούς, έρμαια των άλλων αλλά παράλληλα και υπαίτιοι για τις επιλογές τους, που μιλά στην ψυχή του αναγνώστη με τη δύναμη και τα μηνύματα που μεταδίδει. Πάντα οι πράξεις μας θα έχουν συνέπειες. Ολέθριες ή μικρής σημασίας αλλά θα είναι εκεί να μας θυμίζουν τα λάθη μας. 

Το μυθιστόρημα είναι πολύπροσωπο με αρκετά ηθογραφικά στοιχεία καθώς είναι εντονα μέσα όσα μας θυμίζουν την Κρήτη και τα ήθη της καθώς και τους ανθρώπους της. Η γραφή της Μαζοκοπάκη έχει λυρική χροιά και εκφραστική δεινότητα. Αποπνέει συναισθήματα και σε γεμίζει σκέψεις. Η ένσταση μου ήταν σε κάποιες κουραστικές επαναλήψεις γεγονότων που οφείλονταν στις χρονικές μετατόπισεις που χρησιμοποίησε η συγγραφέας στο βιβλίο.

 Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ήταν αυτό το βαθιά κοινωνικό βιβλίο με τους πολλούς ήρωες και τα πονεμένα μυστικά ετών που θάφτηκαν μέσα στις ψυχές τους. Δύσκολο εγχείρημα με ένα αρκετά άρτιο αποτέλεσμα.
 Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου