Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ σναντά τον πρόεδρο του Σ.ΕΚ.Β. Νικόλα Νίκα και τον γραμματέα Κωνσταντίνο Αγγελάκη στο Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου!

Το φεστιβάλ βιβλίου είναι ένας θεσμός που για χρόνια αναβαθμίζει την πολιτισμική ζωή της πρωτεύουσας. Έτσι, αποτελεί λοιπόν, έναν πολιτιστικό δρώμενο με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες. Μια γιορτή που μετέτρεψε την Αθήνα καθόλη τη διάρκειά του, πόλο έλξης με διεθνή ακτινοβολία.

Φυσικά, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός αφού και εμείς δραστηριοποιούμαστε στο χώρο. Οπότε καθημερινά δηλώνουμε δυναμικά το παρόν μας και μοιραζόμαστε την αγάπη για το βιβλίο, το οποίο δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι μια παθιασμένη ιστορία για εκδότες, επιμελητές, μεταφραστές, συγγραφείς, πωλητές, δημοσιογράφους, αναγνώστες, bloggers.

Συναντήσαμε τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Σ.ΕΚ.Β. και κλέψαμε λίγες στιγμές από το χρόνο τους, για να τους θέσουμε κάποιες ερωτήσεις. Δυο νέοι άνθρωποι που ακολουθούν τα βήματα των πατεράδων τους μεν, δίνοντας την δικιά τους φρέσκια πνοή δε, πιλοτάροντας επάξια δυο εκδοτικούς οίκους έκαστος, που πρωταγωνιστούν δυναμικά στα λογοτεχνικά δεδομένα της χωράς μας. Τον πρόεδρο Νικόλα Νίκα και τον γραμματέα Κωνσταντίνο Αγγελάκη.


Ν.Ν.
: Μετά από έναν χρόνο απουσίας, το Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει στο Ζάππειο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη θετική αυτή εξέλιξη. Για χρόνια το Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Η περσινή ακύρωσή του μας στενοχώρησε μα προείχε η δημόσια υγεία. Ο
covid-19 εισέβαλε στη ζωή μας και τη γέμισε ανασφάλεια. Το βιβλίο, όμως, έχει μια αξία που δεν πτοείται από πανδημίες. Ο κόσμος έμεινε σπίτι του και ταξίδεψε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων. Στην καραντίνα τα βιβλία άνοιξαν κι ελπίζουμε να παραμείνουν ανοιχτά. Το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο είναι μια γιορτή της φιλαναγνωσίας! Χιλιάδες τίτλοι περιμένουν τους επισκέπτες να τους ανακαλύψουν, να τους ξεφυλλίσουν, να τους προτιμήσουν. Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένα βιβλίο δίχως σπίτι!

Κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ θα έχει το θεματικό αφιέρωμα «200 χρόνια από την κήρυξη του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821». Η φετινή έκθεση βιβλίου, δεδομένου του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εμπλουτίζει τη διοργάνωσή της με αφιερώματα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος! Ποιες δράσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο πλαίσιο του κεντρικού θεματικού του άξονα;

Κ.Α.: Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα. Ως Σ.ΕΚ.Β τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πέραν των πολλών αξιόλογων εκδόσεων, ο επισκέπτης του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πλήθος σχετικών δράσεων. Διακεκριμένες προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και μετέχουν σε παρουσιάσεις, ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να φωτίσουν την εποχή μα και να τιμήσουν όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.

 

Σ΄ αυτή τη γιορτή πολιτισμού με αφορμή το βιβλίο πόσοι εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν;

Ν.Ν. : Η φετινή συμμετοχή, παρά τις δυσκολίες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο Φεστιβάλ φιλοξενούνται 176 περίπτερα, περισσότερες από 150 εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο εκδοτικός πλούτος στη χώρα μας είναι σημαντικός. Μια βόλτα στο Ζάππειο είναι αρκετή για να το καταλάβει κάποιος. Υπάρχουν εξαιρετικές εκδόσεις, για κάθε γούστο.

Πλήθος Ελλήνων και ξένων συγγραφέων δηλώνουν βροντερό παρόν μέσω του έργου τους άλλα και μέσω της παρουσίας τους. Πόσο ανάγκη είχαν οι αναγνώστες όλη αυτή την επαφή, καθώς παρά το τεράστιο τεχνολογικό άλμα που σημειώθηκε εν μέσω πανδημίας, η φυσική παρουσία, η ανάγκη να κάνεις χειραψία από κοντά δεν υποκαθίσταται από καμιά ηλεκτρονική συνάντηση;

Κ.Α. : Πέραν της μεγάλης συμμετοχής του εκδοτικού κόσμου στο Φεστιβάλ, είναι πολλοί και οι συγγραφείς που αποζητούν να συναντήσουν τον κόσμο. Έχουμε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές υπογραφές καθημερινά. Η πανδημία έπληξε την επικοινωνία. Μπορεί τα ηλεκτρονικά μέσα να βοήθησαν ώστε να μη χαθεί τελείως η επαφή συγγραφέων και αναγνωστών, αλλά η φυσική παρουσία είναι αναντικατάστατη. Σε αυτές τις συναντήσεις, που μπορεί να γίνονται με όλες τις προφυλάξεις για τον covid-19, αλλά τουλάχιστον γίνονται, χρωστάει το Φεστιβάλ το ευχάριστο κλίμα του. Βιβλιόφιλοι συναντούν τους συγγραφείς που αγαπούν μα γνωρίζουν και νέους ταλαντούχους δημιουργούς. Κι όλο αυτό, δημιουργεί πλατιά χαμόγελα για τη θέση του βιβλίου στις ζωές και τις καρδιές μας. 

 

Παράλληλα, η φετινή έκθεση περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική δράση που οργανώνετε ως Σ.ΕΚ.Β.

Κ.Α.: Τιμάμε τους Έλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, αλλά δεν ξεχνάμε και τους Έλληνες που αγωνίζονται σήμερα. O Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, με αίσθημα αλληλεγγύης, επιθυμεί να στηρίξει, με τον δικό του τρόπο, τις πληγείσες, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιοχές της Εύβοιας. Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να χαρίσει αισιοδοξία. Γι' αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας θα ενισχύσουμε τις βιβλιοθήκες τους. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες εκδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καινούργια βιβλία για τον σκοπό αυτό. Επίσης, και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, αγοράζοντας βιβλία της επιλογής τους, θα μπορούν να τα αφήνουν στο περίπτερο της Γραμματείας, προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των αντιτύπων που θα προσφέρει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και οι Έλληνες εκδότες.

Πάντως είναι σπουδαίο το γεγονός ότι και στην Ελλάδα έχουμε ένα θεσμό ισάξιο, αντάξιο και συν-αγωνιστικό με τις σημαντικές Εκθέσεις Βιβλίου του νοτιοευρωπαϊκού χώρου: της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης στην Ισπανία, του Τορίνο και άλλων φυσικά χωρών. Σίγουρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σ.ΕΚ.Β για το έργο του.
Ξεχώρισα από την ομιλία σας την φράση «Το βιβλίο φημίζεται για τα οράματα που δημιουργεί!» Το δικό σας όραμα ως Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου ποιο είναι;

Ν.Ν.: Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η προσπάθεια του εγχώριου εκδοτικού κόσμου να αναδείξει τον πνευματικό πλούτο του τόπου μας και να προστατεύσει το βιβλίο. Ως Σ.ΕΚ.Β προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο του βιβλίου, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του και φυσικά να τονώσουμε τη φιλαναγνωσία. Είναι πολλά αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Οι καιροί που διανύουμε ζητούν αλλαγές. Ζητούν όραμα. Και το βιβλίο φημίζεται για τα οράματα που δημιουργεί. Προσπαθούμε να το φροντίσουμε κι εμείς, όπως το κάνει τόσο καλά κι αυτό με μας.

Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται, είχε πει ο Κικέρων. Ίσως δεν είναι τυχαίο, που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει πουθενά αλλού. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του βιβλίου;

Ν.Ν.: Στην εποχή μας, με την Τεχνολογία να επιδιώκει το μονοπώλιο της προσοχής, με την εικόνα να δίνει την εύκολη λύση, το βιβλίο αντιστέκεται. Διεκδικεί τη θέση του στις καρδιές των ανθρώπων. Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να πολτοποιείς βιβλία; Ναι, να μην τα διαβάζεις. Και μεις θέλουμε να μη μείνει κανένα βιβλίο δίχως σπίτι. Την περίοδο της πανδημίας, οι άνθρωποι στράφηκαν στα βιβλία. Ο Σαραμάγκου έγραψε πως το διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου. Κι εκείνες τις δύσκολες ώρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού, το βιβλίο έδειξε το μεγαλείο του. Ταξίδεψε τους ανθρώπους, τους ψυχαγώγησε, τους απάλυνε την ψυχή, τους κράτησε δυνατούς. Τα βιβλία κατέβηκαν από τα ράφια, άνοιξαν. Αισιοδοξώ για το μέλλον του βιβλίου. Ελπίζω πως τα βιβλία θα καταφέρουν να μείνουν ανοιχτά. Γιατί με ανοιχτά βιβλία, είναι και τα μάτια και τα μυαλά ανοιχτά.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους δυο συνομιλητές για τις διευκρινίσεις που μας έδωσαν και ευχόμαστε από την καρδιά μας αυτή η διοργάνωση να πρωταγωνιστεί κάθε χρονιά στην πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου