Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ Σ’ΑΓΑΠΩ», Θελξινόη Κοντογιάννη-Φιλιππίδου, εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η Θελξινόη Κοντογιάννη-Φιλιππίδου έγραψε ένα αισθηματικό βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνες τις σχέσεις που έρχονται στη δύση της ζωής. Είναι αργοπορημένες μεν, ουσιαστικές δε καθώς οι ερωτευμένοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν χρόνο για χάσιμο παρά μόνο για την αληθινή ευτυχία.

Το μυθιστόρημα αυτό προβάλλει μια ιστορία αγάπης που είναι πραγματικά όμορφη μέσα στην αθωότητά της καθώς συνδυάζει την πλατωνική της φύση με την άδολη φιλία. Η κεντρική ηρωίδα σε πρώτο πρόσωπο αφηγείται και συγκινεί. Κάνει μια κατάθεση ψυχής που ρέει ορμητική ενώ ο ήρωας της σαν όλους τους άντρες είναι πιο συγκρατημένος. Η ερωτευμένη γυναίκα, όμως, είναι ασυγκράτητη αλλά αληθινή. Όταν βρίσκει το ταίρι της παραδίδεται άνευ όρων. Ο άντρας στο τέλος ωστόσο και αυτός ξεδιπλώνεται δίνοντας τη δική του εκδοχή σε αυτήν την ιστορία που άλλαξε άρδην τις ζωές και των δυο.                                                                                                                

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο αισθηματικό μυθιστόρημα ,το οποίο είναι περιεκτικό και ξεχωρίζει για δυο λόγους. Εκτός του ότι αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία πρωτότυπη λόγω της ηλικίας και της κατάστασης των πρωταγωνιστών, η συγγραφέας αποφεύγει τα γλυκανάλατα κλισέ επενδύοντας στη γραφή της. Άκρως αισθησιακή και λυρική, χωρίς τσιτάτα πετυχαίνει τον εξομολογητικό τόνο στην κατάθεση ψυχής της ηρωίδας παράλληλα με την όμορφη απογύμνωση της ψυχής της. Πετάει από πάνω της όλα τα «ενδύματα της» μένοντας μόνο με την ψυχή και τα ειλικρινή της αισθήματα. Έχοντας η συγγραφέας  στη φαρέτρα της σαν όπλο την πλούσια γλώσσα με την εικονοπλαστική της δύναμη συνθέτει έναν πρωτότυπο ύμνο αγάπης. Μας συγκινεί χωρίς να μας φορτίζει εκβιάζοντας το συναίσθημα. Πάνω από όλα παρουσιάζει μια ερωτευμένη γυναίκα που παλεύει ανάμεσα στο θέλω και στο συναίσθημα, αλλά που τελικά θα βάλει όλα τα πράγματα σε τάξη με ένα φινάλε. Εκεί σε αυτό αποσαφηνίζει τα πάντα και αποτυπώνει γλαφυρά μια μεγάλη αλήθεια.

Η αγάπη είναι δύναμη. Όποτε διασταυρωθείς στο μονοπάτι της ζωής μαζί της είσαι ευλογημένος. Ποτέ δεν είναι αργά για ευτυχία.

Βαθμολογία: 8,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου