Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η άποψη μας για το βιβλίο : " Σε σωστή ώρα νυχτώνει " της Σοφίας Δημοπούλου

Σε σωστή ώρα νυχτώνει



Συγγραφέας : Σοφία Δημοπούλου
Εκδόσεις : Metaixmio



Λίγα λόγια για το βιβλίο :



Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία.
Η οικογένεια του σταφιδέμπορου Καραμάνου υποδέχεται με χαρά το νέο, υιοθετημένο μέλος της. Η όμορφη Χρυσάνθη Καραμάνου και η παραμάνα φροντίζουν το μωρό με λατρεία. Όμως γρήγορα οι καιροί δυσκολεύουν. Οι καλές εποχές τελειώνουν· το εμπόριο της σταφίδας παρακμάζει· τα πριμαρόλια μένουν δεμένα στο λιμάνι· οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, πέφτουν· οι ταραχές δεν έχουν τέλος· ο θάνατος της Χρυσάνθης βυθίζει την οικογένεια στο πένθος...
Σ’ ένα χωριό λίγο έξω από την Πάτρα, η Μυγδαλιά και η οικογένειά της πασχίζουν να επιβιώσουν, καθώς η σταφίδα στην οποία στηρίζονται μένει στα αζήτητα. Θα δανειστούν από έναν τοκογλύφο, μα δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειο, κι η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά. Ενώ η αδελφή της Μυγδαλιάς, αποκομμένη από την οικογένεια εξαιτίας ενός νεανικού παραστρατήματος, θα παντρευτεί έναν άνθρωπο σκοτεινό κι αμφιλεγόμενο, και θα μπει σε έναν άλλο κόσμο — έναν κόσμο με τον οποίο η Μυγδαλιά έχει ήδη συγκρουστεί.
Το πέρασμα του χρόνου φέρνει στην επιφάνεια μυστικά καθώς οι δύο οικογένειες άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε αποκλίνουν στον ανελέητο χορό της μοίρας. Την τελική έκβαση της ιστορίας τους θα αποφασίσει η ζωή, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να αποφασίζει για τις ιστορίες των ανθρώπων — και πάντα στη σωστή ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα.






Η άποψη μας για το βιβλίο :


Ενα βιβλιο που απο την αρχη κεντριζει την προσοχη του αναγνωστη. Μια πολυ ενδιαφερον και καλογραμμενη ιστοριαπου σε κανει να νοιωθεις πως εχει πολλες ομοιοτητες με την σημερινη οικονομικη κατασταση της χωρας μας.
Ανατρεπτικο απο την αρχη ως το τελος, σε κανει να μην θες να το αφησεις απο τα χερια σου. Δεν εχω ξαναδιαβασει βιβλια της συγγραφεας, ηταν το πρωτο μου αλλα μου αρεσε τοσο πολυ η γραφη της, που σιγουρα κατατασετε σε μια απο τις αγαπημενες μου. 
Διαβαζοντας το, με πλημμυρισαν εντονα συναισθηματα πονου, λυπης, αγαπης, θυμου...
Καλογραμμενο, σωστα δομημενο, χωρις να κουραζει ουτε στιγμη τον αναγνωστη.
Ειναι η ιατορια δυο γυναικων που ενα μυστηριο τις ενωνει και τις φερνει αντιμετωπες με την μοιρα τους.
Αρκετα ιστορικα στοιχεια περιπλεκοντε ομορφα με εικονες και χρωματα, μαζι με μυρωδιες και αλλες αισθησεις, κανοντας τον αναγνωστη να συμμετεχει με τον δικο του τροπο.
Ενα ταξιδιαρικο βιβλιο που δεν σε αφηνει να το αφησεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου