Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ γαι το ¨ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ" της ΣΟΦΙΑ ΒΟϊΚΟΥ με την ματιά της Ειρηνη Σαγανη


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο με υπέροχη πλοκή που εκτυλίσσεται στη "Νυφούλα του Θερμαϊκού μας", την όμορφη Θεσσαλονίκη! Η αφήγησή του εναλλάσσεται στο χτες και στο σήμερα. Τα ιστορικά του στοιχεία όχι μόνο δεν κουράζουν αλλά είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Είναι απολύτως ακριβή και εμπεριστατωμένα συνοδευόμενα με ανάλογες φωτογραφίες στην αρχή του κάθε κεφαλαίου.
Οι περιγραφές είναι κινηματογραφικές, και η ηθογράφιση των ηρώων πλήρως ολοκληρωμένη! Κεντρική ηρωίδα, η Σοφία, ένα κορίτσι αλλιώτικο από την εποχή της, μαχητική κι ατίθαση. Ωστόσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα έχουν το καθένα το δικό τους ρόλο, εξίσου βασικό και όχι δευτερεύον. Ο Μεχμέτ εφέντης που ξέρει να ελίσσεται ανάλογα με το πνεύμα της εποχής, η πόρνη Ζοζεφίν - Σάρα που έχει όμως ηθική ψυχή, η ρομαντική και πληγωμένη από τη ζωή Αναστασία, ο σκληρόκαρδος Τζαννέτος, ο τίμιος και ευγενικός Ιμπραήμ και η τσιγγάνα Εσρά, το υπερφυσικό στοιχείο του βιβλίου, δημιουργούν ένα τέλειο πολυπολιτισμικό κλίμα, καθώς ταιριάζει στην ιστορική Θεσσαλονίκη των τριών λαών, Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα από το οποίο όμως δεν λείπει το δραματικό, το αισθηματικό και το κοινωνικό στοιχείο, ανατρεπτικό μέχρι και την τελευταία του σελίδα που σε προκαλεί να συνεχίσεις το διάβασμα χωρίς διακοπές. Ένα βιβλίο που προσφέρει στον αναγνώστη καταιγισμό συναισθημάτων και τον ταξιδεύει στην υπέροχη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί αλλά και να υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα κ. Βόικου!
Ειρηνη Σαγανη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 

Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 
Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 
Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 
Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου