Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ", ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



   Ένα μυθιστόρημα που παρουσιάζει με γλαφυρές περιγραφές δίχως να κουράζει την ιστορία της Ελλάδας ως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από τις ζωές των αδερφών Μακρή από την Νάουσα είναι το βιβλίο "Στα πέρατα της αντοχής" της Χ.Ρούσσου. Η συγγραφέας κατορθώνει με μαεστρία να παραδώσει στους αναγνώστες ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα. Λαογραφία, ιστορία, κοινωνικές δομές παρελαύνουν με σταθερό βηματισμό μπροστά στα μάτια του αναγνωστη δίχως να τον κουράζουν.          
   Ξεκινώντας απο τη Νάουσα τα αδέρφια Μακρή για το υπερατλαντικό τους ταξίδι γνωρίζουν τον Αντωνη απο την Έδεσσα. Εκείνος πάει για σπουδές ιατρικής στην Αμερική και μια δεμένη φιλία ξεκινά ανάμεσα σε τρεις ολότελα διαφορετικες προσωπικότητες. Μια σχέση ζωής που θα καθορίσει ολο τους το είναι. Δε θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Θα σας αφήσω να τα ζήσετε τα γεγονότα ως συνοδοιπόροι των ηρώων.
   Αδηφάγα καταβρόχθιζα τις σελίδες του βιβλίου όπου τα γεγονότα διαδέχονταν το ενα το αλλο με αμείωτη ένταση. Γεγονότα δοσμένα με ρεαλισμό και δίχως διάθεση υπερβολής. Μια εποχή πέρασε απο τα μάτια μου σαν να παρακολουθώ ελληνική ταινία με περιεχόμενο τη μετανάστευση καθώς και με τις προκαταλήψεις που τσάκισαν την επαρχία και πολλές φορές τις βιώνουμε ακόμα και σήμερα.     
   Η πένα της συγγραφέως εξαιρετική. Δωρική, ανεπιτήδευτη και παραστατικότατη. Σκιαγράφησε το ήθος ηρώων με τέτοια συνέπεια που σε έκανε να τους νιώθεις "οικογένεια" σου. Να πονάς, να συμπάσχεις, να εκνευρίζεσαι με τα κατορθώματα και τις επιλογές τους. Στα θετικά σημεία του μυθιστορήματος στο οποίο θέλω να σταθώ συγκαταλέγεται το γεγονός πως η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και αμείωτης έντασης. Δεν υπάρχουν ανούσια πλατιάσματα με περιγραφές για να γεμίζουν απλά οι σελίδες για να παραδοθεί ενα ογκώδες βιβλίο. Ενα βιβλίο εποχής, λοιπόν, με ένα θεμα τη μετανάστευση, τόσο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και με την πολύπαθη Ελλάδα να ζει τις ιστορικές περιπέτειες που χάραξαν ανεξιτηλα τις μνήμες του Έλληνα Βήμα βημα. Διαβάστε το.



Σύνοψη του βιβλίου "Στα πέρατα της αντοχής"

Λίγο πριν το ξεκίνημα του 20ού αιώνα τα αδέρφια Μακρή, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, από τη Νάουσα της τουρκοκρατούμενης ακόμη Μακεδονίας, φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, στην Αμερική, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή.

Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Αντώνη - εκείνος κατάγεται από την Έδεσσα, και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Τα χρόνια θα περάσουν, οι πορείες τους θα συγκλίνουν συχνά, και η φιλία τους θα είναι η μόνη σταθερά στο περιπετειώδες διάβα τους.

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, και αποκεί στην κοιλάδα του γαλλικού Λίγηρα, τα πρόσωπα θα πληθαίνουν και θα μπλέκονται σαν ιστός.
Όταν πια η τρικυμία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου κοπάσει, ένα μυστικό θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν ξανά.
Και τότε οι αντοχές τους θα φτάσουν στα όριά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου