Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η πόλη που δακρύζει", ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματία της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ!

   Διαχρονική αξία θεωρείται η λατρεία του καλού βιβλίου! Τροφή του πνεύματος και του νου η γνώση που πηγάζει από τις σελίδες ενός επιθυμητού βιβλίου. Κατά τον Μάλκολμ Χ. “Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου”.Όταν το βιβλίο γίνεται αντικείμενο έριδας και ανταγωνισμού, με καταστροφικές συνέπειες στην ζωή των εμπλεκόμενων προσώπων, τότε δεν γίνεται λόγος για ένα οποιοδήποτε βιβλίο, αλλά για ένα συλλεκτικό αντίτυπο ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, ένα “ζωντανό” βιβλιο, δημιούργημα της παράνοιας του ανθρώπου να παραμείνει στην αθανασία.
  

  Η πόλη της Σοφίας Βόϊκου δακρύζει, για να ξεπλύνει μία μεγάλη αμαρτία που βαραίνει τις πλάτες αθώων και ενόχων. Οι αναμνήσεις ξυπνούν βίαιες και απαιτούν να ζωντανέψουν ένα παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται και τότε η πόλη δακρύζει. 

   Η ερωτική και επιβλητική Βενετία, βουλιάζει όλο και πιο πολύ στο νερό αλλά και στην σήψη της παραφροσύνης της ανθρώπινης θέλησης. Η ατμοσφαιρικότητα που εκπέμπει η αύρα και η αρχιτεκτονική της πόλης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Άραγε ποια κοινή μοίρα οδηγεί τους ήρωες ξανά πίσω, στην πόλη των παθών τους, στην πόλη όπου εξελίσσεται και η ιστορία ενός “καταραμένου” βιβλίου; Ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, οικογενειακές εστίες διαλύονται.Το αδικοχαμένο αίμα αθώων ψυχών ξυπνά τους φόβους και τις ενοχές, ζητώντας δικαίωση. Ένας άτυπος πόλεμος ξεσπά ανάμεσα στον σινιόρε Φραντζέσκο και στον Έλληνα Ρωμανό, έναν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, ο οποίος διαθέτει το χάρισμα ν΄ανακαλύπτει σπάνιες-συλλεκτικές εκδόσεις βιβλίων και χειρογράφων, εκμεταλευόμενος το ανθρώπινο πάθος για την λατρεία της τέχνης, της γνώσης γενικότερα. Ποιός μπορεί να προβλέψει ότι το γνώρισμά του αυτό θα καταστρέψει την οικογένειά του και θα τον φέρει σε οριστική ρήξη με τον πατέρα της αγαπημένης του Ελιζαμπέτα; 

"Σαν ένα ποτάμι ορμητικό θα εισβάλει άγρια στην ζωή της, 
θα την αλλάξει άρδην, παρασύροντάς την 
με πρωτόγνωρη ορμή σ΄ένα θλιβερο ταξίδι."
   
  Libreria Mystico, ένα διαφορετικό παλαιο-βιβλιοπωλείο δεσπόζει ένα από τα απόμερα στενά σοκάκια της Βενετίας, με φόντο σ΄ ένα από τα πολυάριθμα κανάλια της πόλης, το οποίο και ο μαυροφορεμένος γονδολιέρης Άντζελο, διασχίζει καθημερινά, μεταμεσονύχτιες κυρίως ώρες, για να προμηθεύσει το βιβλιοπωλείο, με σπάνιες εκδόσεις. 

   Ο σινιόρε Φραντζεσκο και η εγγονή του Ιρένε καλούν τον αναγνώστη να εξερευνήσει ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Εδώ, διαλέγεις βιβλίο όχι με βάση το εξώφυλλο και τον τίτλο του, αφού όλα είναι τυλιγμένα με το ίδιο χειροποίητο χαρτί περιτυλίγματος, πανομοιότυπα μεταξύ τους, με μόνη διαφορά το μέγεθος και το βάρος του κάθε βιβλιου. Δεμένα με το ίδιο γερό σχοινί, όλα, για την μικρή Ιρένε “είναι βιβλία”, όπως απαντάει με απόλυτη φυσικότητα σε όσους της ζητούν ποίηση, μυθιστόρημα ή λογοτεχνία σύγχρονη και κλασική. Οι πελάτες στηριζόμενοι στο ένστικτό τους και στην μυρωδιά που αναδίδει το κάθε βιβλίο καλούνται ν΄αγοράσουν αυτό που θα τους προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, βάζοντας την φαντασία σ΄εγρήγορση. Άραγε σε τί κατάσταση παραπέμπει η αύρα του κάθε κειμένου που κρύβεται πίσω από αυτό το πανομοιότυπο χαρτι; Υπάρχουν λοιπόν βιβλία που αποπνέουν ξεγνοιασιά, οικογενειακή αγάπη, ευτυχία και κάποια άλλα που μυρίζουν προδοσία, αναδίδουν μία “μπόχα” πόνου και εγκατάλειψης. 

  
   Πρόσωπα που συνθέτουν τα κομμάτια μιας ανθρώπινης αλυσίδας, που άλλοτε δίνουν μια αύρα αισιοδοξίας και ανεμελιάς στο κείμενο, όπως ο ήρεμος Πάμπλο, άξιος τεχνίτης της βενετσιάνικης μάσκας, η θλιμμένη Ρομπέρτα με τις μοσχομυριστές λιχουδιές της, αλλά και μ΄ένα βίαιο παρόν, η εκρηκτική Πατρίτσια που προσπαθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και άλλοτε επεμβαίνουν, χειραγωγώντας πρόσωπα και καταστάσεις όπως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει μία πόρνη παλαιάς κοπής, η Σινιόρα, για την οποία ο αναγνώστης εν τέλει, αναρωτιέται εάν η ανηθικότητα του χαρακτήρα της συνάδει με το επάγγελμά της ή εάν στην πραγματική της ζωή, είναι η πιο ηθική απ΄όλους.

   Με φόντο, την μαγεία που εκπέμπει η μυστηριακή πόλη των δόγηδων και των γονδολιέρηδων, η Σοφία Βόϊκου παραθέτει στον αναγνώστη ένα βιβλίο, βαθιά βιβλιοφιλικό που μιλάει για την αγάπη στις κοινωνικές σχέσεις, που θίγει την φιλία, την οικογενειακή γαλήνη, υμνεί τον έρωτα. Η πένα της αξιόλογη, μας ταξιδεύει στην αρχιτεκτονική της πόλης, στο καταπληκτικό παλάτι των Δόγηδων, στην αναγεννησιακού ρυθμού γέφυρα των Στεναγμών, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Παρασυρόμαστε απο τις μυρωδιές και τ΄αρώματα των βενετσιάνικων γεύσεων, παίρνουμε μέρος στο ξακουστό καρναβάλι της Βενετίας, εκστασιαζόμαστε απο την μαγεία των ιδιαίτερων μασκών! Η έντονη λυρικότητα της γραφής της, η πλούσια πλοκή τόσο σφιχτοδεμένη με τα ρητά μεγάλων ονομάτων -που συναντάμε διάσπαρτα στο κείμενο- δίνουν την αίσθηση ενός μαγικού ρεαλισμού, που κουμπώνει απόλυτα με την ιδιαίτερη και αινιγματική ατμόσφαιρα της Σερενίσιμα! 

   Η πόλη που δακρύζει είναι ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα απαράμιλλης μαγείας και ομορφιάς που θα ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά αναγνωστικά πρότυπα! 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.


Λίγα λόγια


«Λυπάμαι… Τα βιβλία με άρωμα ευτυχίας είναι σπάνια. Ο σινιόρε Φραντσέσκο λέει πως είναι τόσο σπάνια που πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία για να τα αγοράσεις. Εγώ, πάλι, λέω πως, για να σου αποκαλυφθεί ένα βιβλίο ευτυχίας, πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από όλα τα αρώματα. Να διαβάσεις πολλά… αλλιώς πώς θα καταλάβεις πως αυτό που κρατάς είναι ευτυχία;»  



Βενετία. Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα βιβλιοπωλείο όπου επιλέγεις βιβλία με βάση το άρωμα που αναδίνουν και με τη βοήθεια της μικρής Ιρένε, που δεν ξέρει να διαβάζει. Ένας κόσμος σαγηνευτικός, από αμέτρητες εκδόσεις, σπάνιες και νέες, που τις παραδίδει τα μεσάνυχτα ένας μαυροφορεμένος άντρας με τη γόνδολά του. Ο Ρωμανός, ο Έλληνας με το αιρετικό αίμα, κυνηγάει με πάθος παλιά χειρόγραφα και περγαμηνές, ενώ παρασύρει σ’ έναν καταστροφικό έρωτα την όμορφη Ελιζαμπέτα. Πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες ενός διάσημου πορνείου, η Σινιόρα κινεί αόρατα τα νήματα και επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων. 

Όταν η παλίρροια πλησιάζει και το νερό στη λιμνοθάλασσα φουσκώνει, η πόλη δακρύζει για να ξεπλύνει μια μεγάλη αμαρτία που βαραίνει στις πλάτες ενόχων και αθώων. 

Ένα μυθιστόρημα-εξερεύνηση στον μυστηριώδη κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων με φόντο την ατμοσφαιρική και ερωτική Βενετία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου