Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

AΠΟΨΗ για το βιβλίο, "ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ", Κατερίνα Κοφινά, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   1934. Έλσα και Αριάδνη, δυο φίλες αγαπημένες ανοίγουν τα φτερά τους για μια νέα ζωή. Η μία παντρεύεται και η άλλη ζει κόντρα στο κατεστημένο. Η Έλσα είναι ερωτευμένη με τον Αλέξη και μετακομίζουν μετά το γάμο τους στο αρχοντικό της οικογένειάς του, του οποίου η ιστορία του είναι δεμένη μ έναν θρύλο. Ξαφνικά η Έλσα χάνεται μυστηριωδώς αφήνοντας πίσω της συντρίμμια. Έναν Αλέξη γεμάτο ερωτηματικά και την παιδική της φίλη, Αριάδνη, να την αναζητά μανιωδώς. Εβδομήντα χρόνια μετά , η Μυρτώ και η Αλεξάνδρα, φίλες και αυτές βρίσκονται στο επιβλητικό αρχοντικό , το οποίο θα γίνει ξανά κατοικήσιμο από ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Η έλευση αυτή θα πυροδοτήσει εξελίξεις καταιγιστικές, οι οποίες θα αποκαλύψουν μυστικά, λάθη και πάθη. Μια εξαφάνιση, μια δολοφονία και μια αυτοκτονία θα έρθουν στο φως δικαιώνοντας τα τέσσερα γυναικεία πρόσωπα που με απόσταση 70 ετών συνδέονται άρρηκτα και σχεδόν μεταφυσικά μεταξύ τους .

    Το μυθιστόρημα "στο δέλτα του αρχοντικού" από τις εκδόσεις "ΔΥΑΣ" είναι ατμοσφαιρικό και γεμάτο αγωνία. Με πλοκή σφιχτοδεμένη και αρκετά ενδιαφέρουσα σε ταξιδεύει στο 1934 και στο 2004 με όμορφο και προσεγμένο τρόπο χωρίς να σε κουράζει . Οι ιστορίες των εμπλεκόμενων προσώπων σε καθηλώνουν και είναι αριστοτεχνικά δεμένες μεταξύ τους . Ομολογώ πως το ταξίδι στο παρελθόν μου άρεσε ιδιαίτερα και ήταν γεμάτο σασπένς. Όταν η συγγραφέας περνά στο σήμερα οι αποκαλύψεις γίνονται σταδιακά και επιθυμείς έντονα να μάθεις τι τελικά συνέβη στην Έλσα και εξαφανίστηκε. Στο τέλος η λύση του μυστηρίου φέρνει την κάθαρση στον αναγνώστη . Οι ήρωες σκιαγραφούνται με ρεαλισμό και παραστατικά , χωρίς υπερβολές. 

   Σε γενικές γραμμές μου άρεσε αυτό το μυθιστόρημα. Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Κοφινά ήταν αρκετά καλή . Η πλοκή ήταν πόλος έλξης και η συντροφιά που σου κρατούν οι ήρωες γεμάτη ένταση και μυστήριο. Αυτό , όμως , που με ενόχλησε και μου χάλασε την θετική αίσθηση που μου άφησε ήταν η απουσία της επιμέλειας. Πολλά ανεπίτρεπτα ορθογραφικά λάθη σε καταλήξεις ρημάτων και κλίσεις επιθέτων χώλαιναν την εικόνα του βιβλίου . Αυτά σε συνδυασμό με το τέλος που μου φάνηκε αρκετά απότομο και ενώ είχε τα φόντα να ολοκληρωθεί με μια σκηνή δυναμίτη , "έκοψαν" βαθμούς στη γενική αποτίμηση του μυθιστορήματος. Με μια σωστή φιλολογική επιμέλεια το βιβλίο είχε όλα τα φόντα να αγαπηθεί πολύ από τον αναγνώστη και να πούμε με καμάρι πως και οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να γράψουν εξίσου με τους ξένους ατμοσφαιρικά θρίλερ αγωνίας και με μεταφυσικό περιεχόμενο. 

   Βαθμολογία:7/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου