Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Ο ΟΡΚΟΣ", Σάρα Πίνμπορο, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

    Η Λίζα είναι υπερπροστατευτική με την 16χρονη κόρη της Άβα ,την οποία ανατρέφει μόνη της. Η κολλητή της φίλη Μέριλυν , τη συμβουλεύει να αρχίσει να βγαίνει και να φλερτάρει και να απαγκιστρωθεί από την Άβα ,για να ζήσει και εκείνη μια φυσιολογική εφηβεία. Η Λίζα , όμως ,φοβάται το παρελθόν της. Ένα μεγάλο μυστικό την έχει στοιχειώσει και κινδυνεύει. Όταν ήταν έφηβη και η ίδια πάτησε έναν όρκο. Αυτος την κυνηγά ως σήμερα. Άραγε , θα βγει αλώβητη από όλο αυτό και θα καταφέρει να βάλει τη ζωή της σε τάξη, αφήνοντας πίσω τα λάθη που την αποδιοργάνωσαν και της ανέτρεψαν τα πάντα;

    Η Πίντμπορο επιστρέφει με ένα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που κυκλοφορεί όπως και το προηγούμενό της "πίσω από τα μάτια της" από τις εκδόσεις " Ψυχογιός'. Χωρίς να έχω διαβάσει το πρώτο της με έπεισε για τη συγγραφική της δεινότητα. Η υπόθεση εδώ στήνεται αριστοτεχνικά. Από την αρχή με δεξιοτεχνία μας συστήνει τα πρόσωπα βάζοντας τα λιθαράκια για να σκιαγραφηθούν . Κάθε κεφάλαιο τιτλοφορείται με το όνομα της κάθε ηρωίδας , στο οποίο αυτή αφηγείται σε ά ενικό προσδίδοντας έτσι στο κείμενο εξομολογητικό τόνο και παραστατικότητα.

   Σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης ,η οποία δεν έχει καμία σχέση με όσα φανταζόμαστε και σας έγραψα στην περίληψη. Ο θύτης μιας καλοστημένης πλεκτάνης είναι πρόσωπο που δε φαντάζεσαι με ευκολία. Οι ανατροπές και οι καταιγιστικές εξελίξεις παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σου από την αρχή ως το τέλος και οι μεγάλες ανατροπές που λαμβάνουν χώρα στο τέλος ανεβάζουν την αδρεναλίνη ψηλά. Είναι από τα μυθιστορήματα που τα ξεκινάς και δε σταματάς εύκολα την ανάγνωση. Γίνεται το βιβλίο προέκταση του χεριού σου. Ο ρυθμός έντασης είναι γρήγορου και αμείωτου ρυθμού. 

   Στα θετικά σημεία της δραματουργίας ήταν πως δε φαντάζεσαι τι απειλεί τις τρεις ηρωίδες . Η Πιντμπόρο παρουσιάζει έντεχνα τη μια υπεύθυνη για όλα τα δεινά που τους συμβαίνουν και σε καθοδηγεί να κάνεις υποθετικά σενάρια για τη λύση της ιστορίας εντελώς διαφορετικά από την ανατροπή στο τέλος. Κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο εισχωρεί στην ιστορία από τη μέση και μετά θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Βέβαια, οφείλω να σας καταθέσω πως προς τη μέση με τις χρονικές εναλλαγές και με την είσοδο του άλλου προσώπου και τις αναφορές στο παρελθόν της Λίζας με κούρασε σε κανά δυο σκηνές . 

   Το θέμα του βιβλίου είναι αδυσώπητα στενάχωρο. Ομολογώ πως όταν κατάλαβα τι αφορά αυτός ο όρκος σφίχτηκε η ψυχή μου από το στρες . Όταν αφορά κάτι σε παιδιά έστω και λογοτεχνικά δε μπορεί να σ αφήσει αδιάφορο. Επίσης, το μυθιστόρημα επικεντρώνεται στα άρρωστα μυαλά ανθρώπων που ενώ χρήζουν θεραπείας , δε το παραδέχονται και καταστρέφουν ζωές άλλων γιατί είναι εμμονικοί. Οι εμμονές μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Δεσμεύομαι πως " ο όρκος" θα σας το αποδείξει περίτρανα. Βσθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου