Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

"Αυτό που κυρίως κινεί τη διαδικασία της γραφής είναι η επιθυμία έκφρασης, αλλά και η ελπίδα της λύτρωσης από τους προσωπικούς μου δαίμονες." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΠΑΝΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ 
ΠΑΝΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Βιογραφικό: O Πάνος Ν. Αντωνόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ελληνικό Πολιτισμό. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (ΜΒΑ) του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan, με ειδίκευση στο Product Development Management, και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «Δημιουργική Γραφή». Βραβεύθηκε για το θεατρικό έργο του, «Το ελάφι», από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». To 2018 δημιούργησε την ιστοσελίδα envivlio.com. Το μυθιστόρημα «Με το ίδιο βλέμμα» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/pantonop


Οπισθόφυλλο: Η Χριστίνα μεγαλώνει σε ένα χωριό της Μαγνησίας, με έναν αδιάφορο, άβουλο πατέρα και τη χειριστική γυναίκα του. Η ανάγκη να ονειρευτεί και να ορίσει τη μοίρα της, την ωθεί να εγκαταλείψει τον τόπο της. Ο Βόλος και η Αθήνα θα αποτελέσουν σύντομες στάσεις στη διαδρομή της. Ύστερα από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, η φυγή στο εξωτερικό μοιάζει μονόδρομος. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων, συναντά προκλήσεις, αλλά δουλεύει σκληρά και προετοιμάζεται για τα επόμενα δύσκολα βήματα. Μια δεύτερη φωνή την ακολουθεί πάντα, σαν μικρή περιπλάνηση σε μια διαδρομή προς το φως και το σκοτάδι. Μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η πάλη είναι συχνά εξαντλητική, μα η θέληση αποκτά φωνή και πρόσωπο και μάχεται σθεναρά. Ο πόθος για την πραγμάτωση των ονείρων παραμένει ασίγαστος. Θα έρθει τελικά το πολυπόθητο ευεργετικό φως στο δύσκολο αυτό μονοπάτι;
Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που πρόκειται να διαβάσει το βιβλίο σας;

Για να πω την αλήθεια δεν τα πηγαίνω πολύ καλά με τις συμβουλές. Είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελεύθερης βούλησης. Συνεπώς στον αναγνώστη που θα επιλέξει το βιβλίο μου δεν θα δώσω καμία συμβουλή. Αυτό που έχω απλά να του πω είναι να απολαύσει την ανάγνωση δίνοντας στις λέξεις τη θέση που τους ανήκουν.
  

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο... και, γιατί όχι, την «ιστορία  πίσω από την ιστορία» που σας οδήγησε στην συγγραφή του;

Το βιβλίο «Με το ίδιο βλέμμα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πνοή, είναι μία ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Η επαφή μου με την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, τη Χριστίνα, η γνωριμία μου μαζί της στον εξω-λογοτεχνικό –αν μου επιτραπεί ο όρος– κόσμο και το δημοσιογραφικό μου ενδιαφέρουν εκκίνησαν τη διαδικασία συγγραφής αυτού του βιβλίου. Οι μικρές ιστορίες που αυτή γυναίκα μού εξομολογήθηκε ανά διαστήματα αποτέλεσαν τις θεμέλιους λίθους πάνω στις οποίες χτίστηκε στο μυαλό μου η μεγάλη ιστορία της Χριστίνας Δουρέντη, η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο.
  
Πόσο πολύ σας αγχώνει η γνώμη των αναγνωστών; Μια κακή κριτική σας στενοχωρεί ή απλά σας βάζει σε σκέψεις;

Η γνώμη των αναγνωστών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η συγγραφή ενός έργου σε πρώτο στάδιο είναι μία προσωπική υπόθεση και εκεί ο συγγραφέας αναμετράται κυρίως με τον εαυτό του. Από τη στιγμή όμως που αποφασίζει να εκθέσει τις σκέψεις του, την ιστορία του, εκεί τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα: κατά πόσο ο αναγνώστης κατανοεί το μήνυμα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας. Το έργο του έχει λόγο ύπαρξης; Οι απαντήσεις των δύο αυτών ερωτημάτων δίνονται σε μεγάλο βαθμό από τους αναγνώστες. Σε ό,τι αφορά την κριτική, θα πρέπει, είτε θετική είτε αρνητική, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη διαδρομή του κάθε δημιουργού και ίσως κάποιες φορές να διέπει και τον βηματισμό του.

Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή ενός βιβλίου; Ποια τα συναισθήματά σας όταν γράφετε;

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι μία κατάθεση ψυχής. Τα συναισθήματα που γεννιούνται σε εμένα προσωπικά όταν γράφω, είναι πολλά και ποικίλα, άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά. Αυτό όμως που κυρίως κινεί τη  διαδικασία της γραφής είναι η επιθυμία έκφρασης, αλλά και η ελπίδα της λύτρωσης από τους προσωπικούς μου δαίμονες.

Στα βιβλία πολλές φορές οι αναγνώστες αναζητούν το μήνυμα που ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει. Στο μυθιστόρημά σας υπάρχει κάποιο μήνυμα και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Στο μυθιστόρημα «Με το ίδιο βλέμμα» υπάρχουν διάφορα μηνύματα τα οποία ενώνει ένα νήμα και αυτό δεν είναι άλλο παρά το μήνυμα της δύναμης που κρύβει η ανθρώπινη θέληση.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο ήρωας ενός μυθιστορήματος για εσάς;

Οι ήρωες του μυθιστορημάτων και τα χαρακτηριστικά τους διαμορφώνονται κατά περίπτωση.

Η έμπνευση είναι πλανεύτρα ή πιστή και έμπιστη;

Η έμπνευση είναι κινητήριος δύναμη κατά τη συγγραφική διαδικασία. Όμως οι  κύριες δυνάμεις όσων ασχολούνται με τη συγγραφή, είναι ο προγραμματισμός και η συνέπεια.

Πείτε μας ένα βιβλίο που διαβάσατε και σας δημιούργησε έντονα συναισθήματα;

Θα πω το βιβλίο «Η ώρα του Αστεριού» της Κλαρίσε Λισπέκτορ, μια από τις κύριες εκπροσώπους του μοντερνισμού της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Είναι ένα κείμενο που όπως αναφέρει και η Έλεν Σιξού στο εξαιρετικό επίμετρό της, μοιάζει με σιωπηλό ψαλμό. Είναι ένα έργο πρόκληση για τον αναγνώστη που διαβάζοντάς το ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας.



Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια απ’ ό,τι άκουσα θα είναι ΝΟΥΒΕΛΑ. Θεωρείτε ότι ο συγγραφέας πρέπει να ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας και να πειραματίζεται ρισκάροντας το υπάρχον αναγνωστικό του κοινό και στοχεύοντας σε νέο;

Το νέο έργο το οποίο έχω ξεκινήσει δειλά να γράφω είναι νουβέλα και αυτό αφορά περισσότερο στην έκταση του κειμένου όπως την έχω οριοθετήσει. Το είδος που υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ προς το παρόν είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα και σε αυτό θα κινηθεί και το νέο μου βιβλίο.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου.

Κυρία Λαμπρακοπούλου εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση αλλά και για τη φιλοξενία σας. Το μήνυμα είναι ένα: να διαβάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε.


 Για το βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου