Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΟ ΨΈΜΑ", Μαρία Παπαδάκη, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της Ευας Μαράκη!

 Ο Γιάννης με τη μελωδική φωνή ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Το θέλημα, όμως, κάποιων ή αλλιώς της μοίρας τα γραμμένα τον οδηγούν στο να γίνει παπάς. Ένας ιερέας στοργικός με αγάπη για το ποίμνιό του, που όμως χάνει την πρώτη του αγάπη, που λατρεύει με όλο του το είναι . Χρόνια μετά γνωρίζει μια άλλη γυναίκα. Εκείνη του λέει ένα ευλογημένο ψέμα. Άραγε θα τη συγχωρέσει; Κάποια ψέματα λυτρώνουν ή πονάνε περισσότερο; 

Δε σας αποκάλυψα σχεδόν τίποτα από τις πολλές ανατροπές που καθηλώνουν τον αναγνώστη σε αυτό το κοινωνικό - αισθηματικό μυθιστόρημα. Η Μ. Παπαδάκη παρέδωσε στον αναγνώστη ενα μυθιστόρημα με παλμό και ένταση που σου κρατα αμείωτο το ενδιαφέρον. Τα γεγονότα ειναι συνεχόμενα και οι εξελίξεις εκπλήσσουν. Ομολογώ πως η ιστορία του Γιάννη ειναι πολυδιάστατη και συγκινητική . Παρατηρούμε μια διαδρομή ζωής με ανηφόρες και δύσβατα μονοπάτια που δεν αλλοτρίωσαν τον πράο χαρακτήρα του αλλά αντίθετα τον θωράκισαν με υπομονή και επιμονή να αντιμετωπίσει τα δεινά που ήρθαν στο διάβα του. Δεν έχασε στιγμή την ανθρωπιά του και το μεγαλείο της ψυχής του. Ειδικά όταν ηρθε αντιμέτωπος με ψέματα που τάραξαν συθέμελα όσα νόμιζε πως ηξερε ως τώρα ο Γιάννης ακολούθησε το ένστικτο του. 

 Το βιβλίο τονίζει το μεγαλείο της συγχώρεσης καθώς και πως κάποια ψεματα εχουν λυτρωτικό χαρακτήρα οταν λέγονται με καλή προαίρεση. Δεν παύουν ωστόσο να βρίσκονται σε αντίθεση με την αλήθεια και οι άνθρωποι να είναι σε δίλημμα. Άραγε μπορούν πραγματικά να συγχωρέσουν οι ψυχές μας τα καλοπροαίρετα ψέματα; 

 Η Παπαδάκη έγραψε με σύμμαχό της την άμεση και στρωτή της γραφή ενα δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα που περνά μηνύματα και καθηλώνει. Με ρεαλισμό σκιαγραφεί τους ήρωες της και όλοι τους ειναι βγαλμένοι από την πραγματικότητα. Ο λόγος της ρέει και περιγράφει διεξοδικά τις σκέψεις και πράξεις των ηρώων της . Με τα τρωτά και δυνατά τους σημεία του χαρακτήρα τους κατορθώνει να τους συμπαθήσεις ή να τους αντιπαθησεις. Σίγουρα δεν περνάν αδιάφορα αλλα σου γεννάνε συναισθήματα. Η μόνη μου ένσταση ειναι πως σε κάποια σημεία ένιωσα πως πλατίασε η συγγραφέας. Επιζητούσα λιγότερη ανάλυση για να μη χανεται η ένταση του κειμένου. 

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα για την αλήθεια και το ψέμα. Για τις ψυχές που αγαπάνε πραγματικά με κάθε κόστος και για όσους μετανοούν για τα κρίματα τους. Μπορεί ένα ψέμα να είναι ευλογημένο; Διαβάστε το ...Και θα βρείτε την απάντηση. 

Βαθμολογία :9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου