Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΑΊΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑΣ", Βάσια Ακαρέπη, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η Έλλη κληρονομεί την παράξενη και αινιγματική θεία της, Μάρθα , αδελφή της μητέρας της με την οποία είχαν απομακρυνθεί για πολλά χρόνια και δεν "θυμόταν "τον αληθινό λόγο . Οι όροι της ιδιαίτερης διαθήκης τη φέρνουν στην Κεφαλονιά. Εκεί θα έρθει σε επαφή με πρόσωπα και καταστάσεις που αγνοούσε ως τώρα . Αλήθειες και μυστικά που αφορούν πολλά πρόσωπα θα έρθουν στο φως και θα δείξουν πως τόσα χρόνια άδικα κάποιοι άνθρωποι είχαν παρεξηγηθεί και απομακρυνθεί. Τελικά , μια λίστα με συνταγές γλυκών θα ζεστάνει καρδιές και θα θυμίσει σε όλους την αξία του έρωτα και της φιλίας. 

"Το αίνιγμα της κερασόπιτας" με εντυπωσίασε. Η Ακαρέπη παρέδωσε στον αναγνώστη ένα βαθιά κοινωνικό και έντονα αισθηματικό μυθιστόρημα πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο. Οι ιστορίες ζωές που διαπραγματεύεται η συγγραφέας και συνδέονται τελικά άρρηκτα προς στη λύση της ιστορίας με δεξιοτεχνία ,συγκινούν . Θέματα όπως η φιλία,ο έρωτας, η προδοσία και το μίσος παρελάσουν στα μάτια σου ρεαλιστικά και οι πρωταγωνιστές " μιλούν" μέσα μας και αγγίζουν την καρδιά μας . Οι συνταγές με τα γλυκά που φανερώνουν μυστικά ήταν ένα εξαιρετικό συγγραφικό εύρημα που απογείωσε το μυθιστόρημα και μεγάλωνε την αγωνία του αναγνώστη. 

Οι χρονικές εναλλαγές στην αφήγηση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν ήταν πετυχημένα τοποθετημένες κατά τη διάρκεια αυτού του νοερού ταξιδιού στη Κεφαλονιά. Οι ήρωες άψογα ηθογραφημένοι και καμωμένοι με ρεαλισμό σου δημιουργούσαν διαφορετικά συναισθήματα. Άλλοι σε συγκινούν, κάποιοι σε ωθούν να τους λατρέψεις ενώ μερικοί σε κάνουν να τους απεχθάνεσαι. Σε αυτό το μυθιστόρημα πολυ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο στρωτός γεμάτος παραστατικότητα λόγος της συγγραφέως . Με εικονοπλαστικη και συναισθηματική δεινότητα η γραφή της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον απο την αρχή ως το τέλος. Σε προετοιμαζει άψογα η Ακαρέπη για ένα πολύ δυνατό φινάλε από άποψη συγκινήσεων που λυτρώνει. Οι μάσκες πέφτουν και η αλήθεια όσο πικρή και αν είναι έρχεται στο φως. Άλλωστε η κερασόπιτα της Μάρθας θα γλυκάνει τις ψυχές των ηρώων και θα αποφορτίσει τον αναγνώστη. 

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα μελένιο σαν αίσθηση που ξυπνά γλυκόπικρες σκέψεις αυτό είναι η ιδανική επιλογή. Διαβάζεται απνευστί και ο αναγνώστης χέρι χέρι με την Έλλη λύνει το αίνιγμα της κερασόπιτας ..ένα αίνιγμα που καθηλώνει με τις ανατροπές του και τις καταιγιστικές του εξελίξεις. 

Βαθμολογία:9+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου