Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ", Lucinda Riley, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματια της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα μοναδικό νοερό ταξίδι μόλις τελείωσε . Είναι από τις λίγες φορές που ένα ογκώδες και πολυσέλιδο βιβλίο καταφέρνει να με συγκινήσει και να με συνεπάρει χωρίς να με κουράζουν οι χρονικές εναλλαγές και οι αναλυτικές περιγραφές . <<Η κόρη της Σεληνης>> της Riley είναι ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη . Βαθιά κοινωνικό ,έντονα συναισθηματικό και με πτυχές ιστορικές σε μεταφέρει στην Σκωτία, στην Ισπανία , την Αργεντινή του χτες και του σήμερα . 

Η πέμπτη ιστορία της σειράς διαπραγματεύεται την ιστορία της Τίγκι ,η οποία είναι φυσιολάτρης και ζωόφιλη και πάει στη Σκωτία να εργαστεί σε ένα κτήμα με άγρια ζώα του Τσαρλι Κινέρτ. Ο Τσάρλι είναι παντρεμένος και η Τιγκι τον ερωτεύεται . Στο κτήμα βρίσκεται και ένας Ινδιάνος, ο Τσίλι με έντονα ανεπτυγμένη την ενόραση της αποκαλύπτει πως έχει και η ίδια αυτό το χάρισμα. Η Τιγκι για να γλυτώσει από τα βέλη του παράφορου έρωτα ακολουθεί τις οδηγίες του Ινδιανου και φεύγει στην Ισπανία. Εκεί θα ανακαλύψει τις ρίζες της , γιατί είναι υιοθετημένη όπως και οι υπόλοιπες αδερφές της. Ποια είναι η πραγματική καταγωγή της και ποιες τελικά οι καταβολές της; 

Η Riley για μένα είναι μια συγγραφέας που κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού με ένα ευρηματικό τέχνασμα, εξιστορώντας εφτά διαφορετικες ιστορίες γυναικών που μεγαλώσαν μαζί και υιοθετήθηκαν από έναν άνθρωπο. Η κάθε μια έχει μια ξεχωριστή ιστορία που σε ταξιδεύει στο χωροχρόνο σε διαφορετικά μέρη και κράτη. Συνδυάζει μαεστρικά τον έρωτα και την ιστορία. Γυναικείες μορφές με προσωπικότητες που σε κεντρίζουν εντονα το ενδιαφέρον και γίνεσαι ένα μαζί τους καθώς τις γνωρίζεις. Ύμνος στη γυναίκα τα βιβλία της, και σ αυτήν που είναι δυνατός άνθρωπος αλλά και σε αυτήν που είναι ευάλωτη. Αναδεικνύει με παράστατικη γραφή τα τρωτά τους σημεία αλλά και αυτά που την καθιστούν ικανή να στηρίζεται στα πόδια της. 

Αυτή την πέμπτη κατά σειρά, λοιπόν, ιστορία τη λάτρεψα. Έβαλα στην καρδιά μου τη Τιγκι αλλά και τις προγόνους της, τη Λουθια και τη Μαρία. Αυτό το βιβλίο είναι ύμνος στην αγάπη και στη συγχώρεση. Προβάλλει γλαφυρά διαφόρων ειδών χαρακτήρες που άλλους τους θαυμάζεις και τους συμπονας και κάποιους τους απεχθάνεσαι λόγω της κακότροπης και εγωπαθούς συμπεριφοράς τους. Και η ιστορία του παρόντος και του παρελθόντος μου άρεσαν εξίσου αλλά με κέρδισε ο φιλότιμος χαρακτήρας της Τιγκι, γιατί διακατέχονταν από αλτρουισμό και ανιδιοτελή αγάπη. Ο έρωτας της για το παντρεμένο αφεντικό της θα τη γεμίσει ενοχές και θα τη σπρώξει μακριά του. Αυτό όμως θα είναι το εφαλτήριο για να κάνει μια καταβύθιση στις πατρογονικές ρίζες και να γνωρίσει το γενεαλογικό της δέντρο. Η ιστορία του παρελθόντος μου παρείχε απλόχερα γνώσεις για το χορό του παθους , το φλαμένκο αλλά και την ιδιόρρυθμη ζωή των τσιγγάνων . 

Για τη γραφή της Riley δε χρειάζονται συστάσεις. Έχει καταθέσει άψογα δείγματα γραφής. Για μια ακόμα φορά διαπίστωσα πόσο στρωτή και άμεση είναι και πόσο σε βοηθά η πένα της να εγκλιματιστείς πλήρως στην ιστορία και στις εξελίξεις της. Χωρίζει σε κεφαλαία τις δυο ιστοριες και να τα συνταιριάζει αρμονικά. Στο τέλος του βιβλίου, η αφήγηση της Ηλεκτρας, της επόμενης δηλαδή αδερφής με προϊδέασε για μια ακόμα συναρπαστική ιστορία. Ήδη αναμένω με αγωνία το επόμενο μυθιστόρημα της... θα είναι σίγουρα ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που θέλει να μάθει την ίδια της την ύπαρξη χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

Βαθμολογία :10-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου