Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ", Άρης Σφακιανακης, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στην εμβληματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια παρέδωσε ο Άρης Σφακιανακης στο αναγνωστικό κοινό. Ομολογουμένως ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς δεν εκδίδονται συχνά βιβλία που αφορούν στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Ο συγγραφέας διεξάγοντας πενταετή έρευνα παρουσίασε την ιστορία του Καποδίστρια από τη στιγμή που ανέλαβε να βοηθήσει στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους, μέσα από τα μάτια του υπασπιστή του. Ο Πέτρος Σκοτεινός, λοιπόν, διηγείται παραστατικά και με απλότητα διαφορά γεγονότα που αφορούν στη ζωή ενός ανθρώπου με όραμα, που όμως χάθηκε νωρίς. 




Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για τον Καποδίστρια από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας. Εδώ ο συγγραφέας φωτίζει διάφορες πτυχές της προσωπικής ζωής αλλά και της διακυβέρνησης του. Ανέλαβε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Τα εμπόδια παρά πολλά είτε από ενδογενείς ειτε από εξωγενείς παράγοντες και κυρίως πολλοί οι εχθροί του που ήθελαν να ανακόψουν την πορεία του. Το έργο του και όσα τόλμησε συνάντησαν την εκτίμηση και την αγάπη του απλού λαού. Οι φατρίες όμως καθώς και οι ξένες δυνάμεις της Αγγλίας και Γαλλίας έβλεπαν μπροστά τους τον μισητό πολιτικό που θέλει να ανακόψει τη δύναμη τους, γι αυτό και έκαναν τα πάντα για να τον βγάλουν από τη μέση. Ο Σφακιανάκης βάζοντας τον Σκοτεινό να εξομολογείται στον αναγνώστη όσα συνέβαιναν τότε εκείνη την τρικυμιώδη περίοδο της Ελλάδας με τους εμφύλιους και τις αναταραχές σκιαγραφεί τον Ιωάννη Καποδίστρια και ως κυβερνήτη με όραμα και αξίες που διέπεται από τη δικαιοσύνη αλλά και ως άντρα που ζει έναν απαγορευμένο έρωτα που δεν ευοδώθηκε, όπως θα επιθυμούσε. Με συγκίνησαν πολύ τα χωριά που αφορούσαν στη προσωπική του ζωή, γιατί προφανώς και τα αγνοούσα αλλά κυρίως είναι πολύ όμορφο να παρατηρείς και να διαπιστώνεις την ευαίσθητη μεριά σημαντικών προσωπικοτήτων. 

Ο συγγραφέας έχοντας στη φαρέτρα του σαν όπλο τη βαθιά και διεισδυτική έρευνα σε πηγές που βοήθησαν στη δόμηση της προσωπικότητας των ηρώων του βιβλίου αλλά και σε όσα τεκταινόμενα αφορούσαν στην Ελλάδα του 1821 και μετά, καταφέρνει με απλό αλλά ταυτόχρονα ζωντανό λόγο να σε κάνει δέσμιο των γεγονότων. Με γραφή που ρέει και με εξελίξεις που τρέχουν το ψηφιδωτό της πολύπαθης χώρας μας συμπληρώνεται με πληρότητα. Πολλά ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται στα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη, ο οποίος γίνεται κοινωνός γνώσης χωρίς να κουράζεται από λεπτομερείς περιγραφές. Παρατηρεί τις διπλωματικές κινήσεις των Μεγάλων δυνάμεων σε συνδυασμό με τα συμφέροντα που καραδοκούν παντού και διαπιστώνει πως πάντα, χτες και σήμερα, ο Έλληνας άγεται και φέρεται κάνοντας λάθη που στοιχίζουν. 

Ο Καποδίστριας αγαπούσε βαθιά την πατρίδα του, χωρίς όρια μόνο με πάθος. Επιθυμούσε να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί από τις στάχτες της. Έκανε κινήσεις που συνηγορούσαν σ αυτό. Πονούσε για τα βάσανα του απλού λαού, ο οποίος εκτιμούσε και σεβόταν τον κυβερνήτη του. Όμως δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όραμα του. Πλήρωσε την αγάπη για τη πατρίδα του με την ίδια του τη ζωή. 

Όλα αυτά θα τα γνωρίσετε σε αυτό το μυθιστόρημα από τη σκιά του. Τον υπασπιστή του, το Πέτρο Σκοτεινό. Ένα άτομο που βρέθηκε στο σταυροδρόμι της ζωής κοντά στον Καποδίστρια τυχαία. Αν και ιδιόρρυθμο άτομο, με χαλαρές ηθικές αντιστάσεις ο ίδιος, δε παύει να μας συγκινεί αυτός, γιατί πραγματικά νοιάζεται για τον κυβερνήτη. Ήθελε διακαώς να τον δει ευτυχισμένο και προστατευμένο. 

"Η σκιά του κυβερνήτη", λοιπόν ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, με σφιχτοδεμένη πλοκή, το οποίο ακολουθεί πίστα την ιστορία και σου συστήνει ίσως έναν από τους ελάχιστους πολιτικούς που αγαπούσαν τη χώρα, πάνω από τον εαυτό τους. Τον Ιωάννη Καποδίστρια που χάθηκε άδικα και νωρίς. 
Βαθμολογία :9/10

1 σχόλιο:

  1. Μην παραπλανάτε το αναγνωστικό κοινό. Που τις είδατε όλες αυτές τις αρετές αυτού του,τουλάχιστον, ανόητου αναγνώσματος; Το 80% του βιβλίου ασχολείται με τις σεξουαλικές δραστηριότητες του νταβραντισμένου υπασπιστή. Ανύπαρκτη η ιστορική προσέγγιση του Καποδίστρια. Ντρέπομαι για τα χρήματα που ξόδεψα γι' αυτό το μαϊμού ιστορικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή