Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ", Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Για μια ακόμα φορά η διαπίστωση πως σε μικρούς εκδοτικούς οίκους ανακαλύπτεις διαμάντια επιβεβαιώθηκε περίτρανα διαβάζοντας "Το πορτραίτο" της Αφρ. Φραγκιαδουλάκη από τις εκδόσεις Πνοή. Ένα ιστορικό -κοινωνικό μυθιστόρημα που σε καθηλώνει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του και παράλληλα σε ταξιδεύει σε ένα σαγηνευτικό οδοιπορικό στο χωροχρόνο, κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και στο Παρίσι. 



Η Σοφία, μια γυναίκα η οποία γυρνά στη γενέτειρα της μετά από ένα οδυνηρό γεγονός θα ανακαλύψει την ιστορία ατόμων της οικογένειας της και μυστικά ετών θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Ένα πορτραιτο θα την κάνει να γνωρίσει ξανά τον έρωτα σε όλες του τις πτυχές. Με φόντο την Κρήτη και τη Βαστιλη η Φραγκιαδουλακη παραδίδει στον αναγνώστη ένα βιβλίο ύμνο στον έρωτα. Στον έρωτα για το άλλο φύλλο αλλά και στην αγάπη για την πατρίδα. Γιατί ο άνθρωπος είναι εν δυνάμει μετανάστης αλλά πάντα επιστρέφει σπίτι. 

Η συγγραφέας με γραφή λογοτεχνική και έχοντας λυρική διάθεση καταφέρει να ενσωματώσει στο λόγο της και τη κρητική ντοπιολαλια. Με την εικονοπλαστικη δεινότητα που τη διακατέχει μεταφέρει τον αναγνώστη στο χωριό Αστρακι και εκείνος γνωρίζει τους ήρωες του παρελθόντος και του παρόντος. Με διεισδυτική μάτια τους σκιαγραφεί και έτσι τους γνωρίζεις βαθιά. Οι ιστοριες τους ακρως αληθινές συγκινούν και ακουμπούν τα μύχια της ψυχής όσων διαβάζουν τα όσα πέρασαν. Ζωές καθημερινές που τις συνδέουν ο αγώνας για επιβίωση, ο έρωτας και η μετανάστευση και κυρίως η πραγματικότητα που πολλές φορές στέκεται ακλόνητη και αμείλικτη στα θέλω όλων των προσώπων. 

Με κέρδισε το γεγονός πως γίνονται αναφορές στη γαλλική λογοτεχνία, στη ζωγραφική και στη κρητική κουλτούρα με αμεσότητα και παραστατικότητα . Παράλληλα, αυτό καταδεικνύει περίτρανα πως η Φραγκιαδουλακη μελέτησε εις βάθος όλα παρουσίασε μέσα στο τρίτο της κατά σειρά πόνημα. Δεν την ήξερα σα συγγραφέα αλλά με κέρδισε με τη καλογραμμένο πλοκή του βιβλίου της, την αληθοφάνεια της ιστορίας της και κυρίως την γραφή της που είναι όπλο στη συγγραφική φαρέτρα της. Είναι ένα βιβλίο που αν και διαβάζεται εύκολα , δεν είναι εύκολο ...είναι όμως βαθιά ανθρώπινο και αληθινό. Μπράβο στις εκδόσεις Πνοή, γιατί εκδίδει προσεγμένα βιβλία που απευθύνονται σε αναγνώστες με απαιτήσεις .. κυρίως όμως μπράβο σε συγγραφείς που προσπαθούν αγόγγυστα σε δύσκολες εποχές να καταθέσουν τα δείγματα γραφής τους με αξιοπρέπεια, δίχως εκπτώσεις για να πουλήσουν. 
Βαθμολογία :9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου