Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ", Ευα Καραδημήτρη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Το πρώτο μυθιστόρημα της Ευας Καραδημήτρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το "Οταν οι μάγισσες δακρύζουν" μας ταξιδεύει στο Πήλιο και εκεί παρακολουθούμε την ιστορία δυο αδερφών της Βαλεριάνας και της Λουιζας. Για τους κατοίκους της περιοχής είναι οι κόρες της μάγισσας Φιλιως. Στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες μεγαλώνουν και ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια, τα οποία θα σας καθηλώσουν καθώς τα περπατατε έχοντας συνοδοιπόρο τη γλαφυρή και τόσο παραστατική γραφή της Καραδημήτρη. 




Με όπλα της στη φαρέτρα της μια πλοκή γεμάτη αγωνία και συνεχόμενα γεγονότα και γραφή λογοτεχνική σε κάνει δέσμιο αυτό το βιβλίο. Ομολογώ πως δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Βήμα βήμα σαν καλός οικοδόμος η συγγραφέας χτίζει το οικοδόμημα της πλοκής και μας προετοιμάζει για ανατροπές και εξελίξεις. Με παραστατικές περιγραφές που σε μεταφέρουν στο χωροχρόνο της ζωής των ηρωίδων ο αναγνώστης βιώνει το Δράμα τους και σίγουρα θα προβληματιστεί με τις πράξεις των ανθρώπων και θα μείνει έκπληκτος με τα παιχνίδια της μοίρας, η οποία πάντα έχει την τελευταία λέξη και είναι αμείλικτη. Δικάζει και τιμωρεί και όλοι παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. 

Η ηθογραφηση των προσώπων είναι ενδελεχής και μαεστρικά δοσμένη. Συμπασχεις και συμπονεις, θυμώνεις και οργίζεσαι με το άδικο, χαιρεσαι όταν επέρχεται η λυτρωτική κάθαρση. Το μυθιστόρημα αυτό με το κοινωνικό περιεχόμενο και τις μυθολογικές αλληγορίες είναι βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο. Ύμνος στη φιλία και στην αδελφική αγάπη, επωδός στον απαγορευμένο έρωτα, αυτό το βιβλίο μίλησε στην καρδιά μου. 

 Δε θέλω να γράψω πολλά για να μην σας προϊδεάσω και χαλάσω τη μαγεία. Όμως δε διστάζω να σας καταθέσω πως είμαι σίγουρη πως θα σας διδάξει πολλά μέσα από την Λουιζα και τη Βαλεριάνα, όπως και το ότι ένα αστέρι γεννήθηκε στο συγγραφικό πάνθεο. Μπράβο στη συγγραφέα για αυτό το πνευματικό της παιδί και στις εκδόσεις Πνοή για τα προσεγμένα πονήματα που εκδίδουν. Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου