Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Άποψη για το βιβλίο : " Λάιλα " της Marilynne Robinson Εκδόσεις Μetaixmio



" Λάιλα " 


Συγγραφέας : Marilynne Robinson  
Εκδόσεις: Μetaixmio




Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Στη βραχεία λίστα για το National Book Award 2015

Η αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας, μας χαρίζει την αξέχαστη ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο περιθώριο της κοινωνίας μες στον φόβο και το δέος, τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής  οικονομίας τη δεκαετία του 1920. Η Λάιλα, άστεγη και μόνη, αφού έχει περιπλανηθεί επί χρόνια στην ύπαιθρο, μπαίνει στην εκκλησία μιας μικρής πόλης της Αϊόβα για να βρει καταφύγιο από τη βροχή. Αυτή θα είναι η αφορμή για να γεννηθούν ένας έρωτας και μια αναζήτηση που θα της αλλάξουν τη ζωή. Αφού παντρευτεί τον ιερέα της εκκλησίας και βρεθεί σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον,  θα ξεκινήσει να αναζητά το νόημα των δύσκολων χρόνων της ύπαρξής της.

Ένα βιβλίο για τον έρωτα που έρχεται όταν πια σε έχει σημαδέψει η ζωή, ένα βιβλίο για την πίστη, αλλά και για όλα αυτά που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, όσο βαθιά κι αν τα νιώθουμε.

Η αθεολόγητη Λάιλα έχει καταλάβει το κύριο, πως όλα αυτά τα περίπλοκα περί αιωνιότητας και αιώνιας ζωής αποτελούν ουσιαστικά έκφραση της προσδοκίας για μια ζωή και έναν κόσμο δικαιοσύνης, καταλλαγής και αγάπης. Αυτή είναι και η κύρια υπόσχεση του Θεού, θα πρόσθετε μάλλον ο πάστορας.
Για την ώρα η ζωή τραβάει τον δρόμο της.
«Για την ώρα υπάρχουν τα γεράνια στα παράθυρα κι ένας γέρος στο τραπέζι της κουζίνας που λέει στο μωρό του ένα τραγούδι που γνώριζε από πάντα, εξακολουθώντας μάλλον ν’ αναρωτιέται αν τελικά κατόρθωσε να την οδηγήσει [τη Λάιλα] σ’ εκείνη τη μετέπειτα ζωή, αν μπορεί να είναι βέβαιος πως τα κατάφερε. Και αφήνει τον εαυτό του να φαντάζεται ότι θρηνεί για κείνη στον Παράδεισο, επειδή, αν δεν θρηνούσε για κείνη, θα σήμαινε πως ήταν, τελικά, νεκρός».
Από το επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Αγαπώ τα βιβλία της. Ο ήρωάς της Τζον Έιμς είναι από τους πλέον αγαπημένους μου στη λογοτεχνία.
Barack Obama

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ 

Αριστούργημα. Μια εξαίσια δημιουργία. 
Publishers Weekly

Διαφωτιστικό με την καλύτερη δυνατή έννοια, μας προκαλεί να επανεξετάσουμε την επιπόλαιη, ανακυκλωμένη εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας. 
Guardian





Η άποψη για το βιβλίο της Afroditi Vakali :


Ένα ιδιαίτερο βιβλίο δε θα πρότεινα σε όσους θέλουν ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα για να χαλαρώσουν διότι υπάρχουν πολλές αναφορές στη Βίβλο, συμβολισμοί και θρησκευτικοί-υπαρξιακοί προβληματισμοί στους οποίους η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις με τον δικό της τρόπο και μέσα από τις σκέψεις και κινήσεις των δύο κεντρικών ηρώων της και όχι μόνο.
Με γλώσσα λιτή, απέριττη και συνάμα στιβαρή - μου έκανε εντύπωση η παντελής σχεδόν έλλειψη επιθέτων - περιγράφει την ιστορία της Λάιλα και θέτει τα ερωτήματα που απασχολούν την - αν και αμόρφωτη - έξυπνη και γεμάτη προβληματισμούς ηρωίδα της καθώς και πολλούς από μας, τους αναγνώστες. 
"Γιατί τα πράγματα να συμβαίνουν όπως συμβαίνουν" κι επίσης "Μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν,μπορούν να ξεφύγουν από τη μοίρα που τους βαραίνει;" Ο πάστορας Τζον Ειμς ψάχνει τις απαντήσεις στη Χάρη του Θεού και η συγγραφέας, χωρίς να απομακρύνεται ουσιαστικά από αυτή τη θέση, υποδεικνύει τη Καλοσύνη και την Αγάπη ως τα συναισθήματα εκείνα που μπορούν να 'ξεκλειδώσουν' μοναχικές και βασανισμένες ψυχές σαν αυτή της Λάιλα για να τις φέρουν κοντά στον συνάνθρωπο και ν' αλλάξουν την μέχρι τότε πορεία τους. 
Εξαιρετικά τρυφερός ο τρόπος που περιγράφεται η γέννηση του έρωτα στις καρδιές αυτών των δύο τόσο αταίριαστων ανθρώπων, συγκινητικός και ελπιδοφόρος. Η απλότητα της περιγραφής με εντυπωσίασε δεδομένου ότι παράλληλα με άγγιξε βαθιά. Αυτό θεωρώ ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βιβλίου, την ικανότητα να σε συγκλονίζει με απλές, λιτές εκφράσεις. 
Κι εδώ φυσικά κρύβεται και το ταλέντο της συγγραφέως, πέρα από τους προβληματισμούς που θέτει και και που σε κρατούν σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του έργου.
Εξαιρετικό βιβλίο, για το οποίο είχα ακούσει πολλά και εγκωμιαστικά σχόλια και τα οποία, κατά τη γνώμη μου, αναμφίβολα τα αξίζει όλα. 
Επίσης, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει και πολλούς άλλους αναγνώστες εφόσον επιλέξουν να βυθιστούν στις σελίδες του.
Υ.Γ. Το παρόν βιβλίο, αν και αποτελεί μέρος μιας τριλογίας που αναφέρεται σε δύο οικογένειες παστόρων, των Έιμς και των Μπράουτον, διαβάζεται άνετα ακόμη κι αν δεν έχει προηγηθεί η ανάγνωση των άλλων δύο, που κυκλοφορούν στα Ελληνικά με τους τίτλους "Γκίλιαντ, τόπος μαρτυρίου" και "Στο σπίτι" .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου