Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΑΝΤΑΡΙΑΣΜΕΝΗ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ", ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΡΑΚΗ, εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ



Η Ανταριασμένη ξεκλειδώνει τα όνειρά μας


Συχνά τα όνειρα είναι η φωλιά του αλλόκοτου. Αυτό συμβαίνει και στα όνειρα της Ανταριασμένης. Της Ανταριασμένης που ονειρεύεται πολύ. Και στα όνειρά της συναντάει πλάσματα που μοιάζουν πολύ με ανθρώπους, αλλά και βιώνει πολλές περιπέτειες: στέφεται βασίλισσα, σώζει έναν ναυτικό και καταλήγει μέσα σε μια φάλαινα, όπου συναντάει έναν γλάρο που μιλάει, έναν καπετάνιο και δύο κυρίες από μια άλλη εποχή. Αλλά όταν η Ανταριασμένη ξυπνάει, διαπιστώνει ότι η πραγματικότητα είναι πιο παράξενη ακόμη και από τα όνειρα.

Στο μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κοράκη «Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, τα όνειρα, η πραγματικότητα και το αλλόκοτο αποτελούν το φόντο για μία ιστορία γεμάτη συμβολισμούς.

Η Ανταριασμένη μένει σε μία πόλη, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν καθημερινά να σκαρφαλώσουν πάνω σε ζωντανά κτίρια. Τα κτίρια τρέφονται από αρνητικά συναισθήματα για αυτό και βασανίζουν τους επίδοξους αναρριχητές. Η Ανταριασμένη βρίσκει τη ζωή τους άθλια και προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Ωστόσο, όλοι δείχνουν να αποφεύγουν κάθε σχετική συζήτηση. Η γιαγιά της η Ευθαλία είναι απόμακρη και ποτέ δεν εξηγεί γιατί λείπουν οι γονείς της. Η δασκάλα είναι ιδιαίτερα αυστηρή μαζί της και οι Διευθυντές του σχολείου προσπαθούν να την κάνουν να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς ρυθμισμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Και οι φίλοι; Οι φίλοι της βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Η Κωνσταντίνα Κοράκη φτιάχνει στο βιβλίο της έναν, δύο ή και περισσότερους κόσμους, προσπαθώντας ως συγγραφέας να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, τον άνθρωπο, τα συναισθήματα, τη λογική, τις σχέσεις, τη μοναξιά. Παράλληλα, η συγγραφέας υμνεί την ελεύθερη βούληση, απελευθερώνει την ανάγκη του ανθρώπου για αναζήτηση και απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης. Και με τη συγγραφική τεχνική της καταφέρνει να μας δώσει ένα υπέροχο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, καθώς σε κάθε του σελίδα καραδοκεί ένα μήνυμα, ένας κώδικας ερμηνείας της πραγματικότητας, μία ανατροπή.

Δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε το εξής: Το βιβλίο περιλαμβάνει artwork που, όπως και το εξώφυλλο, έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αλέξανδρο Κοράκη.

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου