Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «Η σκοτεινή πλευρά της ψυχής», ΤΟΝΙΑ ΚΥΡΙΦΙΔΗ, εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ


    Αυτά που κρύβει μια ψυχή ο κόσμος δεν τα ξέρει λέει το ρητό. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου λέει ένα άλλο! Μα τα ρητά καλά κρατούν όμως η απρόβλεπτη συμπεριφορά και τα ξεσπάσματα της ψυχής στην πραγματικότητα είναι που κάνουν τη διαφορά και είναι υπεύθυνα για την κάθε εξέλιξη της ζωής του ανθρώπου. Δεν θα δεις την ψυχή μα θα τη νιώσεις! Δεν θα ακουμπήσεις μα θα την αισθανθείς! Δεν θα της μιλήσεις μα θα μάθεις πολλά για εκείνη! Και τότε δύο πράγματα συμβαίνουν! Η θα θαυμάσεις ή θα τρομάξεις. Και εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφυγή μα ούτε και περιθώρια λάθους! Και ακριβώς στο σημείο αυτό, έρχεται η Τονια Κυριφιδη με το "Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ..." να πατήσει πάνω στο θέμα και να δώσει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα!

   Χωρίς υπερβολές, άσκοπες περιγραφές και ανάλωση σε πλήθος χαρακτήρων, η Τόνια έπλεξε με την γραφή της ένα ιδιαίτερο κοινωνικό- αισθηματικό μυθιστόρημα με ερωτικές αποχρώσεις και παράλληλα ανατρεπτική πλοκή που προβληματίζει.
   Πρωταρχικός στόχος της Τόνιας, δεν είναι να συναρπάσει το αναγνωστικό κοινό με την πρωτοτυπία του θέματος του βιβλίου, καθώς έχουμε συναντήσει πολλές φορές το θέμα της «εκδίκησης» σε διάφορα αναγνώσματα.
   Διεισδύοντας σε βάθος στον ψυχικό κόσμο των ηρώων της, σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει στην ψυχολογία τους, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτηματικά που προκύπτουν σταδιακά, χωρίς να σου αφήνουν κενά και απορίες. Το πέρασμα από τα βιώματα, τις φοβίες, τις ανασφάλειες και ενοχές τους, με την ανάλογη εναλλαγή ύφους όπως αναζητά η κάθε περίσταση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της υπόθεσης του βιβλίου, καταφέρνει να απογειώσει τον αναγνώστη και να τον βάλει στο βάθος των προβληματισμών που προκαλεί. Πρόκειται για την εμπειρία της ρύθμισης των συναισθημάτων, κάτι που για να το μεταφέρει κάποιος στο χαρτι πρέπει να διαθέτει χαρισματικό ταλεντο για να το διαπεράσει στην πορεία στην ψυχολογία του αναγνώστη. Και πιστέψτε με, η Τονια το εχει καταφέρει με το παραπάνω.
   Κεντρικός πυρήνας της ιστορίας, η Εμιλυ, ένα κορίτσι 25 ετών που πρόσφατα έχει τελειώσει τις σπουδές της από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο τμήμα των ναυτιλιακών Σπουδών.
Ποια είναι όμως η Εμιλυ Αντερσον? Αυτό το κορίτσι θαύμα που κέρδισε τόσο γρήγορα μια τόσο σπουδαία θέση σε μια τόσο μεγάλη εταιρία? Είναι άραγε τόσο χαρισματική και άξια η μήπως με την σαγηνευτική ομορφιά και θηλυκότητα που την διακρίνει κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την καρδιά του ιδιοκτήτη μιας τόσο σπουδαίας εταιρίας? Μήπως τελικά αυτό το πέπλο μυστήριου που την καλύπτει, κρύβει κάποιες όχι και τόσο αθώες προθέσεις του?
   Κάποιες φορές, η ανάγκη για εκδίκηση μας τυφλώνει και μας πλημυρίζει με συναισθήματα που βασανίζουν την ψυχή μας. Πολλές φορές στην προσπάθεια και την επιθυμία να εκδικηθούμε, χάνουμε την πραγματική έννοια της κατάστασης που μας οδήγησε στο σημείο αυτό, θεωρώντας πως μπορούμε να πάρουμε οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια μας. Αφήνουμε το πληγωμένο παρελθόν μας να κλέψει τα όνειρα για το ΑΥΡΙΟ και να τρέφεται από το πληγωμένο εγωισμό, ΤΗΝ ΔΗΨΑ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, και την ανάγκη να γίνουμε αυτοί  που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Αφήνουμε την ψυχή μας να ζει μέσα στο σκοτάδι χωρίς να επιτρέψουμε να μπει μια ηλιαχτίδα ελπίδας να ζεστάνει την καρδιά μας.
   Έτσι ακριβώς έπραξε η Εμιλυ, η ηρωίδα μας. Ένα μικρό κορίτσι που από την τρυφερή παιδική ηλικία θα αναγκαστεί να υποστεί ένα βάναυσο συμβάν. Θα χάσει τον πατέρα της και στην πορεία με τον πιο σκληρό τρόπο, θα υποστεί την αδιαφορία της μητέρας της και τον βιασμό από τον φίλο της μητέρας της. Μια παιδική ψυχούλα που θα γίνει χίλια κομμάτια, και μαζί με το βιασμό του κορμιού της, βιώνει και το βιασμό ψυχής. Μια κατάσταση που δεν θα έχει τελειωμό, μέχρι να φτάσει στην ηλικία της ενηλικίωσης. Χωρίς φόβο, μα με μεγάλη ευαισθησία, δίχως ταμπού και προκαταλήψεις, η συγγραφέας αγγίζει δύσκολα θέματα, βαδίζοντας σε πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στο ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που έχει υποστεί ένα τέτοιο αποτρόπαιο γεγονός και είναι αναγκασμένη να μην μιλήσει και παράλληλα στον ψυχικό κόσμο της ενήλικης πια Εμιλυ που εικόνες από το παρελθόν στοιχειώνουν το μυαλό και το είναι της, αναζητώντας με μανία να πάρει εκδίκηση. Πλημυρισμένη από το μίσος και την ανάγκη για μια απατηλή εκδίκηση, είναι έτοιμη να θυσιάσει την αγάπη, το μέλλον και τα όνειρα της για ζωή. Ένα ασύλληπτο κουβάρι δραματικων καταστάσεων και ανθρώπινων σχέσεων που ξεφεύγει από τη λογική και φλερτάρει με την παράνοια, χωρίς έλεος.
   Τελικά στο παιχνίδι της εκδίκηση υπάρχει κερδισμένος? Ποιος είναι ο θήτης και ποιο το θύμα? Η μήπως στο τέλος είναι όλοι θύματα?
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου