Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο ""ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ" ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ - ΖΑΪΡΗ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   Αν θέλει κανείς να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, γλυκό και τρυφερό, πασπαλισμένο με ένα κοινωνικό θέμα που η συγγραφέας το διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία, τότε το "Αστέρια στην άμμο" φαντάζει ιδανική επιλογή. Η κ.Ζαΐρη επέστρεψε δυναμικά με ένα βιβλίο που σε "κερδίζει" σιγά σιγά, οσό δηλαδή μπαίνεις ως αναγνώστης στα βαθιά της ιστορίας. 
   Μεταφερόμαστε στην Ύδρα. Κεντρική ηρωίδα η Αλεξία, ένα ευαίσθητο κορίτσι από ευυπόληπτη οικογένεια, η οποία στην εφηβεία στιγματίζεται από τη γονεϊκή απώλεια καθώς και από τη φιλία με τον όμορφο Μάξιμο, τον τρυφερό Ίωνα και το δυναμικό Ανδρέα. Μια φιλία με αυτούς που θα τη σημαδέψει σ όλα τα επίπεδα. Πολλές ανατροπές θα βιώσει η Αλεξία στη ζωή της και αυτοί οι τρεις άντρες θα διαδραμάτιζουν πάντα σημαντικό καταλυτικό ρόλο από διάφορες σκοπιές. Αρκετές απώλειες θα ζήσει στο πετσί της. Προδοσίες αλλά και νέες εισόδους από άγνωστους ανθρώπους που θα τη στηρίξουν. Άτομα που φαντάζουν παντελώς άγνωστα στην ίδια αλλά δεν είναι. Η μοίρα τους έφερε στη ζωή της για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην ταραγμένη ψυχή της από αβάσταχτους κλυδωνισμούς. Πανταχού παρόν ο Έρωτας. Αυτός που σαρώνει τα πάντα και μας τυφλώνει και μας οδηγεί και σε σφάλματα ολέθρια. 
    Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 μέρη. Το πρώτο κομμάτι αφορά στην Αλεξία. Αφηγείται η ίδια τα γεγονότα από την οπτική της γωνία. Ομολογώ πως αυτό το πρώτο κομμάτι ενώ ήταν καλογραμμένο και η ιστορία δυνατή στην αρχή με "ξένισε" ελαφρώς γιατί δεν το ένιωθα ως ένα μυθιστόρημα που θα με "παρασύρει" στις σελίδες του. Όταν, όμως, εισήλθε στο προσκήνιο η Νίκη και άρχισε να εξιστορεί την ιστορία της και οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη, ομολογώ με συνεπήρε.Η Νίκη, φέρνει έναν άλλο αέρα στην ιστορία γιατί έχει ζωή παράλληλη μεν με την Αλεξία αλλά από άλλη οπτική δοσμένη καθώς φωτίζει κομμάτια του παζλ της ζωής των δυο γυναικών. Στο τρίτο μέρος, γίνεται η αποκάλυψη ενός προσώπου που συνδέει τις ιστορίες της Αλεξίας και της Νίκης, καλύπτοντας κενά και απορίες που υπήρχαν στο νου του αναγνώστη μεσούσης της ιστορίας 
   Όσο, δηλαδή, "κολυμπούσα" στα βαθιά της ιστορίας διαπίστωνα πως τα λάθη ζωής των γονέων σημαδεύουν για πάντα τα παιδιά τους. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα, λοιπόν, το θέμα του μυθιστορήματος βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία. Όλοι οι ήρωες είναι ρεαλιστικά καμωμένοι, έχουν πάθη και αδυναμίες και σου δείχνουν πως η ζωή έχει 2 μονοπάτια. Αυτά σε οδηγούν στην ευτυχία ή τη δυστυχία. Εσύ οφείλεις να προσέξεις τι επιλογές θα κάνεις για να δεις αν θα βιώσεις την αγάπη ή την απομόνωση. 
   Το "Αστέρια στην άμμο" μου θύμισε την Ζαΐρη των "Μικρών αγγέλων". Το βρήκα εφάμιλλο εκείνου του μυθιστορήματος που είχα λατρέψει. Κάθε λέξη στο βιβλίο αποπνέει τη γλυκύτητα της συγγραφέως που μπορεί τα θέματά της να πονάνε τους αναγνώστες, γιατί λαβώνουν ψυχές, όμως, ο τρόπος που μας δίνονται ανακουφίζει και αποπνέει αέρα αισιοδοξίας. Το τέλος του βιβλίου λυτρώνει για την τροπή που πήραν οι ζωές των κεντρικών ηρώων και μας οδηγεί στην κάθαρση. Μπράβο στη συγγραφέα, γιατί διαφαίνεται στην ιστορία πως έχει μελετήσει και εντρυφήσει στο τομέα της Ψυχολογίας και παραδίδει μαθήματα ζωής μέσα από τα "πνευματικά της παιδιά" καμωμένα πάντα με αγάπη και ελπίδα για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου