Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

AΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΡΩΜΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ", ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, εκδόσεις Ωκεανος, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

 
   Η κόρη του παπά-Γιάννη του φτωχού νησιού της Τήνου, η Αναστασία, έγινε η σουλτάνα Κιοσέμ στο πλάι του υπερδύναμου Αχμέτ του πρώτου. Αυτήν την αληθινή, λοιπόν, ιστορία της Αναστασίας που για 40 χρόνια έγινε η λατρεμένη για κάποιους και για άλλους μισητή σουλτάνα διαπραγματεύεται με ακρίβεια η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου στο τελευταίο της μυθιστόρημα. Ως μικρό αθώο κοριτσάκι απήχθη από τους δικούς της και πουλήθηκε στο χαρέμι του πρώτου άντρα της αυτοκρατορίας. Την ερωτεύτηκε με ένταση και τον αγάπησε λατρευτικά. Έζησαν μια σχέση που πέρασε από λαβυρίνθους και είχε να αντιμετωπίσει τα πυρά των συμφερόντων που στόχευαν να επηρεάσουν τον Αχμέτ για να τον έχουν υποχείριο τους. Πληθώρα εχθρών εξωτερικών και εσωτερικών είχε να αντιμετωπίσει αυτό το ζευγάρι αλλά κυρίως είχε να παλέψει με τους ίδιους τους εαυτούς τους, τους δαιμονές τους.
   Η Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα. Η ίδια πάλεψε να σταματήσει τον αδελφοκτονικό νόμο για να σώσει τα αγόρια της που προορίζοταν για τη διαδοχή. Μια μάνα που πόνεσε αρκετές φορές από αυτό αυτόν τον άδικο, ισοπεδωτικό και αιματηρό νόμο. Μια διαδοχή που μέχρι τώρα εξασφαλιζόταν με αίμα και στοίχειωνε τα αγόρια της οικογένειας. Μια γυναίκα προστάτης της ορθοδοξίας και όλων των κατατρεγμένων. Μια γυναίκα σύμβολο που άφησε εποχή .
   Ομολογώ πως αυτό αυτό το ογκώδες ιστορικό μυθιστόρημα για μένα εμπεριείχε ότι προσδοκώ για να με τέρψει αναγνωστικά. Η συγγραφέας άριστη χειρίστρια του λόγου έχοντας στη φαρέτρα της την ιστορική ακρίβεια παρέδωσε ένα μυθιστόρημα γεμάτο με ένταση και παλμό. Η πλοκή καθηλώνει καθώς η ιστορία είναι πραγματική και γεμίζεις γνώσεις για την οθωμανική αυτοκρατορία του 17ου αιώνα. Πλεκτάνες, συνομωσίες, η ζωή στα χαρέμια, το άγχος της διαδοχής πρωταγωνιστούν στις σελίδες και ζωντανεύουν γλαφυρότατα το κλίμα της εποχής. Η Κεκροπούλου σε μεταφέρει νοερά επιτυχώς στις ζωές όλων των ηρώων. Κάποιους τους αγαπάς, άλλους τους κατανοείς και κάποιους τους μισείς. Πάνω από όλα όμως ότι συναισθήματα καταφέρνουν να σου εμπνεύσουν η επιτυχία είναι πως σε πείθουν για την αληθοφάνεια που είναι καμωμένοι με βάση τα ήθη και έθιμα της εποχής. 
   Για μένα είναι από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που διάβασα απο Ελληνίδα συγγραφέα για την οθωμανική αυτοκρατορία και ειδικά για την εποχή στην οποία αναφέρεται. Η συγγραφέας σέβεται την Αναστασία. Η Κεκροπούλου εκτιμά την σουλτάνα. Δε χρειάζεται να επισημάνω πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα του ιστορικού μυθιστορήματος. Η συγγραφέας το διεκπεραιώνει με απόλυτη επιτυχία, ακριβής στις πηγές της και με σεβασμό στο πρόσωπο που θέλησε να μας συστήσει. Ενώ στα μάτια μας παρελάσουν πολλά πρόσωπα, οι γνώσεις χορεύουν ασταμάτητα και ο παλμός της αγωνίας χτυπά κόκκινο με απύθμενη ακρίβεια η Κεκροπούλου με φυσικότητα εναλλάσει πρόσωπα και σκηνές χωρίς να σε μπερδεύει ή να σε κουράζεί. Η Αναστασία και το έργο της στην οθωμανική ιστορία και η προσφορά της ως μανα στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος βρίσκει την αξία που της αρμόζει.

1 σχόλιο:

  1. Εύα η άποψη σου τεκμηριωμενη και περιεκτική με βρίσκει απολυτως σύμφωνη. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την κ.Κεκροπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή