Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η άποψη μας για το Βιβλίο "Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπω" της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου

                                      Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ


Συγγραφέας: Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Ψυχογιός




Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Το πάθος της για τον χορό κράτησε τη Γιολάντα μακριά από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρόλο που ήταν βαθιά επιθυμία του πατέρα της να τον διαδεχθεί. Προτίμησε να ακολουθήσει το όνειρό της: Μουσική Ακαδημία, Laban Dance Centre, και μετά... κατάκτηση όλων των μουσικών σκηνών του κόσμου! 
Μα ένας κεραυνοβόλος έρωτας ορμά σαν τυφώνας στον δρόμο της εκτροχιάζοντας τη ζωή της και θέτοντας υπό αίρεση τους στόχους της. Ένας έρωτας αντιφατικός, επίμονος, αντίθετος προς τις αρχές της, ένας έρωτας εκμαυλιστής την εξουσιάζει, κι αυτή, ανυπεράσπιστη, ακολουθεί πειθήνια τις προσταγές του. 
Τι είναι εκείνο που κάνει μια γυναίκα έξυπνη, χαρισματική και επιτυχημένη να αισθάνεται μπερδεμένη και ανασφαλής; Γιατί η Γιολάντα έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στις δικές της αξίες, και αφέθηκε να εγκλωβιστεί μέσα σ’ αυτό που πίστευε πως είναι ευτυχία; 

Απ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους μόνο ο παιδικός της φίλος Στέφανος μπόρεσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της σχέσης, γιατί μόνο αυτός ήταν ικανός να της προσφέρει την αγάπη που της άξιζε. Η κάθαρση θα είναι για όλους τραγική...






Η άποψη μας για το βιβλίο:

Με έναν εντυπωσιακό και έντονα φορτισμένο τρόπο η συγγραφέας αποφασίζει να μας βάλει δυνατά και συγκλονιστικά στην ατμόσφαιρα της ιστορίας της. Μια γυναίκα σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, προσπαθεί να μαζέψει και να κολλήσει τα κομμάτια της ζωής της, τα κομμάτια που συνθέτουν την πορεία της μέχρι εκείνη την στιγμή. Να ανοικοδομήσει τις συνθήκες που την οδήγησαν πίσω απο τα κάγκελα της φυλακής να περιμένει μια καταδίκη. Την καταδίκη που είχαν επιλέξει πριν την ετυμηγορία των δικαστών να δώσουν οι δικές της αποφάσεις, οι λάθος εκτιμήσεις και οι λάθος επιλογές της. Το πέπλο του φόβου που είχε  καλλιεργηθεί  μέσα της είχε σκοτεινιάσει την κρίση και την βούληση της! Την είχε κάνει έρμαιο και υποχείριο μιας κατάστασης που ήταν ικανή να την μετατρέψει απο θύμα σε θύτη σε μια στιγμή ανάγκης για λύτρωση απο το παρατεταμένο βασανιστήριο που ζούσε. Ψάχνει να βρεί απεγνωσμένα απαντήσεις, να ξεδιαλύνει το κουβάρι της ύπαρξης της.  Όλα φαντάζουν θολά στο μυαλό της. Και κάπου εκεί περνάμε στην αντίπερα όχθη να γνωρίσουμε τους ήρωες μας και μαζί με αυτούς μια συγκλονιστική ιστορία που θα μας καθηλώσει και θα μας διδάξει.
Η Γιολάντα Θεοδωρίδη είναι μια δυναμική όμορφη και καλοαναθρεμμένη κοπέλα, μοναδική κληρονόμος της περιουσίας του πατέρα της που την προορίζει για διάδοχο του. Το όνειρο της όμως είναι να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά αγαπά, αυτό που πραγματικά λαχταρά. Το πάθος της για τον χορό είναι πιο σημαντικό απο κάθε τι άλλο στην ζωή της. Και με τρόπο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία, με σθένος και με πείσμα καταφέρνει να πείσει τον πατέρα της να σπουδάσει χορό στην Ακαδημία του Ladan Dance Centre. Σε κάποιες διακοπές λίγο πριν φύγει για σπουδές στο Λονδίνο γνωρίζει τον Νίκο Αστεριάδη, έναν άντρα σκοτεινό μυστηριώδη και πολύ φιλόδοξο. Το ένστικτο της τον διώχνει, η  καρδιά της γεμίζει αντιφατικά συναισθήματα. Αλλά ο τρόπος που εκείνος την κυνηγά, η δυνατή προσωπικότητα του και η επιβλητική του παρουσία την τραβάνε σαν μαγνήτης. Κλείνοντας τα αυτιά στις προτροπές των φίλων της να τον αφήσει και αδιαφορώντας ακόμα και για τις δικές της αμφιβολίες που της ζητάνε να κρατηθεί μακριά αρχίζει να ζεί μια σχέση πάθους και έρωτα. Η θύελλα των συναισθημάτων της όμως, τα μυστικά και οι προθέσεις που κρύβει ο Νίκος Αστεριάδης  είναι έτοιμα να της τινάξουν την ζωή της στον αέρα. Στην σκιά της Γιολάντας ο Στέφανος ο παιδικός της φίλος που την αγαπά με μια αγάπη ανιδιοτελή και αψεγάδιαστη, την προειδοποιεί, αλλά με ένα μεγαλείο ψυχής την αφήνει να ζήσει αυτό που ζητά η ψυχή και η καρδιά της.  Όταν η Γιολάντα παντρευτεί τον Νίκο η προσωπικότητα του δεν αργεί να φανεί. Το παρελθόν που τον κυνηγά, τα βιώματα του που μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά, τα ψέματα που γεμίζουν κάθε στιγμή της ζωής του, τον έχουν μετατρέψει σε έναν άνθρωπο που σιγά σιγά φανερώνεται εντελώς διαφορετικός στα μάτια της Γιολάντας. Της κλέβει την κάθε στιγμή, επισκιάζει κάθε σκέψη και κάθε επιλογή της. Την αποξενώνει από συγγενείς και φίλους. Της ασκεί βία σωματική και ψυχολογική. Η ζωή της φυλακίζεται, η ψυχή της εγκλωβίζεται και η σκιά του εαυτού της χάνεται στην δίνη των επιλογών της. Χωρίς καθαρό μυαλό απομονωμένη από τους δικούς της ανθρώπους, ζεί με την ελπίδα να αλλάξει κάτι και να είναι κακό όνειρο αυτό που ζεί. Η εγκυμοσύνη της θα έρθει να την διχάσει περισσότερο, όμως οι ανατροπές που θα συμβούν ξανά στην ζωή της θα της δώσουν το στίγμα για να αποφασίσει. Και ενώ φαίνεται πως ο ερχομός του παιδιού θα δώσει φως στην ζωή της, οι εκπλήξεις που την περιμένουν κάνουν ακόμα πιο δραματικό το τοπίο της ζωή της.
Με εξαιρετική μεθοδικότητα , με έντονη γραφή γεμάτη συναισθήματα και εικόνες, ξετυλίγεται μια ιστορία που οι πτυχές της αφορούν ένα θέμα που λίγοι συγγραφείς έχουν τολμήσει να αγγίξουν. Την κακοποίηση μέσα στον γάμο. Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου μας αναγκάζει με τρόπο εμφατικό να κοιτάξουμε αλήθειες που δεν θέλουμε να δούμε. Σπάει τα ταμπού και μπήγει βαθειά το μαχαίρι στην αλήθεια. Μας καλεί να δούμε τα σημάδια και να τα αναγνωρίσουμε  για να σώσουμε και να σωθούμε! Τα σημεία που θα σταθώ: Η εκπληκτική αποτύπωση της συρρίκνωσης των συναισθημάτων, του σώματος και της ψυχής σαν εξέλιξη της πορείας από τον απόλυτο έρωτα στη απόλυτη καταδίκη της γυναίκας που ζωντανεύει στο πρόσωπο της Γιολάντας.  Η πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων η σωστή τοποθέτηση των γεγονότων. Η τεκμηριωμένη ψυχοσύνθεση των ηρώων για το πώς τα βιώματα και το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζουν το μυαλό και τις πράξεις μας σε όλη την πορεία της ζωής μας. Αγάπη Έρωτας Λογική Αφοσίωση και Παραλογισμός μπλέκουν ένα κουβάρι για να αναδείξουν  ένα θέμα που κάποιοι αρνούμαστε να το κοιτάξουμε στα μάτια. Την ενδοοικογενειακή βία και τα αποτελέσματα της. Γιολάντα Νίκος και Στέφανος μας δείχνουν πως η Αγάπη είναι ίδια, αλλά στο μυαλό του καθένα φαντάζει αλλιώς. Τα βιώματα και η δύναμη που ασκεί στον καθένα  είναι τα χαρακτηριστικά που της δίνουν χρώμα.  Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ. Πόσο διαφορετικες θα ήταν οι ζωές των ηρώων μας αν ήξεραν να αγαπήσουν αλλιώς; Αν η Γιολάντα δεν αγαπούσε με τυφλό πάθος τον Νίκο και έβλεπε την ήρεμη αγάπη του Στέφανου; Αν ο Στέφανος δεν αγαπούσε με τρυφερότητα και καρτερικότητα την Γιολάντα και την διεκδικούσε όπως ακριβώς την διεκδίκησε ο Νίκος; Αν ο Νίκος άφηνε τον εαυτό του ελεύθερο να αγαπήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος βάζοντας στην άκρη τα βιώματα που του σκίαζαν την Ζωή και δεχόταν την αγάπη της Γιολάντας; Αναζητήστε τις άκρες του νήματος της ανθρώπινης ψυχής και διαβάστε σωστά τα σημάδια σε ένα μυθιστόρημα κοινωνικό με ψυχολογικές προεκτάσεις. Σε ένα βιβλίο που αποτυπώνει περίτεχνα όλα όσα μπορεί να βιώσει ένα άτομο στο οποίο ασκείται βία και ψυχολογική πίεση. Χαθείτε στις σελίδες του και αναζητείστε τις αλήθειες του!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου