Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ" ΤΗΣ ΣΙΣΣΥ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Συγγραφέας: Σίσσυ Θεοφανοπούλου
Εκδόσεις Λιβάνης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες...

Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ.
Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.
Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.
Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…

Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας…

Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.



Η άποψη μας για το Βιβλίο: 



Τρείς γυναίκες με εντελώς διαφορετική ψυχοσύνθεση η μια από την άλλη! Τρείς ιστορίες με απρόσμενη πορεία και αναπάντεχη κατάληξη. Τρία νησιά που αγκαλιάζουν και ενώνουν με μια αδιόρατη συνοχή τις ζωές των ηρώων. Ένα μυθιστόρημα που ισορροπεί ιδανικά το κοινωνικό με το αισθηματικό και το αστυνομικό στοιχείο, γεμάτο ένταση ανατροπές και πρωτότυπες εξελίξεις. Οι Γυναίκες Θάλασσες με ταξίδευσαν και με γοήτευσαν. Κάθε σελίδα, κάθε λέξη, κάθε στιγμή είχε την δικιά της πνοή και προκαλούσε με τρόπο εξαιρετικό το συναίσθημα.
Η Θάλεια καταφεύγει από την Χίο στην Νίσυρο για να φέρει στον κόσμο σε λίγους μήνες, τον νόθο γιό της. Βεβιασμένες αποφάσεις, λανθασμένες επιλογές, εγωιστικές εμμονές, αλλά και λάθος εκτιμήσεις θα την κρατήσουν μακριά από τον πατέρα του παιδιού της, και τον μοναδικό άντρα που αγάπησε σε όλη της την ζωή. Θα παλέψει πολύ, θα δοκιμάσει αντοχές και θα αναδείξει ταλέντα. Όταν καταξιωμένη γλύπτρια θα επιστρέψει στην Χίο, θα συναντηθεί με το παρελθόν με τρόπο αναπάντεχο και απρόσμενο.
Η Αφροδίτη από την απόλυτη ευτυχία, θα βιώσει την απόλυτη δυστυχία όταν διαπιστώσει πως ο προσχηματικά πετυχημένος της γάμος, ήταν απλά μια ψευδαίσθηση που είχε βαλτώσει στα κατάλοιπα απωθημένα του παρελθόντος. Βαθειά πληγωμένη και ψυχολογικά εύθραυστη θα ψάξει διαφυγή με τον ακριτικό διορισμό της στο νησί της Νισύρου. Εκεί θα συναντήσει το έρωτα, τον αληθινό, τον πραγματικό, τον μοιραίο.
Η Κατερίνα μια γυναίκα που ύστερα από τον χαμό του πατέρα της και του αδερφού της σε ένα περίεργο ατύχημα, αναγκάζεται να παντρευτεί έναν βάναυσο άντρα. Κάθε μέρα βιώνει την βία και τον εξευτελισμό. Κάθε μέρα μετράει ένα καινούργιο μαρτύριο. Μέχρι την στιγμή που θα βρεθεί βάναυσα χτυπημένη στο νοσοκομείο. Από εκεί και πέρα η ζωή της θα πάρει μια πορεία αλλιώτικη, διαφορετική. Κρυμμένα μυστικά, αφανέρωτες αλήθειες, άγνωστες εξελίξεις, ανέλπιστοι σύμμαχοι θα βρεθούν μπροστά της και θα της φανερώσουν το άλλο πρόσωπο της ζωής. Το χαρούμενο και το ελπιδοφόρο. Στην Σύρο θα αναζητήσει και θα συναντήσει τον άνθρωπο που θα αλλάξει την δικιά της ζωή, αλλά και την ροή της ιστορίας μας.
Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι τρείς γυναίκες και οι ιστορίες που κουβαλάνε; Είναι ιστορίες που διακλαδώνονται και τελικά τέμνονται ή είναι τα πρόσωπα της ίδιας ιστορίας που κομμάτι κομμάτι μας φανερώνεται;
Με ολοκληρωμένους στην σκιαγράφηση χαρακτήρες. Γίνονται οικείοι και ευπρόσιτοι από την πρώτη στιγμή. Με σφιχτοδεμένη πλοκή που δεν κουράζει και δεν επαναλαμβάνεται . Σε κάθε βήμα έχουμε μια νέα εξέλιξη γεμάτη ένταση αγωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα και νέα ερωτήματα. Η πορεία των γεγονότων συνεχώς αλλάζει.
Με γραφή ξεχωριστή και ιδιαίτερη η Σίσσυ Θεοφανοπούλου κατορθώνει να αφήσει το δικό της στίγμα και είναι το πρώτο πράγμα που με εξέπληξε ευχάριστα σε αυτό το βιβλίο. Την ξεχωρίζεις και την καταλαβαίνεις από τις πρώτες σελίδες αυτήν την ιδιάζουσα σε ιδιομορφία γλώσσα που κατορθώνει να αποτυπώνει συγκλονιστικά στο μυαλό και στην ψυχή του αναγνώστη ακόμα και την πιο μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια. Οι λέξεις κατορθώνουν με μαεστρία να προσδώσουν την ατμόσφαιρα της αντίστοιχης κατάστασης που βιώνουν οι ήρωες. Νιώθεις την δύναμη ή τις αδυναμίες τους, τον πόνο ,την αγάπη και την απόγνωση τους. Γίνεσαι ένα με τις εξελίξεις και απολαμβάνεις κάθε συναίσθημα θετικό ή αρνητικό στον μέγιστο βαθμό. Οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων είναι απίστευτα γρήγορες και εναλλάσσονται με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Το δεύτερο στοιχείο που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι το πώς στήνεται εντέχνως η πλούσια σε ανατροπές και γεμάτη αγωνία πλοκή ώστε οι ζωές των τριών γυναικών να βρεθούν σε μια απόλυτα αλληλένδετη πορεία. Το βιβλίο αποτελεί για μένα ένα πολυσύνθετο λογοτεχνικό διαμαντάκι που περιμένει να το αγκαλιάσετε. Κρύβει μέσα του πολύ αγάπη. Μια αγάπη που δεν χάνεται στο πέρασμα των χρόνων. Αλλά και πολύ πόνο και πολύ θυμό, από μια άσχημη ανατροφή ή μια συγκυρία της μοίρας. Θα αγαπήσετε κάποιους ήρωες για την τραγικότητα τους, αλλά και για την δύναμη τους. Θα θυμώσετε, θα κλάψετε θα αφεθείτε απλά στην ροή των γεγονότων που θα αναδείξουν το μέγεθος της αγάπης και την αξία της υπομονής.
Νίσυρος, Χίος, Σύρος θα αγκαλιάσουν και θα πλαισιώσουν με το απίστευτα όμορφο φόντο τους αυτή την δυνατή και υπέροχη ιστορία που θα αποτελέσει την έκπληξη την χρονιάς.

Ρετετάκου Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου