Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

"Έθιμα ταφής" της Hannah Kent

"Έθιμα ταφής" 



Συγγραφέας : Hannah Kent
Εκδόσεις: Ικαρος








Ευα Κουτσουμπα Ω θθε μου τι μπουκ και αυτο..Ποσο κλάμα ποια; Και το τέλος δε το περιμένα δεν λυτρωθηκα



Kelly Sotiropoulou Υπεροχο. Χρονια ειχε βιβλιο να με μεταφερει τοσο αλλου πουκαθε που το έκλεινα εκανα 5 λεπτα να συνηθισω το περιβαλλον μου!



ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ Οχι δεν έκλαψα, την ξέρουμε την τύχη ενός μελλοθάνατου και είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό που με συνεπήρε και έγινε ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει είναι ότι η γραφή του και οι περιγραφές του τόπου και του κόσμου μου θύμισαν παλιούς καλούς κλασσικούς συγγραφείς. Δε χρειάζεται να πω τίποτ΄αλλο νομίζω. Η έννοια του κλασσικού καλύπτει τα πάντα.



Βίκυ Τερζίδου Βαθιά ανθρώπινο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με μαγική γραφή, ιδιαίτερα στα σημεία που η βασική ηρωίδα αποτυπώνει τις σκέψεις της σε πρώτο πρόσωπο. Βιβλίο που σε συνεπαίρνει και δεν σε αφήνει να το αφήσεις μέχρι να κλείσεις και την τελευταία σελίδα του.



Χρύσα Μπαντούνα Ένα τέλειο δυνατό ψυχογραφημα...αποτυπώνει με αριστοτεχνικό τρόπο τον εσωτερικο κόσμο των ηρωων. Λυπάσαι, αγανακτεις για την τραγική ζωή της ηρωίδας κ ευελπιστεις έστω κ την ύστατη στιγμη να αλλάξει ή προδιαγεγραμμένη (όπως φαίνεται) τύχη της.



Κατερίνα Δημητρίου Το διαβασα διότι το έβλεπα παντού μεσα στις ομάδες και γιατί ειχε καλη περίληψη. Οσο για το βιβλίο μου αρεσε επειδή γνώρισα τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου και κυρίως των γυναικών.




Μαρια Καλαιτζιδου Ενώ το εξώφυλλο το αδικεί είναι ένα υπέροχο βιβλίο.Σε μια άλλη εποχή και χωρα γνωρίζεις τα έθιμά τους και τον τρόπο διαβίωσής τους




Μαίρη Κόντζογλου- Τσιαχτσίρη Τι να πρωτοπεί κανείς γι'αυτό το βιβλίο! Ένα παράθυρο ανοιχτό σε μια άγνωστη χώρα, σε μια παλιά εποχή, σε μια διαφορετική κοινωνία, σε ένα διαφορετικό νομικό καθεστώς, σε συνθήκες που καμιά σχέση δεν έχουν με όσα γνωρίζουμε και όλα αυτά γραμμένα με εξαιρετικό τρόπο. Ο ορισμός της αξίας της λογοτεχνίας.




Effie Dina Πολύ ωραίο βιβλίο!




Katherine Mots εγω το αφησα πολυ πριν την μεση....βαρεθηκα!!ισως λαθος φαση...ισως δεν ειναι του στυλ μου...




Georgia Retetakou Ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα που εστιάζει τόσο στην ψυχή όσο και στα ήθη μιας άλλης κοινωνίας και μιας άλλης εποχής! Καυτηριάζει με τρόπο εξαιρετικό καταστάσεις και γεγονότα αλλά κυρίως την φανατική θρησκοληψία και τον έντονο συντηρητισμό μιας κλειστής κοινωνίας! Ένα απο τα καλύτερα βιβλία για το 2015!




Eva Maraki Με συνεπηρε σαν τα παλια κλασικα μυθιστορηματα.Ανηκει στα βιβλια της καρδιας μου .Πρωτοτυπο θεμα,ενταση,δωρικη γραφη και καθηλωτικη πλοκη.



Ioanna Bouna Μου αρεσε πολυ..ηταν ατμοσφαιρικο και πολυ περιγραφικο...ενοιωθες σαν να ζουσες εκει τις δυσκολιες της εποχης και του αγονου τοπου..σε εβαζε για τα καλα στην ψυχη των ηρωων ...το απολαυσα..
ενα βιβλιο που απο την πρωτη λεξη σε μαγευει...ο προλογος ηταν εξαιρετικος!!!




Patty Gerouli Πόσο δύσκολες είναι οι αγροτικές δουλειές μέσα στο κρύο και την παγωνιά, μέσα στην έλλειψη σημερινών ανέσεων ενός νοικοκυριού, σε μία κοινωνία θρησκόληπτων, συντηρητικών και καχύποπτων όπου σπάνια βγαίνει ο ήλιος ειδικά όταν είσαι κοινωνικά στιγματισμένη όπως η ηρωίδα του βιβλίου. Την αγάπησα την ηρωίδα και εκτίμησα μέσα από τη δική της ζωή όλα όσα ζω και τα θεωρώ δεδομένα. Το διάβασα στα αγγλικά και με συνεπήρε η λογοτεχνική γραφή της συγγραφέως. Ένα πεζογράφημα που τα είχε όλα: λόγο ύπαρξης, ταύτιση με όλους τους ήρωες, υψηλή γλωσσική αισθητική, που διαβάζοντάς το χανόσουν στο λογοτεχνικό όνειρο του έργου.


Ξανθοπούλου Χασιώτη Ζωή Δεν το έχω διαβάσει έχω ακούσει όμως από όλους θετικά σχόλια.

Το μόνο αρνητικο είναι οτι ο τίτλος του βιβλίου δεν ταιριάζει με την υπόθεση.








Λίγα λόγια για το βιβλίο:



Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Agnes Magnu'sdo'ttir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jo'n Jo'nsson με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει.

Μόνον ο To'ti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τους φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Agnes ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.

Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία το "Έθιμα ταφής" είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, πώς μας βλέπουν οι άλλοι, και ως πού θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου