Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Συνεντευξη με τον Ιωάννη Σκευοφύλαξ




Ο Σκευοφύλαξ Ιωάννης είναι Αρχιτέκτων που διαμένει μόνιμα στις Βρυξέλλες .
Είναι Μικρασιατικής καταγωγής και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ
εκδόθηκε απο τον εκδοτικό οίκο Πηγή τον Οκτώβριο του 2015





Ε) Καλησπέρα σας Κε Σκευοφύλαξ
Α) Καλησπέρα και σε σας .







Ε) Θα ήθελα κατ ́αρχάς να σας ευχαριστήσω πολύ γι αυτή την συζήτηση πού δεχθήκατε να έχουμε αλλά νομίζω πως θα συζητήσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα , γενικά .
Α) Κι εγώ αυτό πιστεύω και να σας ευχαριστήσω κι εγώ από την μεριά μου γί αυτή την ευκαιρία που μού δίνετε , να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό και με τα μέλη της ομάδος σας πού απ ́ότι γνωρίζω είναι πάρα πολλά .



Ε) Διάβασα το βιβλίο σας ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα από την
γλαφυρότητα τού λόγου σας , τον διαρκή προβληματισμό σας και γενικά τις στοχαστικές σας διαστάσεις . Μιλήστε μας γι αυτό σας το βιβλίο πού γνωρίζω πως είναι και η πρώτη σας έκδοση στην Ελλάδα .
Α) Πολύ ευχαρίστως . Ναι το βιβλίο ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ είναι η πρώτη μου έκδοση στην Ελλάδα και αποτελείται από μια συλλογή ποιημάτων διαφορετικής έννοιας , γιατί αυτό ήθελα να δώσω στην πρώτη μου έκδοση . Το στίγμα μου . Το ποιητικό , το στοχαστικό , το ιδεολογικό και το κοινωνικό. Θεωρώ πως αυτό επιτευχθηκε σε μεγάλο βαθμό γιατί παρ οτι αυτόυ τού είδους η λογοτεχνική γραφή θεωρείται από πολλούς δύσκολη υπόθεση , η ανταπόκριση του κοινού , ήταν μια ευχάριστη εκπληξη .








Ε) Πειτε μας πως είδατε την επιλογή του βιβλίου σας ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ από τα PUBLIC ως
υποψήφιο ως ένα από τα καλύτερα βιβλία ποίησης στην Ελλάδα για το 2015 .
Α) Αυτό κι αν ήταν μια πολύ μεγάλη ευχάριστη εκπληξη για μένα γιατί το να βρίσκεσαι
συνυποψήφιος έστω και διαδικτυακά με κολοσσούς της ποίησης όπως ο Σεφέρης δεν είναι και μικρό πράγμα . Επ ευκαιρία του λόγου σας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους επέλεξαν τις ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ γι αυτόν τον διαγωνισμό και τους είμαι ευγνώμων .






Ε) Τι σημαίνει για σας να γράφετε ποίηση και πείτε μας αν σκεφτεστε να επεκταθείτε και σε αλλα λογοτεχνικά μονοπάτια .
Α) Για μένα η ποίηση είναι ένα καταφύγιο σκέψεων και προβληματισμών , είναι ότι νιώθω και αισθάνομαι ως άνθρωπος , ότι αγαπώ , γιατί μέσα από ένα μικρό ουσιαστικά κείμενο , ακόμη και μέσα από λίγες λέξεις , να δώσω ώθηση στο ιδανικό , στο φως και σε ότι ζούμε και θα ζούμε ως ανθρώπινο γένος . Ο Ελύτης έλεγε , πως ο ποιητής είναι ο μεσάζων του πνεύματος και δεν θα πρέπει να τον απασχολεί πόσοι και ποιοί τον διαβάζουν . Το μόνο μέλημα τού ποιητή θα πρεπει να είναι , αυτά που γράφει να εδίδονται , Να υπάρχουν δηλαδή γραμμένα σε χαρτί . Αυτό το πιστεύω ακράδαντα και το προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις . Τωρα , όσον αφορά τα άλλα λογοτεχνικά μονοπάτια που μου αναφέρατε , οχι , εγω δεν πρόκειται ποτέ να γράψω μυθιστορήματα , νουβέλες ,και άλλου είδους λογοτεχνικά κείμενα , πρώτον γιατί δεν το '' έχω '' ως γράφων και δεύτερον δεν ειναι ούτε καν στα σχέδια μου .







Ε) πείτε μας ποιούς θεωρείτε κορυφαίους ποιητές και ποιά είναι η γνώμη σας για τα σημερινά λογοτεχνικά δρώμενα στην Ελλάδα , μιας κι εσείς που ζείτε μόνιμα στις Βρυξέλλες θα έχετε ίσως μια πιο σφαιρική αποψη .
Α) Πολλή καλή αυτή η ερώτησή σας και σας ευχαριστώ πολύ που μου την απευθύνετε . Θα σας απαντήσω στο πρώτο σκέλος και θα σας πω , πως για μένα κορυφαίος όλων των ποιητών είναι ο Ελύτης . Ελύτης σημαίνει ποίηση και τίποτα άλλο . Είναι ότι πιό φίνο έχει να παρουσιάσει η Παγκόσμια Λογοτεχνία και δή το Στεμμα της Λογοτεχνίας που είναι η ποίησης . Και βέβαια η Ελλά δα είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αφού έχει καταφέρει να έχει στις τάξεις της κολοσσούς όπως ο Σεφέρης , ο Ρίτσος , ο Καζαντζάκης . Κορυφαίος επίσης ποιητής της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας για μένα ειναι ο Χαλίλ Γκιμπράν . Αλλα ας μη μείνουμε μόνο σε καποια ονόματα αξεπέραστων . Υπάρχουν πολλοί πού είναι ικανοί να μεταλαμπαδεύσουν το φως , γιατί αυτός είναι ο στόχος τελικά . Τώρα όσον αφορά τα σημερινά Λογοτεχνικά δρώμενα στην Ελλάδα έχω να πω τούτο . Η οικονομική κρ ́ση που διάγουμε είναι μεν ένας ανασταλτικός παράγων , αλλά είναι και μιά ευκαιρία για τούς σκεπτόμενους ανθρώπους να προάγουν την ελπίδα , μια έννοια που εκανε πολλούς του περασμένου αιώνα να δώσουν τα φώτα στον Παγκόσμιο πολιτισμό .
Θέλω να πω , πως πρέπει να δούμε την κρίση σαν μια ευκαιρία για έναν καλύτερο κόσμο με
Αγάπη και Ειρήνη . Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι γράφωντες νέοι άνθρωποι και σήμερα στην
Ελλάδα πού όμως δεν τούς δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να εκδώσουν το έργο τους , γιατι πολύ λαϊκά θα το πω , δεν '' πουλάνε ''. Οι εκδοτικοί οίκοι εκτός ορισμένων εξαιρέσεων , οπως πάντα αυτό συνέβαινε , έχουν ως πρώτο στόχο τους το κέρδος γιατί γι αυτούς η έκδοση ενός βιβλίου είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα . Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς .






Ε) Πείτε μας κάτι για τα επόμενα σχέδια σας κι αν ετοιμάζετε κάποια καινούργια έκδοση .
Α) Ετοιμάζω την έκδοση μιας νέας συλλογής ποιημάτων πού και αυτή θα αποτελείται όπως και οι ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ με πάνω από 100 κείμενα και ελπίζω πως θα κυκλοφορήσει σύντομα , πιστεύω στις αρχές τού φθινοπώρου . Υπάρχουν στα συρτάρια μου πέντε έτοιμες ακόμη συλλογές πού θα κυκλοφορήσουν πιστεύω στον χρόνο που τούς πρέπει . Βέβαια συνεχίζω να γράφω ανελλιπώς και δεν θα σταματήσω να το κάνω ποτέ μέχρι να πεθάνω , γιατι για μένα αυτο το είδος γραφής είναι λόγος ύπαρξης .




ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ



Ε) Πείτε μας αν ο έρωτας είναι καθοριστικός παράγων σε κάποιον πού γράφει και μάλιστα ποίηση.
Α) Ναι ο έρωτας είναι καθοριστικός παράγων σε κάποιον πού γράφει και οχι μόνον ποίηση . Οι άνθρωποι έχουμε μια λαθεμένη σκέψη κατα την άποψη μου . Οταν μιλάμε για έρωτα το μυαλό μας παει στον άνδρα , τη γυναίκα και γενικά στις ερωτικές σχέσεις . Για μένα έρωτας ειναι τα πάντα . Η ίδια η ζωή κατ ́ αρχάς , η χαρά , η επικοινωνία , η φύση , η ψυχαγωγία , δεν τελειώνει ο έρωτας μέσα σ έναν άνδρα και μια γυναίκα . Και βέβαια υπάρχει και αυτό , σε πολύ μεγαλο βαθμό και είναι το συναίσθημα πού μπορεί να σε ανεβάσει και πέρα από τα ουράνια και ασφαλώς έχει παίξει και για μένα τον ανάλογο ρόλο στη ζωή μου .





Ε) Πείτε μας αν αληθεύει πως οι ποιητές γράφουν πάντα για μια Μούσα .
Α) Οι ποιητές είναι οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι του κόσμου . Ολοι οι Μεγάλοι ποιητές είχαν
πάντα μια γυναίκα κατά νού . Τώρα αν αυτή πού είχαν κατά νού ήταν η αΜούσα τους ή οχι είναι ένα αλλο θέμα . Για μένα η Μούσα δεν είναι τίποτα άλλο από το Ιδανικό , ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του καθενός . Ασφαλώς και μπορείς να γράψεις ατελείωτα πράγματα για μια γυναίκα για τον έρωτα , ειδικά οταν είναι χαμένος ή ανεκπλήρωτος , για το απόλυτο , για την αξεπέραστη αγάπη , την προδοσία , την απογοήτευση και πολλά άλλα συναισθήματα που κοινωνει ο έρωτας . Ηποίηση όμως είναι ένα συνθετο πράγμα για μένα , στην ουσία ονειρικό και όπως γνωρίζουμε ολοι το ονειρο από την πραγματικότητα απέχει αρκετά .




Ε) Εχω ακούσει πολλούς να σας αποκαλούν ως ποιητή της θλίψης . Γιατι συμβαίνει αυτό .
Α) Ναι μου το έχουν αναφέρει και προσωπικά . Θα απαντήσω με μια ρήση της Μεγάλης μας
Κικής Δημουλά . '' Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση '' . Βέβαια δεν είμαι ένας δυστυχισμένος
άνθρωπος . Η ευτυχία είναι στιγμές και μόνο έτσι τις βιώνω . Οταν γράφω , είμαι ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός μαζί ενός έργου . Μπαίνω στο πετσί τού ρόλου και είμαι αυτός που γράφει . Δεν είναι η ποίηση ένα προσωπικό ημερολογίο όπως πιστεύουν πολλοί ή μια αυτοβιογραφία πού πιστευουν κάποιοι άλλοι .
Η ποίηση είναι το Μέγα κι ο ποιητής ο μεσάζων .




Ε) Θα ήθελα να κλεισουμε αυτή μας την συζήτηση με κατι πού θα θέλατε να πείτε στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό και ειδικά στα μέλη της ομαδος μας .
Α) Θα ήθελα πρώτα απ ́όλα να ευχηθώ υγεία , με διάβασμα ποιοτικό που να ανταποκρίνεται στο ανώτερο του εαυτού και με τα μάτια πάντα ανικτά στο φως και στην ελπίδα .




Ε) Σας ευχαριστούμε πολύ Κε Σκευοφύλαξ γι αυτήν την συζήτηση πού είχαμε και ευχόμαστε να εκπληρωθούν όλοι σας οι στόχοι .
Α) Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την Τιμή πού μου κάνατε και ως αντίδωρο να σας προσφέρω δυο αντιτυπα του βιβλίου μου ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ να τα διαθέσετε όπως εσείς νομίζετε στα μέλη της
ομάδος σας




Ε) Ευχαριστούμε πολύ Κε Σκευοφύλαξ γι αυτή σας την προσφορά και καλή συνέχεια στο έργο σας
Α) Εγώ σας ευχαριστώ πολύ , να είστε παντα καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου