Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ




ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΔΑΚΡΥΑ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Λίγα Λόγια Για Το Βιβλίο:

Δύο δάκρυα, δύο στήθη από τα βάθη της Ιστορίας δίνουν τις λέξεις και τις εικόνες για να παραστήσουμε το δράμα του καιρού μας.
Η Φένια βλέπει τη ζωή της να γίνεται κομμάτια, εξεγείρεται και αφηγείται. Ο καθηγητής Κωστής εξαφανίζεται. Είναι ένας Πολύβιος της εποχής μας – άνθρωπος Ιστορία. Ζούσε μέσα από τις ζωές των άλλων, πρώτες, δεύτερες, υπόγειες ή φανερές. Η εξαφάνισή του τις αποσταθεροποιεί και φέρνει στο φως τα μυστικά ξεχωριστών ανθρώπων που μετέχουν στους Κύκλους «Μελίβοια» και «Αΐντα», καθώς και σε εκείνον της Λιβίας και του 
SuperBoss.
Οι στιγμές και τα πρόσωπα που αφήνει πίσω ο Κωστής ανακεφαλαιώνουν την εποχή τους και τη γενικότερη μοίρα του ανθρώπου· σημαδεύονται από τις μεταστροφές της Τύχης· βρίσκονται στο μεταίχμιο – λίγο πριν, λίγο μετά τις μεγάλες καταστροφές.
Στιγμές άγνωστες: η ολονύκτια συνάντηση του Άρη Βελουχιώτη, λίγο πριν από το τραγικό του τέλος, με τον συντοπίτη του Ηλία Τσιριμώκο, συναγωνιστή στην ηγεσία του ΕΑΜ. Αποκαλύπτονται νέες απόκρυφες πλευρές των εμφυλίων διχασμών. Η ρήξη Ε. Βενιζέλου και Αριστεράς.
Ιστορίες απροσδόκητες: πρώτη φορά όλη η αλήθεια για την απίθανη εμπλοκή επιφανών Ελλήνων στην περιπέτεια του Βέρντι με την «Αΐντα» εν μέσω μιας μεγάλης χρεοκοπίας.
Η Αΐσα, ο Σπύρος και η Ντίμη του «
Café de Flore», η Αλέξια, η Ρομπέρτα, ο εκπαιδευτής των περιστεριών, ο «σύμβουλος Ιωάννης»... ο «Κύκλος των Σκιπιώνων», η γυμνόστηθη της Νουμαντίας, οι σατανικές δίδυμες του Αμπερντίν – ιστορίες, ιστορίες που στο τέλος τους ανταμώνουν την αφετηρία· τα δάκρυα επί των ερειπίων στην αέναη επιστροφή των ηττημένων της Ιστορίας.


ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ FERDINAΝD DE SAUSSURE


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-Φ. ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, 
ΚΑΡΙΝ BOKLUND- ΛΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Λίγα Λόγια Για Το Βιβλίο:

Η σημειωτική εξετάζει τη δομή και τη λειτουργία των συστημάτων νοήματος, από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στο ρούχο, στα αντικείμενα και την καθημερινή συμπεριφορά, στην αρχιτεκτονική και τον αστικό χώρο. Με άλλα λόγια, είναι μία θεωρία του πολιτισμού και αποτελεί πάντοτε ιδιαίτερο κεφάλαιο στις σύγχρονες ανθολογίες των πολιτισμικών σπουδών. Συγχρόνως, επειδή οι ατομικές και συλλογικές ταυτότητες σχηματίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτισμικής επικοινωνίας, η σημειωτική είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας.
Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου επέλεξαν να παρουσιάσουν, μεταξύ των διαφόρων σημειωτικών κατευθύνσεων, την «κλασική» ευρωπαϊκή σημειωτική, ευέλικτο προϊόν της πάντοτε επίκαιρης και ριζοσπαστικής δομικής γλωσσολογίας του Ferdinand de Saussure. Μετά από μία σύντομη επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης του πεδίου και των διαφόρων σχολών της σημειωτικής, αναλύεται εκτενώς η θεωρία της γλώσσας ως συστήματος, η οποία είναι μία θεωρία του σημείου. Ακολουθεί η επέκτασή της στη θεωρία της αφηγηματολογίας, με βάση τις εργασίες της Σχολής του Παρισιού και του κεντρικού προσώπου της Algirdas-Julien Greimas, η οποία είναι πλέον μία θεωρία του κειμένου. Οι συγγραφείς εμπλουτίζουν την παρουσίαση με τις προσωπικές έρευνές τους, με βάση τις οποίες οργανώνουν και το τελευταίο μέρος του βιβλίου, στο οποίο αναπτύσσουν μία πρωτότυπη θεωρία επικοινωνίας.



ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
[περ. 3000 – 323 π.Χ]


ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ: MARC VAN DE MIEROOP
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Λίγα Λόγια Για Το Βιβλίο:

«Ποτέ άλλοτε δεν  ήταν τόσο σηµαντικό για µας να κατανοήσουµε τον τρόπο που διαµορφώθηκε η σύγχρονη Μέση Ανατολή. Αυτό το εµβριθές και ευανάγνωστο βιβλίο µάς επιτρέπει να προσεγγίσουµε τα σηµαντικότεραθέµατα της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, αλλά και να γνωρίσουµε τους διάφορους λαούς και τις κοινωνίες που υπήρξαν σ’ εκείνη την περιοχή ακόµη και πριν από την αρχή της ιστορίας. Αυτό το βιβλίο αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσµα για όσους επιθυµούν να κατανοήσουν τις απαρχές της σηµερινής Μέσης Ανατολής».    Roger Matthews, Πανεπιστήµιο του Reading


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου