Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο ΅ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ¨ της ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ με την ματιά της Ειρηνη Σαγανη


Το νέο βιβλίο της κυρίας Θεοδωρίδου, ένας λογοτεχνικός θησαυρός! Είναι το τέταρτο βιβλίο της που διαβάζω και την έχω λατρέψει.
Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα ξεκινώντας από το 1902 σ’ ένα χωριό στην Καππαδοκία μας μεταφέρει μέχρι το 1950 σ’ ένα χωρίο της Βορείου Ελλάδας μας, αφού πρώτα μας κάνει και ενδιάμεσα ταξίδια στην Καισάρεια, τη Μερσίνα, την Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό και τη Θεσσαλονίκη. Κεντρική ηρωίδα μας η Νιόβη, μια κοπέλα που από τη γέννησή της ακόμη προμηνυόταν η δύσκολη ζωή που θα βίωνε όπως έδειξαν και τα νερά του ποταμού που βάφτηκαν κόκκινα. Η φτώχεια, οι αντιλήψεις της εποχής αλλά και τα δύσκολα χρόνια όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, που με τέχνη πάντα πλέκει η συγγραφέας στην πλοκή των βιβλίων της, δεν επιτρέπει στην Νιόβη να ζήσει όπως είχε ονειρευτεί. Άλλοι ήρωες που περιστοιχίζουν τη Νιόβη, ο ατίθασος Φιλίπ, μεγάλος έρωτας της κοπέλας, η Φεβρωνία, η μητέρα της, η Σουλτάνα, η αδερφή της κ.ά. Όλοι τους χαρακτήρες με διαφορετικές προσωπικότητες που βοηθούν στην εξέλιξη του μυθιστορήματος, με πάθη και αδυναμίες.
Οι εκπληκτικές περιγραφές εξάπτουν την φαντασία του αναγνώστη, μαγεύοντας τον με τα υπέροχα τοπία που περνούν μπροστά του διαβάζοντάς το. Τα συναισθήματα που γεννιούνται τον κατακλύζουν και τον δένουν με τους χαρακτήρες του βιβλίου κάνοντας τον να χαίρεται με τη χαρά τους και να πονά με τον πόνο τους. Τα μηνύματα που προβάλει η συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο της αναδεικνύουν την ανθρωπιά φέρνοντας την σε αντιπαράθεση με μικρόψυχους χαρακτήρες έναντι των καλοσυνάτων. Προβάλλει επίσης τη γυναικεία δύναμη που κυρίως ως μητέρα είναι ικανή να υπομείνει τα πάντα για χάρη του παιδιού της.
Το μόνο που μπορώ να πω ότι μου έλειψε ήταν η λύτρωση, σε μένα ως αναγνώστρια. Δεν είδα τη μετάνοια από αυτούς που έπρεπε, ούτε είδα να πληρώνουν τα λάθη τους (τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα ήθελα αφού η οργή που μου προξένησαν ήταν μεγαλύτερη). Ακόμη μου άφησε κι ένα κενό σχετικά με την Θανασούλα την μεγάλη αδερφή της Νιόβης. Ωστόσο είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει και αξίζει να διαβαστεί! Το προτείνω ανεπιφύλακτα! Συγχαρητήρια στην κυρία Θεοδωρίδου για τα υπέροχα ταξίδια που κάθε φορά μας χαρίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου