Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Το σπίτι των γλάρων" της ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

  Πώς να αποτυπωθεί με λέξεις αυτό το σαρωτικό κύμα συναισθημάτων που βίωσα καθώς ρουφούσα εκστασιασμένη τις σελίδες αυτού του καταιγιστικού μυθιστορήματος; Δύσκολο αλλά θα το προσπαθήσω . "Το σπίτι των γλάρων", λοιπόν, χωρίς καμια διάθεση υπερβολής είναι απο τα καλύτερα μυθιστορήματα στο είδος του. Τώρα θα αναρωτιέστε σε ποιο είδος εντάσσεται. Είναι μια αστυνομικη ιστορία μυστηρίου όπου η βία, η κατάχρηση&η διαφθορά της εξουσιας και ο έρωτας παίρνουν δεσπόζουσα θέση με φόντο τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της Ιταλίας.
  Ένας συγγραφέας και μια αστυνομικος καλούνται να εξιχνιάσουν 15 χρόνια μετά αν ο θάνατος της Εμμέλια, κόρης ενος ισχυρου άντρα, είναι δολοφονία ή αυτοκτονία. Ψάχνοντας επισταμένα για απαντήσεις μυστικά ετών καλά καταχωνιασμένα στο χρονοντούλαπο του παρελθόντος αναδύονται και σοκάρουν με την τρομακτική τους αλήθεια. 
  Ομολογώ πως η συγγραφέας επιτυχημένα κατόρθωσε να με τοποθετήσει από την αρχή ως ερευνήτρια μαζί με τους ήρωες της στην πλοκή. Πρόσωπα άρτια ηθογραφημένα που συμπάσχεις μαζί τους ή κάποια άλλα τα απεχθάνεσαι για τις ανίερες πράξεις τους. Η γραφή ρέει αβιαστα χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Σελίδα στη σελίδα η ένταση κλιμακώνεται και βυθιζεσαι σα δύτης στη θάλασσα του μυστηρίου, που θα βρει απαντήσεις και θα επέλθει η κάθαρση λυτρωτικη για ήρωες και αναγνώστες. Με εξέπληξε ευχάριστα η συγγραφέας, γιατί η γραφή της και ο αριστοτεχνικός τρόπος που διαχειρίστηκε την πλοκη μου θύμισε βιβλία ξένων κλασικών συγγραφέων στο είδος του μυστηρίου. 
  Αν επιθυμείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο με καταιγιστικές εξελιξεις γεμάτο ανατροπές και ταυτόχρονα που θα σας γεννήσει συναισθήματα-γιατί με συγκίνησε βαθιά, ειδικά το τέλος του-μη διστάσετε. "Το σπίτι των γλάρων" θα είναι μια συντροφιά που θα σας καθηλώσει και θα σας συναρπάσει με την αλήθεια του.

ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα
Μια παράξενη πρόσκληση σε μια γκαλερί οδηγεί έναν συγγραφέα στα χνάρια της Εμμέλια, του νεανικού του έρωτα, και τότε θα πέσει στα χέρια του ένα σημείωμά της:
Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979.
Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.
Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.
Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου