Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ του "ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" για το βιβλίο "ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ",της ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



  Έχοντας διαβάσει διθυραμβικές κριτικές για τα βιβλία της Δ.Ιωάννου οι αναγνωστικές μου προσδοκίες για το μυθιστόρημα"οι γιοι της Γαλανής κυράς"ήταν μεγάλες.Δε διαψεύστηκαν ούτε στο ελάχιστο.Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος ένιωσα βαθιά πληρότητα,μεγάλη ικανοποίηση & προβληματισμό για τα μηνύματα που προβάλλονται σ'αυτό το πόνημα. 
   Στην αρχόντισσα των Κυκλάδων,στη Σύρο του 1841 δυο άντρες ολότελα διαφορετικοί μεταξύ τους στην εμφάνιση&το χαρακτήρα,ο Ρήγας & ο Δαμιανός κάνουν την εμφάνισή τους&πυροδοτούν εξελίξεις που θα επηρεάσουν τρεις γενιές μετά .Προσπαθώντας να αποτινάξουν τα πάθη&τα λάθη του παρελθόντος κάνουν ένα ξεκίνημα ,το οποίο αναστατώνει τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα.Η Αργυρώ,η Ζαμπία & η Βέρα θα βρεθούν στο διάβα τους.Έτσι, όλα τα πρόσωπα εμπλέκονται σ'ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που θα φέρει στο φως την αιώνια διαμάχη του καλού με το κακό. 
   Άλλωστε,το βιβλίο αυτό πραγματεύεται σα θέμα.Τη διαμάχη φωτός-σκοταδιού,ζωής-θανάτου,καλού με το κακό.Έχοντας η συγγραφέας στη φαρέτρα της την πλούσια αφηγηματική της δεινότητα,την απύθμενη εκφραστική της δύναμη&την ατμοσφαιρική πλοκή κάνει τον αναγνώστη συνοδοιπόρο μιας ιστορίας γεμάτης έρωτα&μυστήριο.Με αμείωτο το ενδιαφέρον παρακολουθούμε τους ήρωες,πρόσωπα τραγικά,να παλεύουν με τις αμαρτίες του παρελθόντος &με τα λάθη που στοίχειωσαν&στοιχειώνουν τις ζωές τους για να μπορέσουν να αποτινάξουν από πάνω τους αυτό το ζυγό που τους βαραίνει.Τα "βάζουν"με την ίδια τους τη μοίρα θέλοντας να λυτρωθούν.Οι πολυδιάστατοι ήρωες,η αριστοτεχνικά δομημένη πλοκή &η υψηλής αισθητική γλώσσα καθιστούν αυτό το πόνημα της Ιωάννου ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στο χωροχρόνο,σε διδάσκει με το βάθος των μηνυμάτων του&σε προβληματίζει με την αλήθεια του.Μπορεί στην αέναη μάχη του καλού με το κακό να υπάρχουν πάντα απώλειες που πονάνε&πληγώνουν σαν μαχαίρια,ο άνθρωπος όμως ο καλός & προικισμένος με σοφία & φρόνηση βγαίνει πιο δυνατός.Έτσι,μετά τις δοκιμασίες που λάβωσαν την ψυχή του ζει με ένταση το παρόν&ατενίζει ανυπόμονα το μέλλον,όποιο &να του είναι σχεδιασμένο.Πολύ,απλά,η συγγραφέας μας δείχνει με παραστατικότητα με αυτό το βιβλίο πως όσες αμαρτίες γονέων&αν βαραίνουν τα παιδιά,αυτά μπορούν να χαράξουν νέα πορεία ζωής στο φως,αρκεί να το θέλουν.

ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σύρος 1841 

Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας. 

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο. 

Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα. 

Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια. 

Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι; 

Ένα μυθιστόρημα όπου ο έρωτας και το μυστήριο συνυπάρχουν αρμονικά, και η νησιώτικη ντοπιολαλιά ενσωματώνεται αβίαστα στη γραφή της συγγραφέως που ταξιδεύει τον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου