Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ" Δ.ΣΙΜΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ


 "Τα βατράχια", λοιπόν, με τον ιδιαίτερο τίτλο, το μονοθεματικό αλλά ταυτόχρονα ελκυστικό εξώφυλλο είναι ένα σύγχρονο, ιδιαίτερα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με ατμοσφαιρική χροιά. Το ξεκίνησα δειλά δειλά, γιατί δε διαβάζω συχνά αυτού του είδους τη λογοτεχνία και σελίδα στη σελίδα με κλιμακούμενη ένταση διαπίστωσα πως είχα στα χέρια μου ένα βιβλίο δυναμίτη. Ο συγγραφέας σ'αυτο το βάπτισμα του πυρός παντρεύει αριστοτεχνικά μια δολοφονία ενός ανήλικου κοριτσιού στη Χαλκίδα του σήμερα με τις ζωές δυο παιδιών στο Αλιβέρι του χτες. Δυο ιστορίες παράλληλες εξίσου δυνατές που καθηλώνουν και γεμάτες μυστήριο ανεβάζουν την αδρεναλίνη του αναγνώστη στα ύψη. Ο αστυνόμος Καπετάνιος καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση. Όλοι θέλουν απαντήσεις και η σοκαρισμένη κλειστή κοινωνία γίνεται θεατής συγκλονιστικών εξελίξεων και μυστικὠν καλά καταχωνιασμένο, τα οποία έρχονται στο φως, γιατί τα θύματα ζητούν δικαίωση και ο αναγνώστης κάθαρση.  

  Σχολικός εκφοβισμός, μαστροπεία και κατάχρηση εξουσίας ειναι τα θέματα που καταπιάνεται ο συγγραφέας με αμεσότητα. Ο λόγος του απλός αλλά στιβαρός κατορθώνει μα κάνει τον αναγνώστη θεατή ενός συνταρακτικού φιλμ νουάρ. Οι ήρωες του, καθημερινά πρόσωπα με πάθη και αλήθειες ζωής, είναι άψογα δομημένοι. Μου άρεσε ιδιαίτερα που ο Δ.Σίμος εναλλάσσει με μαεστρία τα πρόσωπα στην αφήγηση και οι χρονικές μετατοπίσεις γίνονται χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Αντιθέτως, τον κρατά όμηρο των γεγονότων που περιγράφει με παραστατικότητα έντονη. Ομολογώ χωρίς φόβο αλλά με πάθος πως λάτρεψα "τα βατράχια" και ευελπιστώ να υπάρξει συνέχεια. Θερμά συγχαρητήρια στο Δημήτρη που εντάχθηκε αναγνωστικά στη χρονιά μου, ένα μυθιστόρημα που με καθήλωσε.

ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

 - Χαλκίδα 2011
"Κοίταξα τη φωτογραφία, ένιωσα σαν να ήμουν εκεί, να έβλεπα το πτώμα από κοντά.
Ένα κοριτσάκι με βρεγμένα μαλλιά που δίπλωναν πίσω από δύο πεταχτά αυτιά. Φορούσε μόνο τα εσώρουχα. Οι ώμοι της κατάλευκοι, σκελετωμένοι. Το φως από το φλας της σήμανσης αντανακλούσε μέσα στα μάτια της".
Η βροχή αρχίζει. Το ποτάμι φουσκώνει. Τα βατράχια ετοιμάζονται για το τραγούδι τους.
Το έγκλημα μιας νεαρής μαθήτριας προσφέρει στον αστυνόμο Καπετάνο τη μοναδική ευκαιρία που του απομένει. Παραγκωνισμένος από οικογένεια και τοπική κοινωνία, αντιμετωπίζει ολομόναχος τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η μοναδική συντροφιά του ο καπνός από τα πουράκια βανίλιας. Η εύρεση της σορού μέσα στα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού φέρνει την επιστροφή στη δράση. Η σύλληψη του δολοφόνου φαντάζει ως η μοναδική οδός προς τη λύτρωση. Τα χέρια του πρέπει να λερωθούν, να ξεφλουδίσουν τον σάπιο φλοιό χρόνιων μυστικών. Η αναζήτηση ξεκινάει. Η παγίδα τον περιμένει, τοποθετημένη στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν τη νύχτα του διωγμού του.
- Αλιβέρι 1985
Δυο αδέλφια που δεν ενώθηκαν με δεσμούς αίματος. Ένας κήπος γεμάτος λάσπη. Απώλειες ζωών που θα χωρίσουν και θα ενώσουν τις ψυχές τους. Η μετάβαση μιας οικογένειας από την ευημερία στη φτώχια. Ένα βίος που χάνεται. Πώς το αγροτόσπιτο στο Αλιβέρι θα δώσει τη λύση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου