Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητάει συγγνώμη" FREDRIK BACKMAN, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, με την ματιά της ΠΟΠΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ



Όλα τα εφτάχρονα παιδιά αξίζει να έχουν σούπερ ήρωες. Ειδικά όταν νιώθουν πως είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά. Ειδικότερα όταν ένας από αυτούς τους σούπερ ήρωες είναι η γιαγιά του.
Η Έλσα είναι ένα εφτάχρονο παιδί. Η σχέση που έχει με τα παραμύθια, τους σούπερ ήρωες και τη γιαγιά της είναι μοναδική. Γιατί η γιαγιά έχει φροντίσει να χτίσει γύρω της έναν κόσμο μαγικό, έναν κόσμο που δεν υπάρχουν φόβοι, έναν κόσμο που όλα επιτρέπονται και που ο καθένας αισθάνεται σούπερ ήρωας. Και πάνω απ’ όλους η μικρή Έλσα. Κάποια στιγμή, όμως, ακόμα κι οι σούπερ γιαγιάδες πεθαίνουν. Γι’ αυτό η σουπερ γιαγιά φροντίζει να φτιάξει ένα κυνήγι θησαυρού και γνώσης για την Έλσα, ώστε να γίνει πιο ανάλαφρη η απουσία της. Της αφήνει διάφορες επιστολές να μοιράσει στους φίλους της, ζητώντας τους συγγνώμη για όσα πράγματα έκανε τα προηγούμενα χρόνια και τους πλήγωσαν. Έτσι η Έλσα ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακαλύψει ποια ήταν η γιαγιά της πριν γίνει γιαγιά της και… (ε, ας αφήσω κάτι να το ανακαλύψετε μόνοι σας!). Ένα ταξίδι με τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες εκπλήξεις του. Ένα ταξίδι που επιβεβαιώνει περίτρανα πως σούπερ ήρωες δε βρίσκονται μόνο στα παραμύθια αλλά και στην πραγματική ζωή, γύρω μας. Γιατί κάθε εφτάχρονο παιδί αξίζει να έχει σούπερ ήρωες.
Ένα βιβλίο αλληγορικό. Ένα βιβλίο που χτίζει με τον πιο παραμυθένιο τρόπο την καθημερινότητά μας. Ένα βιβλίο που δείχνει πως οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας και μας φαίνονται –καμιά φορά- περίεργοι, είναι έτσι γιατί κουβαλάνε μέσα τους ένα μικρό ή μεγάλο βάρος. Ένα βιβλίο ύμνος για τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, την αυταπάρνηση, τη συντροφικότητα και την οικογένεια.
Φιλική συμβουλή: Μην το διαβάσετε αν δε θέλετε να νιώσετε πάλι παιδί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου