Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΜΗΝΗ ΜΠΑΡΑΚΛΗ ΣΤΟ "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"



Ευχαριστώ πολύ την εξαιρετική ομάδα «Βιβλίο της Παρέας», την άψογη διαχειρίστριά της, Εύα Νάτση και την πολύτιμη συντροφιά της Παρέας, όλους εσάς, που με τις ερωτήσεις σας, μου δώσατε τροφή για σκέψη, και την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουμε. Ευχαριστώ πολύ για όλες αξιόλογες ερωτήσεις, που συγκεντρώθηκαν στις παρακάτω απαντήσεις, καθώς και τα όμορφα σχόλιά σας. Εύχομαι να ανταμώνουμε στο χρόνο με δύναμη,  αισιοδοξία και φωτεινά συναισθήματα εις πείσμα των καιρών. 


1.      Litsa Labrakopoulou Η ερώτηση μου είναι τι κοινό στοιχείο θα μπορούσε να βρει ανάμεσα σε αυτά τα δύο της βιβλία;

Ίσως το παρελθόν, που στοιχειώνει τους ήρωες και στα δυο βιβλία, για διαφορετικούς λόγους και αιτίες, κρατώντας μέσα του ένοχα μυστικά ή σκοτεινά κομμάτια του εαυτού τους. Ίσως πάλι, να είναι κοινός και ο αγώνας των ανθρώπων, από διαφορετικές πάντα αφετηρίες, να παλέψουν με τις σκιές τους, τις πράξεις τους, τον μεγαλύτερο εχθρό τους… τον ίδιο τους τον εαυτό.

2.      Βασω Παραμπατη Τα βιβλία της βασίζονται σε αληθινές ιστορίες ή είναι μυθοπλασία? Θα ήθελα το μυστικό της πεταλούδας.

«Το μυστικό της πεταλούδας» βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία από τα χρόνια του εμφύλιου που έγινε η σπίθα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Το «Σμύρνη. Κυνήγι Μαγισσών», επίσης βασίζεται σε μία οικογενειακή ιστορία, που διαδραματίστηκε στην Κάτω Παναγιά, κωμόπολη της Σμύρνης, και ιδιαίτερη πατρίδα του παππού μου. Η αδερφή του, η Αργυρώ, ήταν το πρόσωπο που με ενέπνευσε την ιστορία αυτή.



3.      Litsa Labrakopoulou Ο τίτλος του βιβλίου «Το μυστικό της πεταλούδας» από που τον εμπνεύστηκε?

Αλληγορικός τίτλος, η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα ομοιάζει με το ταξίδι της ψυχής που προσπαθεί να σπάσει το κουκούλι, να απαλλαχθεί από τα πάθη της και να πετάξει ελεύθερη. Το ταξίδι αυτό, στην προκειμένη περίπτωση θα το κάνει ο Αυγουστής, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, που μέσα από μια πορεία ζωής θα μεταστραφεί από αγρίμι σε μια οσιακή μορφή, κάτω από το βάρος  ενός μυστικού από το μακρινό παρελθόν που στοίχειωσε τις ψυχές των ανθρώπων της ιστορίας.

4.      Kasiani Kosmidou Ας μιλήσουμε για το επίπεδο δημιουργίας ενός χαρακτήρα, πως αποτυπώνεις ένα χαρακτήρα στο χαρτί? Προσπαθείς να μπεις στο πετσί του ρόλου?

Μοιάζει κάπως με κυοφορία, αρχίζει από έναν κόκκο της ύπαρξής του και σταδιακά  αναπτύσσεται, εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί κάποιες φορές μέσα στη διαδικασία αυτή να ανατρέξεις και δυο γενιές πίσω για να δικαιολογήσεις, να κατανοήσεις την προαίρεσή του, όποια κι αν είναι. Είναι ένα ψυχογράφημα, που για να συμβεί, πρέπει να έχεις αφουγκραστεί πρώτα τον ήρωά σου, να δεις τον κόσμο πίσω από το δικά του μάτια, και όχι τα δικά σου. Η τέχνη αυτή πολλές φορές μου θυμίζει εκείνη της υποκριτικής, υποδύεσαι το ρόλο, γίνεσαι εσύ, εκείνοι.



5.      Ελισσάβετ Πιτσινή Ήθελα να ρωτήσω από που εμπνεύστηκε αυτήν την ιστορία και κατά πόσο πιστεύει η ίδια στα μάγια και στις μάγισσες. (δεν το έχω διαβάσει, αλλά θέλω πολύ! Έχω καταγωγή απο τη Σμύρνη κ φαίνεται τόσο ενδιαφέρον! )

Ο όρος «κυνήγι μαγισσών» αναφέρεται σε εξονυχιστικές έρευνες, στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με τη διερεύνηση της οικογενειακής ιστορίας της ηρωίδας που θα την γυρίσειπολλάχρόνια πίσω. Προφανώς το κακό υπάρχει γύρω μας, παντού, πίσω από λογιών λέξεις κι έχει την τάση να αναμιγνύει ανθρώπους και να πολλαπλασιάζεται, σα χιονοστιβάδα που κατρακυλά και μεγαλώνει. Τι δύναμη όμως θα είχε, αν μας έβρισε πάντα απαθείς;Ας αφήσουμε τη χιονοστιβάδα να κυλήσει, ακόμα κι αν κάποιες φορές περάσει από πάνω μας, αρκεί να μην μας πάρει μαζί της.

6.      Dora Avramopoulou Πως νιωσατε όταν κρατήσατε για πρώτη φορά τυπωμένο το πρωτο σας βιβλιο?

Ήταν μια μεγάλη χαρά, ένα απρόσμενο δώρο της ζωής που το δέχτηκα με συναίσθηση της εύνοιας της τύχης και με επίγνωση της προσπάθειας τόσων ανθρώπων που γράφουν μαζί με εμένα και δεν κατάφεραν ακόμα να εκδώσουν το βιβλίο τους.



7.      Vasiliki Touloupi Εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να ρωτήσω την γλυκύτατη Ισμήνη ποιος άνθρωπος είναι ο αυστηρός κριτής της στο στάδιο της απλής γραφής του βιβλίου πριν την ολοκλήρωση του (δηλαδή όταν σκέφτεται πως να συνεχίσει την ζωή ενός ήρωά της ....αν υπάρχει κάποιος που επιζητεί την γνώμη του). Σας ευχαριστώ πολύ.

Νομίζω πως ο πιο αυστηρός κριτής, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Κατά τη διάρκεια της γραφής ενός βιβλίου, είναι σα να ζεις σε δυο παράλληλα σύμπαντα. Χαίρομαι να μιλάω για τους ανθρώπους του, να μοιράζομαι τις ιστορίες τους, τα πάθη τους. Υπάρχουν φίλοι καλοί, με λογοτεχνικά κριτήρια που εκτιμώ, και μέσα σε αυτή τη διαδρομή συμβαίνει να διαβάζουν τα κείμενά μου. Νομίζω όμως πως αυτό γίνεται περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, καθώς ο δημιουργός γνωρίζει πάντα την ποιότητα των γραπτών του. Αν δεν γοητεύσει το κείμενο πρώτα εκείνον, σίγουρα δεν θα ξεσηκώσει κανέναν.Επίσης, πάντα προβληματίζεσαι με τις σκέψεις των άλλων, στέκεσαι σε αυτές, όμως όταν γνωρίζεις την πρόθεση του βιβλίου και που θέλεις να το φτάσεις, οι σκέψεις που δημιουργούνται από αγαπημένους ανθρώπους, φτάνουν πάντα μέχρι ένα σημείο, καθώς είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση όλο αυτό, μια προσωπική μάχη.



8.      Αποστολος Κόπανος Ποιες ώρες της ημέρας σας αρέσει να γράφετε?

 Συνηθίζω να γράφω νωρίς το πρωί, το ιδανικότερο, πριν την ανατολή του ήλιου.

9.      Τάνια Χαμοπούλου Υπάρχει στο μυαλό σας το επόμενο βιβλίο ???

Αυτή την εποχή γράφω το επόμενο βιβλίο, και είναι σα να βρίσκομαι σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.  Είναι μια ιστορία που ακουμπάει πάλι σε ταραχώδεις εποχές και σε ένα ανέκαθεν ιδιαίτερο ιστορικά σημείο της Ελλάδας. Στο κέντρο της όμως βρίσκεται πάντα ο πολυδιάστατος άνθρωπος, και αυτό μου ασκεί τη μεγαλύτερη γοητεία.

10.  KaterinaTsolaki Σας ιντριγκάρει περισσότερο η συγγραφή ενός βιβλίου με ιστορικό υπόβαθρο;

Το ιστορικό υπόβαθρο μου ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη, ίσως γιατί το απολαμβάνω κι εγώ  σαν αναγνώστρια. Κρατάει ζωντανή την ιστορία, διαφυλάσσει σημαντικά κομμάτια της μικροιστορίας ενός τόπου που τείνουν να χαθούν μέσα στο χρόνο. Η ιστορία πρέπει να μένει ζωντανή, είναι μαθήματα που πήραμε σαν λαός με μεγάλο τίμημα, που διδάσκουν το παρών και το μέλλον. Αλλά ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, παρατηρώντας την ιστορία βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα, βγαίνεις από τον μικρόκοσμό σου, με μια δίκαιη ματιά. Είναι θεματοφύλακες μεγάλων πράξεων με ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις... «ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου