Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η αλήθεια που θέλω να ξεχάσω", ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΘΕΑΚΗ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

  Μπορεί μια αγάπη να επιβιώσει όταν ορθώνονται μπροστά της τείχη και η λαίλαπα του πολέμου; Μπορεί η πληγωμένη ερωτευμένη ψυχή να ξεχάσει και να συγχωρέσει ενώ έχει περάσει βάσανα και κακουχίες ζωής; Πόσο σκληροί μπορεί να γίνουν κάποιοι γονείς όταν αισθάνονται πως τα παιδιά τους έπραξαν λαθεμένα και αμαύρωσαν την υπόληψη τους; Σ'όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ιστορία της Περσεφονης και του Αντόνιο, της Ιωάννας και του Χανς. 

  Βασισμένο σ'αληθινη ιστορια, το μυθιστόρημα της Μανθεάκη μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β'Παγκοσμιου πολέμου κάνοντας στάση στην Αμερική, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες. Οι ιστορίες των τεσσαρων ατόμων που προανέφερα σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενος παιδιού είναι δυνατές, με βάθος και συγκινούν. Ομολογώ πως καθώς ξετυλίγονταν το κουβάρι της πλοκής αδηφάγα διάβαζα τις σελίδες του και οι αλήθειες που διαπραγματεύονταν έπαιρναν σάρκα και οστά μπροστά μου με ένταση. 

  Η ιστορία της Περσεφόνης και του πλούσιου αφεντικού του υποστατικού που δουλεύει η οικογενειά της με συνεπήρε ορθώνοντας μπροστά στη συνείδηση μου τα λάθη που κανουμε κρινοντας αυστηρά τις σχέσεις που φαίνονται αταιριαστες στα μάτια μου. Επίσης και η Ιωάννα που απαρνήθηκε την οικογένεια της για τον έρωτα του εχθρού δειχνει πως ο αληθινός έρωτας επιβιωνει όταν οι συναισθηματικα εμπλεκομενοι έχουν τσαγανό και θαρρος. Η αγάπη δε γνωρίζει ορια. Δε σταματά μπροστά στα εμποδια. Δε φοβάται τις διαφορές. Δεν δειλιάζει στα σύνορα και τις ανισοτητες.

  Με λίγα λόγια είναι ένα μυθιστορημα για την αλήθεια του έρωτα, για το βάθος της ανιδιοτελούς αγάπης και για το πάθος των ανθρώπων που μπροστά σε όσα βιώνουν δε δισταζουν να υπερκεράσουν δεσμους αιματος γιατί πολύ απλά καρδιοχτυπούν. Υμνος στον έρωτα, επωδός στο μεγαλείο του ανθρώπου και ελεγεια αντιπολεμική. Μπράβο στη συγγραφεα για αυτό το μυθιστόρημα που μας παρέδωσε, γιατι οι ήρωες της καθημερινότητας αγαπουν και ερωτευονται ακόμα και οταν η φρίκη του θανατου, τους συναντα στο σταυροδρομι της ζωής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου