Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΥΦΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ", ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, εκδόσεις ΠΗΓΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στα δύσκολα χρόνια της εποχής εκείνης οπού οι έλληνες ζούσαν στην  Πόλη αρμονικά με τους Τούρκους, να τον ταξιδέψει σε αλλοτινούς τόπους, μα κυρίως να τον μυήσει στα κρυμμένα μυστικά, τα τραγικά λάθη, τις ίντριγκες, τους έρωτες που φιλοξένησε στους κόλπους της στο πέρασμα των χρόνων, κάτω από το πέπλο μιας πανίσχυρης κατάρας, που διψούσε για εκδίκηση. 
Είναι από τούτα τα ταξίδια που ξεκινούν με βλέμματα που σιγοψιθυρίζουν έρωτα και υποσχέσεις παντοτινές, γράφοντας τη Μοίρα τους σε μια χούφτα θάλασσα που τις Ψυχές περίσσια ανταμώνει παρά χωρίζει.

Η αφήγηση της ιστορίας έχει ως αφετηρία τον ερχομό στη ζωή της μικρής Λυδίας, της κόρης του Δημήτρη Κουγιουτζόγλου. Ένα γεγονός που θα έρθει να μπερδέψει τα νήματα της Υφαντρας που παραμόνευε σε μια γωνία να τυλίξει στον ιστό της ότι βρει στο διάβα της. Σκοτεινή και απειλητική, παραμονεύει να απλώσει τα δίκτυα της.
Σαν αφεθείς από τις πρώτες ακόμη σελίδες στα νοερά μονοπάτια του έρωτα, τα βήματα θα σ’ οδηγήσουν στην όμορφη Ξανθη των αρχών του 20ου αιώνα. Εκεί, οπού δυο νέοι, ο Δημήτρης Κουγιουτζόγλου, γνωστός καπνέμπορος και η Ολυμπία, θα ενώσουν τις ζωές τους και θα φέρουν στον κόσμο τα δίδυμα ΑΓΓΕΛΟ και ΕΥΑΝΘΙΑ. Όλα κυλούν ομαλά με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία τις εμπορικές τους επιχειρήσεις. Το μοναδικό μελανό κομμάτι της ζωής τους, αποτελεί η υποδούλωση της χώρας από τους Βούλγαρους κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Την εποχή εκείνη, οι Ξανθιώτες βιώσαν την αγριότητα και την τρομοκρατία, ακόμα και τον θάνατο. Κάπως έτσι χάθηκαν άδικα οι γονείς των διδύμων και τα παιδιά αναγκαστικά δόθηκαν να μεγαλώσουν σε ένα ορφανοτροφείο. Τα χρόνια που περνούν θα βρουν τα παιδιά να έρθουν αντιμέτωποι με την μοίρα που τους περιμένει. Την όμορφη Ευανθία που πιστεύει πως η μόνη λύση να γλυτώσει από την φτώχια εφόσον δεν έχει κάπου να στηριχτεί και βλέπει σαν λύση το γάμο της με έναν μεγάλο και πλούσιο κύριο, τον Βασίλη Δαλιο, αλλά και σαν λύση για να βοηθά οικονομικά τον αδελφό της Άγγελο, τον οποίο αγαπάει πολύ και δεν σκοπεύει να τον αφήσει ποτέ από την έγνοια της. Οι ζωές όλων έχουν μπλεχτεί σ’ ένα γαϊτανάκι που στροβιλίζεται ολοένα και πιο γρήγορα παρασύροντάς τους σε μοιραία λάθη, τραγικές αποφάσεις και μυστικά, που η αποκάλυψή τους θα στιγματίσει τη ζωή τους για πάντα.
Ο Άγγελος με την σειρά του σε μια προσπάθεια να κρατηθεί στα πόδια του χωρίς να έχει ανάγκη την βοήθεια του Δαλιου που τον γεμίζει κάθε φορά με προσβολές, αποφασίζει να φύγει στην διπλανή χώρα, στην Πόλη, και να πάρει την ζωή στα χεριά του. Κι ενώ θα καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη οικονομική ευημερία και να γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους γαμπρούς της ΠΟΛΗΣ, κάπου εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη γυναίκα που θα συμμαζέψει για πάντα την ζωή του, μια όμορφη Τουρκάλα και παράλληλα αλλόθρησκη, την Λυδία. Και πως να μην πέσει στα δίχτυα της... Πώς να μην υποκύψει στο θανατηφόρο συνδυασμό που επιβάλλεται από μια γυναίκα με ανεπτυγμένο το πνευματικό επίπεδο με το σωματικό κάλος που κουβαλούσε πάνω της!!! Και πως θα βάλεις τον έρωτα σε καλούπια όπως αναφέρει η συγγραφέας!!! Πώς θα υποτάξεις το αδάμαστο που παραμονεύει να ξεφύγει!!! Για να καλπάσεις με άλογα πρέπει να γίνεις άλογο!!! Για να κάνεις παρέα με λύκους πρέπει να γίνεις λύκος!!! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μα και οι συνέπειες είναι καταστροφικές πολλές φορές!!! Ένας έρωτας καταδικασμένος και μια αγάπη που θα γεννήσει το μίσος και το φθόνο. Μια οικογένεια που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το στίγμα της διαφορετικότητας σε εκείνους τους άγριους καιρούς στην Κωνσταντινούπολη. Και η Υφαντρα πάντα εκεί, παρούσα, να κινεί τα νήματα και να υφαίνει τις ζωές τους, όπως εκείνη είχε προσχεδιάσει. Τα χρόνια που περνούν θα φέρουν στην οικογένεια χαρμόσυνα γεγονότα, μα και πόνο. Και μέσα στον κύκλο ζωής και θανάτου, ένα ερωτικό πάθος καίει ασίγαστο, μια αγάπη που ψάχνει τον παράδεισό της, ανάμεσα στο θάνατο, στην πίστη στον αγώνα και στο μίασμα μιας ολόκληρης κοινωνίας.  

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό ζωής, που διατρέχει ιστορικά γεγονότα της εποχής, μάς συστήνει την ξελογιάστρα ΠΟΛΗ και μας ξεναγεί στους δρόμους και στα σοκάκια της. Μέσα σε μια πόλη που ακμάζει και μοιάζει με πολύβουο μελίσσι, βλέπουμε την Λυδία, η οποία γεννημένη στη μικρά Ασία, την εποχή που οι πατρίδες «άλλαζαν χέρια» κατά πως βόλευε τους πολιτικούς. Και δίπλα της μια μυστηριώδη υφαντρα να υφαίνει την ζωή της και να την μπλέκει διαρκώς στον ιστό της. Τι κι’αν είναι μουσουλμάνα? Ο έρωτας της για τον υπέροχο Άγγελο από την Ξανθή, ήταν αφορμή να γίνει βοράς στα χέρια της ιστορίας. Και όταν ήρθε η ώρα να θυσιαστεί, έπεσε στο βωμό όρθια σαν την Ιφιγένεια για να κρατήσει την αγάπη της ζωντανή. Αν και η ζωή της καθορίζεται από το όνομα και την καταγωγή της, διεκδικώντας να είναι δέσμια μιας δύσκολης αποστολής, όσο και να την κρατά σφιχτοδεμένη στον ιστό της η Υφαντρα, θα καταφέρει να ενώσει την ζωή της στο ίδιο υφαντό, ταξιδεύοντας με πορεία το ανέφικτο. Αρα θα καταφέρουν να διασωθούν μέσα από διωγμούς, θανάτους, μυστικά και αποκαλύψεις; Ποιο να’ ναι άραγε το ριζικό τους και τι τραγωδία να υφαίνουν οι Μοίρες στο προσκεφάλι τους;

Η γραφή της συγγραφέως με συνεπήρε· αξιοποιώντας τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας και χωρίς τραβηγμένες περιγραφές, κατάφερε να μεταφέρει με ένταση, ζωντάνια  και παραστατικότητα, την πορεία των ηρώων, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως τον αποτρόπαιο διωγμό των ελλήνων της από την Πολη. Την ισοπέδωση και λεηλασία κάθε τι ελληνικού. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξεπηδούν διαρκώς εικόνες ξέχειλες από τα συναισθήματά των ηρώων, και ο αναγνώστης αδυνατεί να παραμείνει αμέτοχος: βυθίζεται στις συγκλονιστικές καταστάσεις που βιώνουν, και νιώθει τον πόνο της απώλειας, την αγωνία για την έκβαση των συγκρούσεων, την απόγνωση μπροστά στο δίλημμα. Και χωρίς να το καταλάβεις γίνεσαι και εσύ ένα μαζί τους, συμπάσχεις, και ψάχνεις να βρεις τρόπο να λυτρωθούν, για ν’ απαλλαχθείς και εσύ από τον ιστό της Υφαντρας. 


 Σε αυτόν τον κόσμο το μόνο αναντικατάστατο είναι η ανθρώπινη ζωή όμως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά...και η διαφορά είναι πώς η ζωή είναι μία και αποτελείται από ανθρώπους που ποικίλλουν σε ποσότητα, ποιότητα και πάει λέγοντας!!! Κάθε λογής, κάθε νοοτροπίας, κάθε χαρακτήρα. Καθε άνθρωπος κι ένας σκοπός και... κάθε σκοπός και μια ιστορία!!! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μα και οι συνέπειες είναι καταστροφικές πολλές φορές!!! Βαθιά τα μυστικά λοιπόν πού ο σκοπός επιβάλλει και η συγγραφέας με άψογη απόλυτη και αψεγάδιαστη μα και λυτή γραφή σε παρασύρει χωρίς κούραση και κενά να χωθείς βαθιά μέσα στην ουσία της σκέψης!!! Κι εδώ με απόλυτη επιτυχία το ρητό...τα διαμάντια κρύβονται στο χώμα...κοντραρει επάξια και με απόλυτη επιτυχία το.... ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!!! 

Προκαταλήψεις, στερεότυπα και άγραφοι νόμοι, προβάλλουν μέσα από τη δωρική και εξαιρετικά δυνατή πένα της κας Διαμαντή και προβληματίζουν, συγκλονίζουν, συγκινούν.
Νηνεμία πριν την τρικυμία. Ο δρόμος δύσβατος, με απρόσμενα και κρυμμένα μυστικά. Αφήνοντας οδυνηρά την αλήθεια να σπέρνει ονειρικούς εφιάλτες και να θερίζει δάκρυα στο πέρασμα του Χρόνου.
Κι όμως, οι αποκαλύψεις πολλές. Οι ανατροπές αναπάντεχες. Με τις ανεκπλήρωτες ευχές ν’ αποκαλύπτουν ελπίδα εκεί που η λογική ξαποσταίνει.
...όμως έτσι είναι η ζωή.
Και πώς αλλιώς να είναι από την στιγμή που όλα τα υφαίνει με μαεστρία η Υφαντρα;

Συνδυάζοντας το μεταφυσικό στοιχείο με την ιστορική αφήγηση, αλλά και την σύγχρονη εποχή με το παρελθόν, η Βασιλικη Διαμαντη μας συστήνεται μέσα από αυτό, με μια ιστορία η οποία διαθέτει, εκτός των άλλων και μυστηριακές προεκτάσεις, που όχι μόνο να σε αφήσουν ασυγκίνητο δεν μπορούν, αλλά σε κρατάνε καθηλωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, καθιστώντας αδύνατον το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, παρά μονάχα όταν θα έχεις γυρίσει την τελευταία σελίδα. Συνεχείς ανατροπές, μυστήριο, δράση, αγωνία και συναίσθημα, μπλέκονται όλα μαζί σε ένα κουβάρι το οποίο ξετυλίγεται αργά και με μαεστρία μπροστά στα μάτια μας, αποκαλύπτοντάς μας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις λέξεις σταθερά, κάνοντάς μας να αισθανθούμε πως αποτελούμε μέρος των σκοτεινών μυστικών που αυτή κρύβει, σε ένα παιχνίδι της μοίρας που όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει ζωντανό και αλησμόνητο. Αναζητήστε το βιβλίο και χαθείτε στη μαγεία του και δεν θα χάσετε.

 Σε αυτόν τον κόσμο το μόνο αναντικατάστατο είναι η ανθρώπινη ζωή όμως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά...και η διαφορά είναι πώς η ζωή είναι μία και αποτελείται από ανθρώπους που ποικίλλουν σε ποσότητα, ποιότητα και πάει λέγοντας!!! Κάθε λογής, κάθε νοοτροπίας, κάθε χαρακτήρα. Καθε άνθρωπος κι ένας σκοπός και... κάθε σκοπός και μια ιστορία!!! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μα και οι συνέπειες είναι καταστροφικές πολλές φορές!!! Βαθιά τα μυστικά λοιπόν πού ο σκοπός επιβάλλει και η συγγραφέας με άψογη απόλυτη και αψεγάδιαστη μα και λυτή γραφή σε παρασύρει χωρίς κούραση και κενά να χωθείς βαθιά μέσα στην ουσία της σκέψης!!! Κι εδώ με απόλυτη επιτυχία το ρητό...τα διαμάντια κρύβονται στο χώμα...κοντραρει επάξια και με απόλυτη επιτυχία το.... ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου