Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΘΕΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ" με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ



   Στο νέο της μυθιστόρημα, η κυρία Τούντα έχει πάρει τις βελόνες της, και κεντάει αριστοτεχνικά ένα υφαντό με πολύχρωμες κλωστές, τόσο προσεγμένο και λεπτοδουλεμένο. Οι πολύχρωμες κλωστές, στριφογυρίζουν και προσδίδουν ένα αρκετά μπερδεμένο και δύσκολο σχέδιο, μα δεν τα βάζει κάτω. Όσο πιο πολύ μπλέκονται τα χρώματα, τόσο πιο μεγάλη η πρόκληση να γεμίσει με ένταση και νεύρο την ιστορία του μυθιστορήματος της. Γιατί πώς να το κάνουμε, είναι πολύ εθιστικό να κρατάς τον αναγνώστη με ανεβασμένη την αδρεναλίνη, αγωνιώντας να δει τι θα επακολουθήσει. Νιώθω την ανάγκη να πω ένα τεράστιο μπράβο στη συγγραφέα Μελίνα Τουντα και ένα ευχαριστώ. Γιατί σε τέτοιες δύσκολες εποχές για την ελληνική λογοτεχνία, μας χάρισε μια πολύ δυνατή ιστορία, παίρνοντας το ρίσκο να γράψει ένα βιβλίο με πολύπλευρο και σπονδυλωτό θέμα – ένα βαθιά κοινωνικό ερωτικό θρίλερ, με συναρπαστικές προεκτάσεις, και επί τις ουσίας εμβάθυνση στην απληστία και την αδυναμία που έχει κανείς να διαχειριστεί την πλεονεξία.

   Μέσα από την κινηματογραφική της γραφή, άνοιξε την αυλαία και εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου όλη η λυρικότητα που κρύβει η πένα της, αναδεικνύοντας περίτεχνα το βάθος των νοημάτων που κρύβει. Με μια πλοκή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ξεδιπλώνει ανθρώπινες καταστάσεις, και αναδεικνύει την αγάπη ως το υπέρτατο αγαθό και το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε κάθε ματαιοδοξία. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου νιώθεις ότι ολοκληρώνεται ένα κύκλος ενώ παράλληλα  γίνεται άλλη μια αποκάλυψη που οδηγεί στην εξιχνίαση κάποιου γρίφου. Τα ερωτήματα πλημμυρίζουν  την πορεία της υπόθεσης, με την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί.
   Το θέμα του βιβλίου αν και δυνατό μπορεί να θεωρηθεί και επικίνδυνο, γιατί ο δημιουργός εύκολα μπορεί να παρασυρθεί από συναισθηματικές εξάρσεις.
Η αφήγηση της ιστορίας δεν ακολουθεί την συνηθισμένη χρονική λογική με τα κεφάλαια να παίζουν στο χώρο-χρόνο. Την μια γυρίζουν στο παρελθόν και μετά πάλι επανέρχονται στο τώρα, ξεπηδώντας όπως οι αναμνήσεις, απαντώντας σε πολλά ερωτήματα των αναγνωστών μα ταυτόχρονα διατηρώντας στο κόκκινο την αγωνία του για την έκβαση των καταστάσεων. Η έκβαση και η πλοκή των γεγονότων, ακολουθεί ένα απίστευτο κύμα εκπλήξεων, ανατροπών και συναισθημάτων, που εκρηγνυονται σαν πυροτέχνημα λίγο πριν το τέλος της ιστορίας, αλλάζοντας τις ισορροπίες και επιφέροντας - έστω και αργά - τη λύτρωση! 

   Το βιβλίο αυτό δεν ειναι απλά ενα κοινωνικό – ερωτικό, αλλά συνάμα μπορείς να το χαρακτηρήσεις και ως αστυνομικό στην πορεία, ανεβάζοντας στα ύψη την αγωνία και καλύπτοντας έτσι όλη την γκάμα των αναγνωστών. Χωρίς να λείπει κανένα στοιχείο που αυτόματα το κατατάσσει σε ένα συναρπαστικό βιβλίο. Ολα στη σωστή δοσολογία δοσμένα, η αγάπη, το μυστήριο, η δολοπλοκία αλλα και μια απόπειρα δολοφονίας, και φυσικά ένας πολύ έξυπνος αστυνομικός που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά πάντα. Μπορεί να εγινέ σκοπός ζωής η αποκάλυψη του αινίγματος, όμως με το ευφυές μυαλό του έψαχνε συνεχώς να βρει την άκρη του νήματος.

   Η ιστορία ξεκινά με τα γενέθλια της εξάχρονης Εβελίνας, την ημέρα την οποία μπαίνει στη ζωή της ο Νικηφόρος Νικητόγλου, ο οποίος θα παντρευτεί την μαμά της και θα αναγνωρίσει την μικρή Εβελίνα σαν πραγματική του κόρη. Με τη βοήθεια του Νικηφόρου, η Εβελίνα θα μπει σε ένα κολέγιο στα βόρια προάστια, καταφέρνει γρήγορα να εγκλιματιστεί και να γίνει κολλητή φίλη με την μικρή Αμαλία συμμαθήτρια της που μένει στη διπλανή βίλα. Τι κρύβουν άραγε τα γεμάτα θλίψη μάτια της μικρής Αμαλίας? Ποιος είναι ο λόγος που ένα μικρό παιδί αν και ζει πλουσιοπάροχα σε μια τεράστια βίλα δεν είναι ευτυχισμένο? Ο έρωτας που θα πάρει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Νικόλα Σακελλαρίου, θ' αλλάξει το ρου της ζωής της. Μήπως ο Νικόλας αν και θα την ερωτευτεί παράφορα, δεν είναι το κατάλληλο άτομο τελικά για την Εβελίνα? Και, αν ήταν, τι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο μεγάλο δίλημμα μια μεγάλη αγάπη, η μήπως την καριέρα του? Η μήπως η επιλογή δεν είναι δικό του θέμα? Τα γεγονότα που θ' ακολουθήσουν θα τη φέρουν αντιμέτωπη με αλήθειες και ψέματα, καθώς και καλά κρυμμένα μυστικά τα οποία θα κάνουν άνω κάτω την ζωή όχι μόνο της Εβελίνας, αλλά όλων των ηρώων. Πάθη και λάθη, δολοπλοκίες και ένα καλοστημένο παιχνίδι θα γίνουν η αιτία για να πασχίσει να διατηρήσει αλώβητη την προσωπικότητά της και την ψυχή της. Θα τα καταφέρει άραγε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νιώσει την ευτυχία που της αξίζει;  Η Αμαλία, ακροβατώντας στις ανασφάλειες της παιδικής της ηλικίας, θα καταφέρει να γίνει μια πετυχημένη γυναικολόγος και να σταθεί επάξια στην κλινική του θείου της του Σάκη Σακελλαρίου. Επειδή όμως τα πράγματα ποτέ δεν είναι όπως φαίνονται, ποια να είναι άραγε η άλλη όψη του νομίσματος? Και κάπου εδώ μπαίνει ο μεγάλος προβληματισμός Ποιος κρύβεται πίσω από όλα? Ποιος κινεί τα νήματα κάνοντας μαριονέτες στα χέρια του την ζωή των ηρώων? 

   Ένα μυθιστόρημα που είναι γεμάτο με αστυνομικές αποχρώσεις… Ένα βιβλίο που χωρίς να παραλείπεται η φαντασία και η εφευρετικότητα, δημιουργικά και εύστοχα μπλέκει το αστυνομικό με το ερωτικό είδος! Άριστη πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τη τελευταία του σελίδα ... μια ιστορία αγάπης, πάθους, μυστικών, παρεξηγήσεων και παρανοήσεων με την πλοκή της περιπέτειας , με αρκετή "δόση" αγωνίας για την εξέλιξη της ιστορίας. Μια αλυσιδωτή αντίδραση από καταστάσεις και γεγονότα, που οι ανατροπές της ιστορίας δεν έχουν προηγούμενο! Εξαφανίσεις, δολοφονίες κι ένα σωρό μυστήρια περιπλέκονται στην ιστορία αυτή που δεν αφήνουν ήσυχο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη! Και ποιός κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Μια σπείρα σεσημασμένων δολοφόνων μήπως η... κάποιος που θέλει να κρύψει κάτι και γιατί; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου κι εδώ η συγγραφέας καταφέρνει ξανά να απλώσει και να δώσει στο απόλυτο με μία σειρά από απανωτά γεγονότα την υπόθεση κάνοντας ανάλυση στην απόλυτη ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και της... άγνωστης ταυτότητας της ψυχής του! Η συγγραφέας σκιαγραφώντας την ψυχοσύνθεση των ηρώων της, ξετυλίγει με περισσή ωριμότητα, τους χαρακτήρες τους.

   Όσο καν προσπαθώ, δυσκολεύομαι ν' αποτυπώσω στο χαρτί τη δύναμη της γραφής της κας. Τούντα, η οποία κατάφερε  να αποτυπώσει των ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των ηρώων της μέσα από μια λιτή και μαγευτική γραφή. Άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, απλοί και καθημερινοί, που μέσα από την αδυναμία του χαρακτήρα τους, αλλά και το πάθος που τους παρασέρνει αδυνατούν να αντέξουν το βάρος των γεγονότων. Αφήνεσαι και γίνεσαι ένας μαζί τους, συνένοχος στις εσωτερικές τους διαμάχες αλλά και στις σκέψεις τους προσπαθώντας να βρουν την ευτυχία.


   Μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, η συγγραφέας καταφέρνει να απεικονίσει την ψυχολογία ανθρώπων, που παρασυρόμενοι από την απληστία για το χρήμα και την κοινωνική άνοδο, με όλη την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα τους, δεν διστάζουν να πατούν επί πτωμάτων.

   Ένα συνεχής παιχνίδι στο μυαλό του αναγνώστη καλώντας τον να λύσει γρίφους και να μπει στο παιχνίδι να ανακαλύψει τα μελανά σημεία που κρύβονται πίσω από την υπόθεση. Μέσα από ένα γρήγορο ρυθμό γραφής και ζωντανούς διαλόγους,η υπόθεση ρέει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε κάθε ένα από τους χαρακτήρες του βιβλίου κάθε φορά, δημιουργώντας έτσι πέρα από τη ψυχολογική φόρτιση και συναισθήματα, μια έντονη αγωνία που ανεβάζει την αδρεναλίνη καθώς το τέλος πλησιάζει. Ακριβώς την στιγμή εκείνη που τα κομμάτια του παζλ είναι έτοιμα να ενωθούν και να αποκαλύψουν την αρρωστημένη αλήθεια.

Με μεθοδικά βήματα η υπόθεση ξεδιπλώνεται, ανακαλύπτοντας σταδιακά όλα τα χαρτιά, επιτυγχάνοντας ένα απρόβλεπτο και δυνατό φινάλε. Θα μπορούσα να αποκαλέσω το βιβλίο αυτό με τρεις λέξεις... Ο απόλυτος γρίφος!!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου